POLITIKK
Forsker kan bli Mexicos første kvinnelige president
Claudia Sheinbaum Pardo kan bli Mexicos første kvinnelige president, og landets første forsker som blir president. Andre forskere er bekymret for om forskningspolitikken hennes blir sterk nok.
I forkant av valget i Mexico den 2. juni har Claudia Sheinbaum Pardo blitt svært populær og leder over de to andre kandidatene i valget, skriver Science.
Vinner hun, blir hun den første kvinnen og den første forskeren som leder Mexicos 128 millioner borgere. Da hun ble valgt til borgermester i Mexico City i 2018, var hun den første kvinnelige borgermesteren deres.
Minske sosial ulikhet
I valgkampen har hun lagt fram en 381-siders rapport som beskriver hvordan hun vil forbedre styringen av landet. Der vektlegger hun å styrke programmer for å minske sosial ulikhet, styrke høyere utdanning og bekjempe kriminalitet. Bare tre sider av planen hennes er viet forskningsrelaterte temaer.
Det er bare en av flere grunner til at forskere i Mexico er skeptiske til presidentkandidaten. Sheinbaum Pardo stiller til valg med partiet Morena, grunnlagt av hennes mentor og nåværende president Andrés Manuel López Obrador. Han har innført en rekke kutt i forskningssektoren og er derfor upopulær blant mange forskere.
Sheinbaum Pardo forsikrer velgerne om at hun skal utforme en god forskningspolitikk, men mange frykter at hun vil fortsette i mentorens fotspor slik at hun kan beholde støtten fra hans mange tilhengere. En familievenn introduserte i sin tid de to for hverandre, og Obrador oppnevnte henne til miljøsekretær da han var borgermester i Mexico.
— Alt Claudia Sheinbaum har gjort så langt viser at hun ikke vil bryte med føringene som er lagt for forskningspolitikk nå, sier Antonio Lazcano Arujo, som er evolusjonsbiolog ved the National Autonomous University of Mexico (Unam).
Selv er Sheinbaum Pardo en erfaren forsker. Hun har en doktorgrad i energi-ingeniørfag fra Unam og fikk i 1995 jobb ved universitetets ingeniør-institutt. Da hun var miljøsekretær, jobbet hun fremdeles forskningsbasert, blant annet med å kartlegge Mexicos drivhusgassutslipp og en utredning om bruk av elektriske biler i Mexico City. Etter seks år i denne rollen gikk hun tilbake til Unam og jobbet der i åtte år.
Vil støtte forskning
Ovenfor Science har Sheinbaum Pardo tilbakevist at hun ikke vil støtte politikk som fremmer forskning, og sier i tillegg at hun vil bruke forskning til å løse nasjonale problemer og øke innovasjon. Og det har hun gjort før:
Da Sheinbaum Pardo ble borgermester i Mexico City, brukte hun sin bakgrunn som fysiker og ingeniør til å utbedre kronisk vannmangel og store skader etter et kraftig jordskjelv. Det førte til byens første automatiserte vanningssystem for å overvåke vannbruk og lekkasjer, i tillegg til å samle inn regnvann i fattige strøk. Når det gjelder jordskjelv, fikk hun tak i spesialister til å vurdere den lokale geologien og utrede hvordan man trygt kunne bygge opp igjen byen.
Ivermectin og munnbind
Under pandemien ledet hun an i forskningsbaserte prosjekter for å lose Mexico City trygt gjennom. Det inkluderte både å lede forskere i arbeid med en epidemiologisk modell for å forstå hvordan sykdommen ville spre seg i området, og å bygge en distribusjonsmodell for vaksinefordeling — på sin egen PC.
Samtidig er det ikke alle ideene som har vært like gode. Mexico City kjøpte inn og delte ut legemiddelet Ivermectin da hun var borgermester, selv om det ikke var godkjent for å behandle covid-19, og i ettertid har vist seg ineffektivt. En gruppe forskere som evaluerte Mexicos håndtering av pandemien, fant at overdødeligheten i Mexico City var blant landets høyeste.
På den andre siden oppmuntret hun også til bruk av munnbind selv om myndighetene ikke gjorde det, fordi hun var overbevist av forskningen hun leste.