Leder av Forskerforbundet, Guro Elisabeth Lind. Både Forskerforbundet og LO frir nå til studentene for å tilby mer og bedre organisering og tiltak overfor studentmedlemmer. Foto: Siri Øverland Eriksen

Fagforeninger frir til studenter

Fagorganisering. LO etablerer studentforeninger på sju studiesteder. Forskerforbundet har etablert studentlag for første gang.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Færre enn én av ti studenter er medlem i LO. Nå etableres foreninger ved sju studiesteder, melder Fri fagbevegelse.

Forskerforbundet har nylig oppnevnt nytt studentutvalg.

LO-studentene

En egen studentorganisering kan hjelpe forbundet å utvikle en mer helhetlig studentpolitikk, som ikke minst ser på overgangen mellom studentliv og arbeidsliv.

Erik T. Valestrand

Først ut i LO er man på NTNU, der man har etablert studenforumet, LO-studentene.

Målet for LO er klart: Det er å rekruttere flere medlemmer. I dag er sju prosent av studentene i Norge medlem av LO.

— LO har vært lite synlig på NTNU. Nå skal vi styrke LOs posisjon blant unge mennesker, sier Sean Høiland, lederen for LO-studentene ved NTNU, til Fri fagbevegelse.

Høiland understreker at for ham er det viktig å få fram det han mener er LOs fantastiske historie.

— Gjennom LO blir enkeltindivider lettere hørt og sett, og har alltid en god støttespiller i ryggen som skaper trygghet. Alt dette ønsker jeg at flere studenter skal få vite mer om, sier Høiland.

Forskerforbundet med egen studentorganisering

Siste helg i mars opprettet Forskerforbundet for første gang et eget studentutvalg i Forskerforbundet. Utvalget skal endelig godkjennes av hovedstyret i mai. Forskerforbundet har rundt 1500 studentmedlemmer i dag.

— En egen studentorganisering kan hjelpe forbundet å utvikle en mer helhetlig studentpolitikk, som ikke minst ser på overgangen mellom studentliv og arbeidsliv, sier primus motor Erik T. Valestrand, ifølge en nyhetsmelding fra Forskerforbundet.

Valestrand, som studerer sosiologi ved Universitetet i Bergen, har ledet arbeidet med en egen studentorganisering.

Her er styret i LO-studentene på NTNU: Bak f.v.: Munir Jaber, Magnus Jentoft, Sean Hoeiland, Henrik Elman, Haider Qureshi og Kristaver Birkeland Johansen. Foran f.v: Isak Rathe Støre, Torkild Kahrs, Fredrik William Kveseth og Pia Fjelstad Foto: Alida Domaas

Forskerforbundet understreker at et t viktig mål er å bidra til at flere unge organiserer seg. De trekker fram at organisasjonsgraden i arbeidslivet er synkende, ikke minst fordi mange unge arbeidstakere ikke ser verdien av fagforeningsmedlemskap.

— En hovedoppgave for et nytt studentutvalg må være å komme med råd til hvordan vi kan få flere studenter og unge kunnskapsarbeidere til å organisere seg, sier Valestrand, i følge forskerforbundet.no.

Studenter kan bli utnyttet

Alida Domaas er ungdomssekretær i LO Trøndelag og ingeniørstudent.

— Vi ser at studentene ofte holder på medlemskapet sitt etter studiene. Derfor er det viktig å verve dem nå, sier Domaas, til Fri fagbevegelse.

Hun trekker også fram at mange studenter jobber ved siden av studiene og kan trenge hjelp fra fagforeningen sin, og peker på at mange studenter ikke kjenner rettighetene sine. .

Ifølge Fri fagbevegelse vil LO-studentene bli etablert på sju steder. Dette er:

• Høyskolen Kristiania, Oslo

• Universitetet i Bergen

• Universitetet i Agder

• Universitetet i Tromsø

• Høgskolen i Volda

• Universitetet i Sørøst-Norge

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS