I trontaledebatten sa kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen, at departementet skal jobbe raskt med et nasjonalt regelverk som innebærer at det ikke skal være anledning å bære heldekkende ansiktsplagg på skoler, høgskoler og universiteter. Rektor Curt Rice ved HiOA reagerer. Foto: Benjamin Ward, HiOA

Rice ut mot Isaksens niqab-nei

Torbjørn Røe Isaksen varsler nasjonale retningslinjer som i praksis vil bety et forbud mot heldekkende ansiktsplagg i utdanningssektoren. Rektor Curt Rice mener dette er et anti-integreringstiltak, og etterlyser forskning som viser at et forbud er nødvendig.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under trontaledebatten onsdag annonserte statsråd Torbjørn Røe Isaksen, at Kunnskapsdepartementet vil lage et nasjonalt regelverk som i praksis vil innebære et forbud mot heldekkende ansiktsplagg på skoler, universiteter og høgskoler. 

Rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Curt Rice, har tidligere uttrykt motstand mot et nasjonalt niqab-forbud, men nå kan han altså få et nasjonalt regelverk som bare skal gjelde ved utdanningsinstitusjoner.

(Foto: Eskil Wie)

— Jeg er av den oppfatning at religiøse klesplagg ikke skal være til hinder for å ta høyere utdanning og at et generelt forbud er uforenlig med lik rett til utdanning, sier Rice, og gjentar det han framhevet overfor VG i forrige uke.

Jeg vil oppfordre kunnskaps-ministeren til å bruke høyere utdanning som en arena for integrering, og gjennom det gi aksept for mangfold.

Curt Rice

Niqab er ikke et problem i Norge i dag. Jeg forstår ikke hvorfor regjering og Stortinget skal bruke tid på en så billig symbolsak.

Curt Rice

Etterlyser forskningsgrunnlaget

— Det som er trist er jo at denne saken utelukkende handler om meninger. Jeg ser ingen argumenter og fakta som er forskningsbaserte her, trekker Rice fram og fortsetter:

— Jeg spør: Hvor er forskningen som viser at niqab hindrer kommunikasjon i en stor forelesningssituasjon? Hvor er forskningen som viser at niqab hindrer kommunikasjon i en dialogsituasjon? Det kan hende den finnes, men jeg har ikke sett den.

Rice understreker at han oppfatter forslaget fra Isaksen som et anti-integreringsforslag.

— Jeg vil oppfordre kunnskapsministeren til å bruke høyere utdanning som en arena for integrering, og gjennom det gi aksept for mangfold.

Rice tar det forbehold om at han bare har lest intervjuer med Isaksen i sakens anledning, og ikke snakket med ham direkte.

— Utifra intervjuene er det vanskelig å forstå hva han egentlig mener og hvorfor dette må skje så raskt, sier Rice og legger til:

— Niqab er ikke et problem i Norge i dag. Jeg forstår ikke hvorfor regjering og Stortinget skal bruke tid på en så billig symbolsak.

Rice gjentar også at han mener at sektoren håndterer denne problemstillingen i dag godt uten nasjonale retningslinjer.

Forbud fra skole til universitet

Arbeidet med å utrede et forbud mot å bruke niqab og burka i skolen starter allerede i høst. Regelverket skal gjelde både for grunnskolen og på institusjoner i høyere utdanning:

— Vi setter i gang arbeidet raskt – for å fjerne tvil, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) under innspurten av årets trontaledebatt, skriver Vårt Land.

— Kunnskapsdepartementet kommer til å sette i gang arbeid for at vi skal få et nasjonalt regelverk for å hindre heldekkende plagg som dekker hele ansiktet, nettopp i skoler, universiteter og høyskoler, opplyste Røe Isaksen.

Understreket behov for religionsfrihet og symboler

I sitt innlegg var kunnskapsministeren opptatt av å understreke at religionsfriheten er «en helt sentral del av et hvert liberalt demokrati». Den innebærer ikke bare retten til personlig tro, men også retten til å uttrykke sin tro.

Ifølge Vårt land sa Isaksen at  han ønsker at en ung troende kristen jente som går med kors, skal kunne vise dette. At en jødisk gutt skal gå med en kippa og kunne vise det.

— Og jeg ønsker ikke forbud mot hijab, forklarte kunnskapsministeren.

Kunnskapsministeren vil vurdere om forbudet mot heldekkende ansiktsplagg skal gjelde bare i klasserommet, i hele undervisningsbygget og på utdanningsinstitusjonens område.

— Men hensikten er klar: Vi ønsker et nasjonalt regelverk, klargjorde han.

Sørøst positive til forbud

VG skrev om niqab-saken allerede i forrige uke, og de synliggjorde da uenighet i sektoren på saken. Ifølge VG er ledelsen ved Høgskolen i Sørøst-Norge positiv til nasjonale retningslinjer mot bruk av ansiktsdekkende hodeplagg. 

Til VG sier prorektor ved Sørøst, og tidligere rektor ved Høgskolen i Telemark, Kristian Bogen:

— Blir det et flertall på Stortinget for et nasjonalt regelverk mot niqab i skolene, vil jo det bli noe alle må følge. Men dette vil uansett ta noe tid å sette ut i livet. Derfor bør vi uansett få vårt eget regelverk så raskt som mulig, sier Bogen.

Han forteller at hensynet til å sikre god kommunikasjon i undervisningen – med vekt på å se studentenes ansikter, samt å ivareta kravene til sikkerhet, er hovedmotivene for å forby ansiktsdekkende plagg.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS