Universitetet i Bergen
Forskerforbundet saksøker UiB for usaklig oppsigelse
Førsteamanuensen skal ha fotografert studenter uten at de visste om det, og ble oppsagt høsten 2020. Nå har han stevnet UiB for usaklig oppsigelse.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Saken slo ned som en bombe ved Universitetet i Bergen (UiB) rett før sommerferien. På et ekstraordinært fakultetsstyremøte 12. juni ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ble det bestemt at en mannlig vitenskapelig ansatt skulle sies opp.
Før saken ble skikkelig kjent, var UiB-rektor Dag Rune Olsen ute og karakteriserte saken som «innenfor metoo».
Få dager senere ble det kjent at den oppsagte førsteamanuensen skal ha fotografert studenters rumpe og bryst. Hvorvidt bildene ble tatt med samtykke, har vært diskutert. Det er også uenighet om hvor mange og hva slags bilder amanuensen har tatt.
Mannens advokat, Forskerforbundets Mariann Helen Olsen, har vært sterkt uenig i påstanden fra UiB og ment at universitetet mangler saklig grunn for oppsigelse.
Fredag ettermiddag bekrefter advokat Olsen at den UiB-ansatte har valgt å saksøke universitetet for usaklig oppsigelse.
Hun ønsker ikke å kommentere saken utover å bekrefte at en stevning ble levert i begynnelsen av desember.
Tette relasjoner til studenter
Det var i slutten av september at universitetsstyret hadde saken på sitt bord. Etter å ha behandlet saken i litt over én time, konkluderte et flertall av styret, sju mot tre stemmer, at den vitenskapelige ansatte hadde «gjentatte ganger krenket sine tjenesteplikter.»
Rektor Dag Rune Olsen var satt på sidelinjen og erklært inhabil under saken på grunn av tidligere uttalelser om metoo, som ikke ble nevnt da styret behandlet saken.
Hendelsene som har ført til en oppsigelse starter i 2018. Da fikk den vitenskapelige ansatte en skriftlig advarsel på grunn av et forhold til to kvinnelige studenter høsten 2017.
I advarselen står det at relasjonene var intime, men ikke seksuelle. De var likevel for tette gitt at mannen var veileder for studentene. Det satte studentene i en utfordrende og ukomfortabel situasjon, ifølge advarselen.
En stund senere, senhøsten 2019, dukket det opp bilder mannen skal ha tatt av studentene. Hva bildene inneholdt har vært omstridt, men det skal være snakk om nærbilder med fokus på rumpe og bryst, ifølge styrepapirene til fakultetet. Det skal derimot ikke være snakk om nakenbilder.
— Uskyldige bilder
UiB har ment at bildene er seksuell trakassering, mens mannens fagforening, Forskerforbundet, bestrider det.
— Det er helt uskyldige bilder, har Steinar Vagstad tidligere sagt til Khrono.
Også UiBs egne jurister har ment at det ikke er grunnlag for oppsigelse. De mente den ansatte har brutt sin tjenesteplikt, og at det er grunnlag for å gi ham ordenstraff, men bildene ble tatt før han fikk en irettesettelse og HR-avdelingen mente derfor at det ikke var grunnlag for å si han opp.
Universitetsledelsen leide da inn ekstern advokat som kom til motsatt konklusjon.
Da universitetsstyret behandlet saken ble det lagt vekt på studentenes læringsmiljø og det asymmetriske maktforholdet mellom studentene og veilederen.
Forskerforbundet har på vegne av sin klien stevnet staten v/Universitetet i Bergen. Stevningen er sendt Oslo Tingrett. Saken er ennå ikke berammet.
Nyeste artikler
Landet som visste for lite
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år