Stadig flere høyere utdanningsinstitusjoner innfører retningslinjer mot bruk av hel- og halvdekkende ansiktsplagg, som niqab, for eksempel.

Flere høgskoler vil ha forbud mot niqab

Høgskolen i Østfold forbyr bruk av heldekkende ansiktsplagg i undervisningen. Det samme vurderer Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Østfold har for første gang hatt studenter som bruker det heldekkende ansiktsplagget niqab på høgskolen i høst, men fra studiestart høsten 2015 trer forbudet om bruk av niqab ved Høgskolen i Østfold i kraft.

Studieavdelingen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold foreslår også å innføre forbud på alle studier og i alle skolesituasjoner. 

Faglige hensyn

— Vi er opptatt av at Høgskolen i Østfold skal være en inkluderende utdanningsinstitusjon hvor det legges til rette for mangfold blant studentene, sier rektor ved Høgskolen i Østfold Hans Blom, ifølge høgskolens egen hjemmeside.

— Samtidig mener vi det er viktig at studenter ikke bruker heldekkende ansiktsplagg i studiesituasjoner der faglige hensyn tilsier at dette ikke kan aksepteres. Heldekkende ansiktsplagg kan heller ikke aksepteres i forbindelse med identifisering for eksempel ved eksamen, heter det på Høgskolen i Østfolds hjemmeside, hiof.no.

Bruk av plagg som medfører tildekking av ansiktet, vil normalt være tillatt ved ved skolens uteområder, bibliotek, vrimlearealer og kantine, heter det videre.

Ingen niqab-studenter i HBV

Det er ingen studenter ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV) som har brukt det heldekkende ansiktsplagget niqab. Likevel anbefaler nå studieavdelingen å innføre forbud mot hel- og halvdekkende ansiktsplagg, skriver Dagsavisen Fremtiden.

Begrunnelsen for å foreslå et forbud er hensynet til læringsmiljøet, og nødvendigheten av identifisering og god kommunikasjon og dialog, også via ansiktet. «God kommunikasjon er også en forutsetning for å sikre at alle studentene har samme mulighet til å oppnå forventet læringsutbytte», heter det i forslaget til Studieavdelingen. 

De senere år har samfunnsdebatten vedrørende bruk av plagg som medfører tildekking av ansiktet, ofte vært et tema. Debatten har også omhandlet utdannings-sektoren og særlig ved årets semesterstart var det en rekke artikler om dette i riksmediene, og da i særlig grad rettet mot bruk av niqab.

Dagsavisen Fremtiden har snakket med både Lise Christoffersen (Ap) og Morten Wold (Frp). Begge er positive til forslaget fra høgskolen.

— Hvis man vil skape seg en framtid i Norge, må man tilpasse seg de lover og regler som finnes. Da kan man ikke la være å vise ansiktet sitt i en skolesituasjon, sier Morten Wold til avisen.

Stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen var tidligere rektor ved Høgskolen i Buskerud. Som helsepolitiker mener hun det er riktig å forby niqab på HBV

— Når man jobber i helsevesenet, er møtet med pasienter og pårørende utrolig viktig. De ønsker å se ansiktet til dem de skal snakke med, sier hun til avisen. 

Lise Christoffersen (Ap) har tidligere foreslått å innføre nasjonalt forbud. Ifølge Dagsavisen Fremtiden mener hun fortsatt det er riktig, selv om hun ikke har partiet bak seg. 

Høring ved HiOA

Høgskolen i Telemark har allerede innført forbud på alle fag og undervisningssituasjoner, mens Høgskolen i Oslo og Akershus har et høringsbrev ute, der det ikke foreslås et generelt forbud, men hvor HiOAs administrasjon foreslår at det skal være opp til det enkelte fakultet å bestemme selv.

Fakultet for helsefag ved HiOA har allerede klart signalisert at ingen av deres utdanninger vil la seg gjennomføre ved bruk av niqab. 

Høringsfristen ved Høgskolen i Oslo og Akershus er 4.februar 2015.

Les også:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS