Forskere aksjonerte 17.mai

Både statuene av Christian Krohg og Bjørnstjerne Bjørnson fikk satt bind for øynene av forskere og klimaaktivistene i Scientist Rebellion i Oslo 17.mai.

Siden FNs siste klimarapport ble lagt fram har forskere verden over satt bind for øynene på kjente statuer for å kreve at myndighetene tar inn over seg fakta om klimakrisen. Nå også på 17.mai i Norge, og her er Christian Krohgs statue med plakat og bind for øynene.
Publisert Oppdatert

Forskere og aktivister fra Scientist Rebellion og Extinction Rebellion satte i morgentimene 17.mai bind for øynene på statuer i Oslo sentrum.

Både Bjørnstjerne Bjørnson og Christian Krohg bind for øynene, med budskapet om å ikke være blind for vitenskapen, heter det i en pressemelding som ble sendt ut på nasjonaldagen, sammen med bilder fra aksjonen.

— Jeg klatret selv opp stigen og satte bind på øynene til Bjørnson. Jeg ba han om lov og fikk tilgivelse, sier forsker ved VID vitenskapelig høyskole, Knut Ivar Bjørklykhaug til Khrono. Han var en av dem som var oppe med stige klokken 08.00 i dag tidlig.

Ifølge Bjørlykhaug er bindene fortsatt på plass.

— Vi hadde Røde Kors ved siden av oss hele veien, som lurte på hva som skjedde og det gikk fint og smertfritt. Noen kom bort og lurte på hva som var saken, og vi fikk støttende bemerkninger, forteller han til Khrono.

— Dette er en fredelig aksjon. Noen må minne folk om hva som skjer, og vi har en lang vei å gå for å følge grunnloven. Det er dagens budskap, sier han.

FNs klimapanel

Fakta

Scientist Rebellion

Aksjon fra Scientist Rebellion. Marsjen startet fra NTNU.
  • Den norske kampanjen er en del av et globalt nettverk i mer enn 30 byer i over ti land.
  • Fra Panama til Australia setter opprørere bind for øynene på ikoniske statuer for å kreve handling mot klimakrisen.
  • Statuene har påskrifter som "Tell the Truth" og "Face the Facts".
  • Scientist Rebellion er en internasjonal bevegelse av forskere som er dypt bekymret for miljø- og klimakrisen, og som mener at forskersamfunnet har et ansvar for å handle og slutte seg til klimabevegelsen.
  • Det er en søsterbevegelse av Extinction Rebellion og respekterer dens prinsipper og verdier.

Siden utgivelsen av den siste IPCC-rapporten (fra FNs klimapanel) har forskere verden over satt bind for øynene på kjente statuer for å kreve at myndighetene tar inn over seg fakta om klimakrisen.

«Nasjonsbyggerne vi feirer på 17. mai evnet å ta innover seg samtiden de levde i og vendte blikket fremover mot de verdiene de ønsket at det norske samfunnet skal leve i tråd med: Harmoni med hverandre og harmoni med naturen rundt oss. De gikk ikke blindt inn i fremtiden», skriver forskerne og aktivistene i meldingen.

Bjørnstjerne Bjørnson med bind for øynene 17.mai i Oslo.

Aksjonistene krever at makthaverne og nordmenn i gatene ikke ser bort fra vitenskapen. Den siste rapporten fra FNs klimapanel utgitt denne våren gjør det nok en gang smertelig klart at klimakrisen og den økologiske katastrofen truer vår eksistens og krever umiddelbar handling, heter det.

Opprørerne i Scientist Rebellion har som mål å legge press på regjeringer med fredelige, kreative og forstyrrende aksjoner.
.

NTNU-aksjon

Tidligere denne måneden aksjonerte forskere ved NTNU og tre av dem ble arrestert fordi de forstyrret trafikken.

— Vi valgte å starte marsjen herfra for å vise at vi tilhører forskningsmiljøet ved NTNU og må ty til gatene for å bli hørt, sa Thomas Haaland, postdoktor i biologi ved universitetet til Khrono den gangen.

Aksjonen i Norge har sitt utspring ved NTNU, men det er startet opp noe aktivitet i regi av Scientist Rebellion ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og NMBU også opplyste Haaland til Khrono.

Powered by Labrador CMS