Skodvin fra Tromsø vant årets Forsker Grand Prix
Hjerneforsker Torbjørn Øygard Skodvin fra UiT Norges arktiske universitet vant kveldens finale i Forsker Grand Prix. — Jeg vil gjerne at du blir fastlegen min, sa jurymedlem og skuespiller Hallvard Holmen til årets vinner.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Trondheim/Oslo (Khrono): UiT Norges arktiske univiersitet tok nesten storeslem under finalen i Forsker Grand Prix i Trondheim i kveld. Torbjørn Øygarden Skodvin og Morten Svendsen Næss, begge fra Universitetet i Tromsø gikk rett til superfinalen etter innledende runde. Skodvin etter å ha formidlet forskningen sin om når man skal og bør operere etter uposninger i hjernen og Næss om kroppscellenes avfallshåndtering. Begge to på et meget underholdende og forståelig nivå - både for jury og publikum.
(Morten Svendsen Næss fra UiT Norges arktiske universitet en av tre i superfinalen).
— Jeg vil gjerne at du blir fastlegen min, sa jurymedlem og skuespiller Hallvard Holmen til Skodvin etter at han hadde fremført sine siste tilmålte fire minutter i kveldens superfinale.
Gøy med formidling
— Jeg har virkelig fått kjenne på hvor viktig og gøy det er med formidling, så det har jeg lyst til å bruke mer tid på. Gjennom den treninga på å formidle til folk, så må vi tenke på hvorfor det er viktig for de folka vi snakker til. Det tror jeg er veldig viktige ting å ta med seg som forsker, sa kveldens vinner til Khrono rett etter av seieren var et faktum.
— Prisen er en viktig anerkjennelse, men jeg har ingen store forventninger om hva seieren vil bringe med seg, sa han.
Alle burde få trening i å formidle. Å forske uten å formidle er nesten bortkastet
Anne Husebekk
Skodvin (bildet over) gledet seg likevel mest til å komme tilbake til Universitetet i Tromsø og holde på med det han egentlig jobber med.
— Det tar mye tid dette, smilte han.
Wildcard fra HiOA
Brittany DiSanti, atferdsforsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus, gikk også videre fra innledende runde som en av tre i superfinalen etter å ha blitt sendt videre som fagjuryens wildcard.
DiSanti (bildet over) forsker på autisme hos barn og flere av jurymedlemmene oppfordret henne til å bli i Norge og fortsette det viktige arbeidet sitt.
— Jeg er lettet over å være ferdig. Det har vært veldig morsomt og mye hardt arbeid. Jeg trodde aldri jeg skulle komme til finalen, sier DiSanti til Khrono etter finalen.
— Jeg setter virkelig pris på denne muligheten og det har vært en fantastisk erfaring og mulighet å være med på Forsker Grand Prix og kommunisere forskningen min til offentligheten på en popularisert og underholdende måte, sa hun.
Stolt rektor Husebekk
Rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet er mektig stolt over de to phd-kandidatene fra Tromsø i kveldens finale.
— Dette var overveldende. Begge to har et formidlingstalent som er imponerende, sier hun og legger til at hun også vil berømme Audun Hetland som har vært coachen til de to deltakerne fra Tromsø.
— Jobber dere spesielt med forskningsformidling på UiT?
— Alle vår phd-studenter må gjennom et forskningsfomidlingskurs, og jeg mener at alle forskere bør få trening i dette.
— Etter at Frank Aarebrot gikk bort har det vært en diskusjon om formidling versus publisering i akademia. Hva tenker du om det etter en kveld som denne?
— Alle burde få trening i å formidle. Å forske uten å formidle er nesten bortkastet, sier Husebekk, som drar hjem til Tromsø for å hedre vinneren og finalistene. Hun skal også sørge for at flest mulig får ta del i og oppleve presentasjonene deres.
Trondheimsfinale
Kveldens finale i Forsker Grand Prix ble sendt direkte fra Byscenen i Trondheim. Det var en fullsatt sal, og god stemning. Blant publikum i salen satt også tidligere prorektor ved NTNU Berit Kjeldstad, denne kvelden aller mest som stolt mor.
Hennes datter Torunn Kjeldstad (bildet under) representerte Universitetet i Oslo under kveldens finale med et krevende tema. Hun forsker på materialteknologi som har gjort det mulig å utvikle nye løsninger for å høste energi på en fornybar og bærekraftig måte. Men hun nådde ikke opp til de tre i superfinalen.
(Torunn Kjeldstad fra Universitetet i Oslo i finalen i Forsker Grand Prix).
Det var et tett løp og høye prestasjoner. Etter at første runde var over, og alle ti deltakerne hadde brukt sine fire minutter hver - hadde alle fått mellom 14 og 17 poeng fra fagjuryen, som besto av administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen, leder for Viten i Aftenposten, Mina Hauge Nærland og skuespiller Hallvard Holmen.
Røttingen sa forøvrig under sending at han heller ville bli kalt forskningsambassadør, heller enn forskningsdirektør. Han viste også til tellekantdebatten som går.
— Men alt som er viktig kan ikke telles, sa han og understreket hvor viktig forskningsformidling er.
Årlig Grand Prix
Forsker Grand Prix avslutter de årlige Forskningsdagene som arrangeres i regi av Norges forskningsråd. Forskerne som deltar skal formidle sin forskning på en måte som gjør vanskelig tilgjengelig materiale forståelig for et publikum som ikke kan noe om emnet fra før. Og ikke minst skal de holde nervene i sjakk med flere hundre publikummere i salen.
10 doktorgradskandidater kjempet om et reisegavekort på 20.000 kroner og tittelen Norges beste forskningsformidler.
Her kan du se opptak av finalen. Programleder: Nadia Hasnaoui
Seks menn og fire kvinner
Seks menn og fire kvinner konkurrerte fra scenen i Trondheim lørdag kveld, etter å ha vunnet sine respektive delfinaler:
Fra Tromsø stilte Torbjørn Øygard Skodvin som forsker på utposninger på blodårer i hjernen, og Morten Svendsen Næss, som er opptatt av avfallshåndteringen i cellene.
Fra delfinalen i Porsgrunn og Høgskolen i Sørøst-Norge vant Karina Rose Mahan, som forsker på tospråklige klasser, og med seg fra sin delfinale har hun Prasanna Welahettige, som forsker på kontroll av trykk i oljebrønner. Han ble kveldens «forskningsstandup». Prasanna skal også delta på stand up på Sentrum Scene i Oslo neste uke.
(Prasanna Welahettige fra Høgskolen i Sørøst-Norge underholdt med trykk i oljebrønner og blowouts).
Fra delfinalen i Oslo var det to kvinner som trakk det lengste strået; materialforsker Torunn Kjeldstad, fra Universitetet i Oslo (UiO) og Brittany DiSanti, fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) som forsker på autisme.
I Bergen vant Ove Heradstveit, Uni Research, som forsker på rusproblemer, mens Line Lernevall, Haukeland universitetssykehus forsker på brannskadde barn.
(Line Lernevall fra Haukeland universitetssykehus med prosjekt om pårørende til brannskadde barn).
To menn menn representerer Trondheim, begge fra NTNU: Axel Karl Gottfrid Nyman, nanonmajones for nyfødte hjernskadde og Kristoffer Hagen som er opptatt av dataspill for fysisk trening.
(Kristoffer Hagen fra NTNU med intenst fysisk treningsprogram ved hjelp av dataspill).
(Saken ble oppdatert fortløpende lørdag kveld. Red.mrk).
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!