Skal granske uredelighet ved Høgskolen i Østfold
Høgskolen i Østfold har satt ned en kommisjon som skal granske mulig forskningsjuks knyttet til et forskningsprosjekt der råmateriale har forsvunnet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Høgskolen i Østfold innkalte hastig til en pressekonferanse fredag 30. juni for å fortelle at det var avdekket mulig forskningsjuks ved høgskolen.
Det dreier seg om forskningsprosjektet «Praksis og kunnskapsutvikling i NAV-kontor, Klar-prosjektet», som er gjennomført i samarbeid med Arbeids- og velferdsdirektoratet og fylkesmennene i Buskerud og Østfold.
Mistanken om juks er avgrenset til en enkelt forsker som har håndtert deler av datamaterialet på en ureglementert måte, het det i en pressemelding som ble sendt ut etter pressekonferansen.
Skal granskes
Nå skal en kommisjon ledet av professor Ellen Karine Grov ved Høgskolen i Oslo og Akershus granske saken og finne ut om det har skjedd brudd på forskningsetikkloven i denne saken.
Dette er en beklagelig sak på alle måter, for alle impliserte.
Lars-Petter Jelsness-Jørgensen
Hun får med seg jurist Kristin Flagstad ved UiO, en intern jurist, samt to professorer og en førstelektor ved Høgskolen i Østfold.
Prorektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen ved Høgskolen i Østfold sier at utvalget skal undersøke om det har vært uredelighet i forskningsprosjektet, om det eventuelt er systemfeil ved høgskolen, og også undersøke det vitenskapelige arbeidet, om det eventuelt må korrigeres eller trekkes tilbake.
«Beklagelig sak, for alle»
Utvalget starter arbeidet i begynnelsen av september og Jelsness-Jørgensen regner med at de vil levere sin rapport i midten av november.
— Dette er en beklagelig sak på alle måter, for alle impliserte, sier han.
Jelsness-Jørgensen sier at rapporten vil bli oversendt det nasjonale granskningsutvalget for uredelighet i forskning når den er ferdig.
— Så vil det bli opp til det nasjonale granskningsutvalget om det vil gå inn i saken, sier han.
Må ha utvalg
Han sier at høgskolen også har satt i gang arbeid med å få på plass et permanent redelighetsutvalg.
— Vi tror og håper at vi ikke får mange slike saker i framtiden, men dette er noe vi må ha fokus på framover, sier han.
Han viser også til at den nye forskningsetikkloven som trådte i kraft 1. mai i år krever at alle forskningsinstitusjoner skal ha et redelighetsutvalg som har kompetanse innen i forskning, forskningsetikk og jus.
Forskningsinstitusjoner skal, ifølge lovteksten, fastsette retningslinjer for behandling av saker om mulige brudd på anerkjente forskningsetiske normer. Saker om mulige alvorlige brudd på anerkjente forskningsetiske normer skal rapporteres til det Granskingsutvalget (Nasjonalt utvalg for granskning av uredelighet i forskning).
Råmateriale på avveie
Da saken ble kjent 30. juni sa rektor Hans Blom (bildet under) til Khrono at han beklaget at de hadde kommet i en slik situasjon og at de skulle gjøre hva de kunne for å rydde opp i saken.
— Hva vil det si at vedkommende har håndtert datamaterialet på en ureglementert måte?
— Da noen av forskerne skulle publisere vitenskapelig så ville de gå tilbake til råmaterialet. Dette skal være forsvarlig innelåst, men de fant rett og slett ikke alle skjemaene som skulle ligge der. Medarbeideren hadde tatt med seg dokumenter hjem. Dette ble oppdaget for flere uker siden, men det var først i går at vi fikk tilbake en betydelig del av råmaterialet, sa han 30. juni.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!