Valgt nye NTNU-stjerner
NTNU har for andre gang plukket ut forskere til Stjerneprogrammet sitt. De 26 forskerne får blant annet økt driftsbudsjett, internasjonal mentor og må reise ut i verden.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
NTNU har for andre gang valgt ut forskere til sitt Stjerneprogram, 26 forskere som har utmerket seg internasjonalt innen sine fagfelt.
Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, sier til Khrono at programmet er viktig fordi det å holde på gode forskere er veldig viktig for å heve kvaliteten på hele universitetet.
— Vi ønsker at de skal få vennlige dytt i riktig retning på internasjonalisering, planlegging av karriere, og at de skal knytte internasjonale nettverk, sier han, og fortsetter:
— Det er disse tiltakene vi har laget Stjerneprogrammet for og vår opplevelse av første runde er såpass god at vi nå gjennomfører runde to, sier han, og legger til at erfaringene fra programmet også gir kunnskap om tiltak som kan være gjeldende for alle forskerne ved NTNU.
Se også: Samtlige forskere i 2017-2021-perioden
Vi ønsker at de skal få vennlige dytt i riktig retning på inter-nasjonalisering, planlegging av karriere, og at de skal knytte internasjonale
nettverk.
Gunnar Bovim
Velger primært «Unge talenter»
Kari Melby, prorektor for forskning ved NTNU, sier at Stjerneprogrammet er viktig fordi det er et eksempel på hvordan man kan ta på alvor å utvikle gode forskerkarrierer.
— Vi velger dem ikke ut selv, vår primære rekrutteringsbase er «Unge talenter» under Forskningsrådets Fripro-ordning. De få som ikke er del av den velges basert på eksterne evalueringer.
Ved andre runde er det nå nesten 50 forskere som totalt har blitt valgt ut til programmet, 26 nye, og Melby (bildet) forteller at tilbakemeldingene fra første runde har være «overveldende positive»:
— Det å bli sett, utarbeide en konkret plan for å utvikle akademisk karriere, og systematisk mentorering.
Hun forteller at forskerne i tillegg til å få mer driftsmidler får større forskningsandel i fireårsperioden, og at de må reise til utlandet.
— Det aller viktigste ved programmet handler om to ting. Vi finner elementer som vi veldig lett kan overføre generelt til vitenskapelige tilsatte - alle burde ha en karriereplan, og alle yngre forskere burde ha en mentor på en eller annen måte. Det andre er at vi legger til rette for at noen særlig talentfulle forskere kan utvikle sin forskerkarriere.
Først og fremst en anerkjennelse
Heidrun Åm, forsker ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU, er en av de 25 forskerne som er plukket ut til Stjerneprogrammet for 2017-2021. Hun synes det er veldig spennende å bli valgt ut som en av NTNUs stjerner.
— Hva tror du dette vil bety for karrieren din?
— Først og fremst er det en anerkjennelse. Man ser potensial og resultatet av hardt arbeid. Og så blir jeg kanskje enda mer motivert til å vise og leve opp til forventningene. Helt konkret får man mer driftsmidler og dermed muligheten til å satse mer på friere forskning, sier Åm.
Forskerne får 200.000 i frie driftsmidler i året som de kan bruke til eksempelvis utstyr, utenlandsopphold, konferanser, eller til å ansette assistenter.
Åm (bildet) forsker på forskningspolitikk og hvordan man kan styre utvikling demokratisk og ansvarlig. Konkret studerer hun nå hvordan det forskningspolitiske programmet «Samfunnsansvarlig Forskning og Innovasjon» omsettes i bioteknologi og nanoteknologi.
— Stjerneprogrammet er ganske enestående, det er ikke mange som har prøvd det.
Deltakerne skal nå velge seg en internasjonal mentor som skal identifisere deres bidrag til forskning og veilede dem i hva man skal styre unna og hva man skal fokusere mer på.
— En slags sparringspartner, forteller hun.
— Har du valgt din mentor enda?
— Jeg har en short list, men det er vanskelig å bestemme seg, avslutter Åm.
Se også: Samtlige forskere i 2014-2018-perioden
En unik mulighet til utvikling
Siver Andreas Moestue forsker på metabolismen hos kreftceller, og hvordan noen kreftceller reagerer på legemidler som hemmer kreftcellers metabolisme, mens andre er resistente. Han er en av de 22 forskerne som ble valgt ut til Stjerneprogrammets første runde.
— Hva har programmet betydd for deg?
— Det er en unik mulighet til å utvikle seg som forsker, starter han, og fortsetter:
— NTNU syr ganske store puter under armene våre, gir betydelige privilegier, og dermed muligheten til å bli mye dyktigere forskere enn da vi gikk inn i det.
Et bredt program
Det er to ting han mener er det viktigste han har fått ut av programmet.
— Jeg har fått et nettverk med andre forskere på NTNU fra ulike fagfelt, men som kanskje har like utfordringer, og slik lært å best mulig legge til rette for egen forskning. Det andre er det faglige tilbudet, for min del forskningsledelse, som har gjort meg mer bevisst på hvordan jeg kan sette mitt team best mulig i stand til å drive best mulig forskning, sier han.
Moestue forteller at det er et ganske bredt program der man lærer mye forskjellig, og der noen ting er viktigere for noen forskere enn for andre.
— Noen har kanskje fått mer hjelp til å bli bevisst på at det å være forsker også handler om karriere. Og hvordan overleve på NTNU som midlertidig forsker.
Se også: Her kan du se alle årets forskere i NTNUs Stjerneprogram.
Portrettfotos: Foto: Thor Nielsen og Åge Hojem / NTNU
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!