Professor og dekan Hanne Thommesen har vært medlem i Forskerforbundet i mange år. I 2012 var hun dekan og streiket i to uker. I morgen skal hun ut i en eventuell streik igjen, selv om hun har fått delvis dispensasjon. Foto: Nord universitet

Dekan reagerer på at hun må ut i en eventuell streik

Ledere i streik. — Jeg synes det er ganske spesielt at jeg som leder, og arbeidsgivers representant i for eksempel lokale lønnsforhandlinger ved universitetet, eventuelt skal måtte gå ut i streik, sier dekan Hanne Thommesen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hanne Thommessen ved Nord universitet er medlem i Forskerforbundet og er tatt ut i streik for andre gang siden hun ble dekan for åtte år siden. Hun reagerer på at hun som arbeidsgiverrepresentant må ut i en eventuell streik i morgen.

— Jeg synes det er ganske spesielt at jeg som leder, og arbeidsgivers representant i for eksempel lokale lønnsforhandlinger ved universitetet, eventuelt skal måtte gå ut i streik, sier hun til Khrono kvelden før en mulig streik i staten kan være en realitet.

Jeg synes det er ganske spesielt at jeg som leder, og arbeidsgivers representant i for eksempel lokale lønnsforhandlinger ved universitetet, eventuelt skal måtte gå ut i streik.

Hanne Thommesen

Streiket i 2012

Dersom kveldens og nattens mekling ikke når fram, vil det kunne bli streik ved flere universiteter og høgskoler i landet fra i morgen.

Thommessen var også tatt ut i streik i Unio i 2012. Den gang var hun dekan ved daværende Universitetet i Nordland og streiket i 14 dager.

— Jeg har vært medlem i Forskerforbundet i mange år, også lenge før jeg ble dekan. Jeg er imot at ledere som får åremålsstilling må melde seg ut av fagforeningen sin, men kan hende burde man hatt mulighet til et såkalt sovende medlemskap mens man var leder, sier hun.

Fikk delvis dispensasjon

Thommessen, som også er professor i sosialt arbeid ved Nord universitet, understreker at hun mener det er prinsipielt riktig å være fagorganisert, også for dem som jobber i akademia.

— Vi skal selvfølgelig jobbe for rettighetene våre. Det er bra med Norge at vi kan organisere oss. Det har vært kjempet for rettighetene i hundrevis av år og nå er det rettigheter som står på spill, sier hun.

Torsdag søkte hun forbundet sitt om dispensasjon fra streiken, og fikk innvilget dispensasjon for å gjennomføre to disputaser og fire ansettelser. Utover dette må hun streike dersom meklingen ikke fører fram. En av prodekanene hennes ved Nord universitet er også tatt ut i streik.

Jeg kan ikke forstå hvorfor de skal slippe unna å streike bare fordi de er dekaner en periode.

Steinar Vagstad

Ledere streiker for ansatte

Steinar Vagstad sitter som medlem i hovedstyret i Forskerforbundet og er tillitsvalgt for Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen.

Han understreker at han uttaler seg generelt som tillitsvalgt i denne saken, og ikke som representant for hovedstyret i forbundet.

— En dekan reagerer på at hun, som arbeidsgivers representant, må ut i streik. Burde ikke dekaner slippe å streike?

— Jeg skjønner at noen tenker slik, men jeg kan ikke forstå hvorfor de skal slippe unna å streike bare fordi de er dekaner en periode. Det er jo ikke universitetsledelsen som sådan vi eventuelt skulle streike mot, men mot staten sentralt som arbeidsgiver, sier Vagstad.

Han ser at det innimellom kan bli habilitetsproblemer i forhold til lederstillinger på åremål.

Unios forhandlingsdelegasjon, leder av Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet er i innspurten av årets lønnsoppgjør. Foto: Unio

— Men hvis vi tenker på hvordan folk har det, så er det slik at leder er en rolle man går inn og ut av, noen er til og med valgte og ikke ansatte ledere. Jeg ser det ikke som noe problem at ledere kan streike for vanlige ansatte sine rettigheter, sier Vagstad.

Han har ikke selv noen direkte oversikt over streikeuttak, men bekrefter at de av dekanene ved Universitetet i Bergen som er medlemmer i Forskerforbundet også er varslet om at de er tatt ut i streik i år dersom det blir aktuelt.

Partene i lønnsoppgjøret i staten sitter sammen hos riksmekleren i kveld og har frist fram til midnatt med å bli enige.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS