kunststudenter og korona:

Forestillinger utsatt og instrument innelåst

Eksamen for kunststudenter er utsatt på ubestemt tid. Flere har ikke tilgang til instrumentene sine.

Designstudentene ved UiB lager en egen masterutstilling. Men nå har de ikke tilgang til verksted og egne arbeid. Bildet er fra gamle Bergen kretsfengsel, der utstillingen ble vist for noen år siden. Foto: Tor Farstad
Designstudentene ved UiB lager en egen masterutstilling. Men nå har de ikke tilgang til verksted og egne arbeid. Bildet er fra gamle Bergen kretsfengsel, der utstillingen ble vist for noen år siden. Foto: Tor Farstad
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitet og høgskoler landet rundt gjør nå skoleeksamen om til hjemmeeksamen og klasseromsundervisning om til digital undervisning. Men dette er ikke like enkelt for alle fag. Flere av utdanningsinstitusjonene har studenter som verken kan ha hjemmeeksamen eller undervisning over skjerm: Kunstfagene.

— Det er krevende, særlig for de studentene som nå skulle hatt eksamensperiode og ikke har tilgang til verksted, og for musikkstudenter som ikke har tilgang til instrument.

Det sier Elias Blichfeldt Mørk. Han er nestleder i Kunstnerisk studentutvalg ved Universitetet i Bergen.

Kan ikke øve

Frode Thorsen er dekan ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) ved Universitetet i Bergen. I tillegg leder han den strategiske enheten for kunst, design og arkitektur i Universitets og høgskolerådet (UHR). Forrige uke var Thorsen i kontakt med Dag Rune Olsen, som er styreleder i UHR, for å melde fra om problemene kunstfagene nå møter.

— Generelt kan jeg si at det jobbes på høgtrykk med utfordringene vi har. Ansatte og studenter på KMD tenker kreativt og jeg er veldig imponert over hvor disiplinert og motivert alle er i denne situasjonen, skriver Thorsen i en epost til Khrono.

Han har skrevet et notat til UHR. Der heter det blant annet at noen studiesteder melder om store problemer med å gjennomføre utøvende og skapende opptaksprøver. Det er også vanskelig å gjennomføre undervisning digitalt, siden mye er knyttet til verksteder eller studio.

— Studenter får ikke tilgang til kunst- og designproduksjoner. Mange musikkstudenter har ikke øvingsmuligheter utenfor studiesteder. De vil få et betydelig tap av ferdigheter det kan ta lang tid å kompensere for, skriver Thorsen.

Vi hadde med inne søkerne til opptaksprøver i hele forrige uke frem til vi stengte skolen torsdag kl 18.

Camilla Sønstabø Thorkildsen, Musikkhøgskolen

For KMDs del er opptaksprøver for søkere til neste års musikkstudenter allerede gjennomført. Men for bachelorstudenter både i kunst og design er situasjonen en annen. De skal levere et verk som en del av søknaden. Disse er nå gjerne innelåst hos en fagskole eller videregående skole. De praktiske eksamenene som skulle gjennomføres i vår, blant annet utstillinger for kunst- og designstudenter og konserter for musikkstudenter, er utsatt på ubestemt tid.

Rakk akkurat opptaksprøver

Også ved Musikkhøgskolen er opptak til neste år gjennomført. Opptaksprøvene for bachelor foregikk i uke 11.

— Vi hadde med andre ord inne søkerne til opptaksprøver i hele forrige uke frem til vi stengte skolen torsdag kl 18. Vi klarte å gjennomføre så godt som alle prøvene, og det som ble avlyst på fredag fant vi løsninger for.

Det skriver Camilla Sønstabø Thorkildsen, studie- og FoU-sjef ved Musikkhøgskolen, i en epost til Khrono.

Marit Wergeland-Yates er dekan ved Kunstfag ved Universitetet i Agder (UiA). Hun skriver i en epost til Khrono at hun gjerne vil skryte av staben ved fakultetet.

— Det opprettes nye nettverk, digitale samlingssteder, nye grupper hvor studenter og ansatte sammen lager oppgaver og gir tilbakemeldinger. Det gis undervisning i hovedinstrument over nett, det jobbes med konstruksjonsoppgaver ut fra det man har hjemme for hånden og det tenkes alternativt rundt hvordan man kan erstatte sceniske oppføringer med digitale, skriver hun.

Men også ved UiA skaper koronautbruddet utfordringer for kunststudentene. Teaterproduksjoner som skulle vært på turné og besøkt barnehager og SFO er naturlig nok avlyst. En eksamensutstilling er foreløpig utsatt til slutten av mai, og alt av skolepraksis og prosjekter i samarbeid med kunst- og kulturinstitusjoner er foreløpig avlyst.

Skal ta opp med statsråden

Elias Blichfeldt Mørk er selv student i musikkvitenskap. Han synes det er vanskelig å si noe om hva institusjonene bør gjøre.

— Jeg vet at fakultetet arbeider med dette, og vi må se hvor lenge stengingen varer. For min egen del har jeg hatt en del fag som avslutter tidlig. Kanskje det kan være mulig å utvide semesteret?

Dag Rune Olsen sier til Khrono at situasjonen for kunststudentene vil bli tatt opp når sektoren har nytt møte med forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim torsdag.

— Vi har fått endret forskrift for praksis, men vi har ikke fått svar når det gjelder kunststudentene, sier Olsen.

— Det er utfordringer knyttet til både det å lære, siden en del undervisning foregår blant annet i verksted, men også til eksamen og til opptak av nye studenter.

Powered by Labrador CMS