forskningsmetode
Forlaget har gått gjennom sine etiske rutiner etter at onani-studie ble publisert
Forlaget Sage Publications har etablert en egen arbeidsgruppe for etikk etter at en artikkel om å onanere til erotiske tegneserier ble publisert.
Den svenske doktorgradsstipendiaten Karl Andersson skapte i sommer overskrifter etter at en artikkel han hadde skrevet kom på trykk i Qualitative Research.
I tre måneder onanerte Andersson til japanske tegneserier og noterte ned sine følelser og tanker. Tegneseriene kalt Shotacon, ofte forkortet shota, er en sjanger av manga og anime som fremstiller mindreårige gutter, stort sett mellom 5 og 15 år, på en seksualisert måte.
Forskningsmetoden vakte sterk misnøye, og flere forskere var opprørte over metodikken og bruken av onani som et verktøy.
Utgiveren av artikkelen, Sage Publications, trakk til slutt artikkelen og har siden gjennomgått sine publiseringsrutiner, melder Research Professional News.
Etterforsker fortsatt
Ifølge nettstedet har forlaget opprettet en «Ethics Working Group» bestående av medlemmer av redaksjonen som har en ekspertise på etiske vurderinger i kvalitativ forskning.
I tillegg har forlaget lagt om rutinene for behandlingen av fagartikler. Tidligere er artiklene blitt sendt rett til redaktøren for vurdering. Nå skal fagartikler bli vurdert på lik linje med vanlige forskningsartikler, som kvalitetsvurderes av fagpersoner.
— Sage tar ansvaret for forskningsetikk ekstremt seriøst og har utvidet gruppen som jobber med forskningsintegritet, sier forlaget i en kommentar til Research Professional News.
I etterkant av publiseringen ble det iverksatt en politietterforskning for å avgjøre om bruken av tegneseriene kan være ulovlig. Ifølge britisk lov er det ulovlig å være i besittelse av bilder som fremstiller barn seksuelt, også når det er i tegneserier.
Derfor ble det et spørsmål for politiet hvor studien hadde blitt gjennomført, om det var i Storbritannia eller et annet sted. Ifølge Research Professional News etterforsker politiet fremdeles saken.
Universitetet i Manchester har bistått politiet i sitt arbeid, og gjort sin egen undersøkelse.
Khrono har vært i kontakt med kommunikasjonsavdelingen ved Universitetet i Manchester. De forteller at universitetet fremdeles undersøker saken.
— Utover det har jeg ingen oppdateringer jeg kan gi deg, skriver kommunikasjonsrådgiver Joe Stafford i en e-post.
Utstyrt med et verktøy
Andersson selv har ikke uttalt seg i saken, og Research Professional News har heller ikke denne gang fått tak i stipendiaten.
Han forklarte i den omstridte artikkelen at ideen om å bruke seg selv og onani som et verktøy i forskning, kom da han møtte veggen i sin forskning på tegneserier.
«Jeg innså at kroppen min var utstyrt med et forskningsverktøy som kunne gi meg, bokstavelig talt, førstehåndskunnskap», skriver han i artikkelen; gjengitt av den britiske avisen Metro.
Andersson skrev videre at han har ønsket å finne ut hvordan tilhengere av tegneserier tilhørende subkulturer i Japan opplever lyst og hvordan de ser på seksuelle identiteter.
Han mener onaneringen førte til at han fikk en mer legemlig forståelse av temaet for forskningen.