Forskningsrådets klageutvalg, ved Jan Fridthjof Bernt, har gitt klager Årstein Justnes fra Universitetet i Agder medhold på klage på Forskningsrådets behandling av en søknad to ganger. Foto: Eivind Senneset / UiB

Full uenighet mellom Forskningsrådet og klageutvalg

Forskning. Leder av Forskningsrådets klageutvalg, Jan Fridthjof Bernt, mener et avslagsvedtak fra Forskningsrådet er et angrep på forskernes troverdighet og integritet. I juni skal Forskningsrådets styre behandle saken som har versert i to år.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor og prodekan ved Universitetet i Agder, Årstein Justnes søkte om 12,5 millioner til et internasjonalt forskningsprosjekt i mai 2017.

Fakta

Klage på Vedtak i Forskningsrådet

Man kan bare klage på feil ved saksbehandlingen eller på at det er vesentlig svikt eller mangler ved måten Forskningsrådet har utøvd sitt faglige skjønn. Man kan ikke klage på de faglige vurderingene.

Dersom man vil klage på en avslått eller en avvist søknad, må man sende klagen innen tre uker fra man mottar vedtaket.

Forskningsrådets vedtak er unntatt fra forvaltningslovens vanlige klageregler. Klager behandles ikke av vårt nærmest overordnede forvaltningsorgan, men av et eksternt, frittstående klageutvalg.

Kilde: Forskningsrådet

Justnes var en del av den norskledete forskergruppen som har avslørt at flere av de såkalte dødehavsrullene er falske, og målet med det nye prosjektet, The Lying Pen of Scribes, var å rydde opp i dette forskningsområdet.

Forskningsrådet er ikke et politisk organ.

Jan Fridthjof Bernt

Prosjektet ble vurdert som banebrytende av den sakkyndige komiteen, men avslått av Forskningsrådet i siste liten på grunn av «etikk». Justnes klaget på avslaget, men fikk ikke medhold av Forskningsrådet.

Deretter gikk klagen til Forskningsrådets klageutvalg, hvor Justnes og de andre forskerne fikk medhold. I tillegg var klageutvalget svært kritisk til Forskningsrådets vurderinger.

Det var Morgenbladet som først omtalte saken.

Fikk avslag også etter gjennomslag i klagenemnda

Leder av Forskningsrådets klageutvalg, Jan Fridthjof Bernt, mener det unormale med denne saken er at Forskningsrådet ikke kunne påvise etisk svikt i prosjektet. I stedet begrunnet de avslaget med «manglende refleksjon» fra søkeren om slike problemer.

Siden klageutvalget opphevet avslaget fra Forskningsrådet, måtte søknaden vurderes på nytt. Også i andre runde ble den avslått av Forskningsrådet.

— Forskningsrådet hadde tatt bort det som klageutvalget fant insinuerende. Ellers var det mer eller mindre likt som i det opprinnelige avslaget, sier Justnes til Morgenbladet.

Deretter sendte Justnes enda en klage på avslaget. Prosessen har nå pågått i to år. Saken er nå løftet opp til styret i Forskningsrådet som skal avgjøre den i juni.

I avslagsdokumentet fra Forskningsrådet står det ifølge Morgenbladet at Forskningsrådet opplevde at prosjektet ville ivareta «rike kjøperes interesser» og de savnet også refleksjoner fra forskerne om forholdet til Israel. De stilte spørsmål ved om prosjektet var i samsvar med de internasjonale forpliktelsene som Norge har.

Bernt: — Angrep på forskeres troverdighet og integritet

Leder av Forskningsrådets klageutvalg, Jan Fridthjof Bernt, mener Forskningsrådets vedtak er et angrep på forskernes troverdighet og integritet. Han sier til Morgenbladet at:

— Forskningsrådet er ikke et politisk organ. Forskningsrådet skal ikke ha sin egen selvstendige politikk om hva som er ønskelig eller ikke ønskelig forskning.

Divisjonsdirektør Jesper Werdelin Simonsen sier til Morgenbladet at de ikke kan kommentere utspill i media fra søker mens saken fortsatt er under behandling. Forskningsrådet bekrefter det samme overfor Khrono.

Saken skal behandles i styremøtet til Forskningsrådet neste uke.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS