uio arrangerer ol

For første gang kommer matte-OL til Norge. Der skal Andreas (18) delta

Universitetet i Oslo er vertskap når Matte-OL starter på søndag. Andreas Notøy (18) er en av seks nordmenn som skal kjempe om medalje.

Andreas Notøy skal være med i matte-OL for tredje gang. Her fra da han vant Abelkonkurransen tidligere i år.
Publisert

601 deltakere fra 108 land samles seg ved Universitetet i Oslo (UiO) i helgen når matte-ol inntar universitetet. Vinneren av årets Abelkonkurranse, Andreas Notøy, er en av seks nordmenn på Norges lag på hjemmebane.

— Jeg føler meg greit forberedt i forkant. Man tenker alltid at man kunne gjort mer, men vi får se hvordan det går, sier 18-åringen til Khrono.

Håp på medalje

Notøy har vært med på to matte-OL tidligere, men da har det gått digitalt. Nå møtes de altså fysisk opp i Norge for å konkurrere. Mandag og tirsdag er konkurransedagene.

— Man kan håpe på medalje, for medaljesystemet i matte-OL er annerledes enn folk tror. Bronse går til topp 50 prosent av deltakerne, topp 25 får sølv og topp åtte prosent får gull, forklarer han, og fortsetter:

— For dominansen fra USA og Kina er såpass stor at det hadde blitt kjedelig for ander land å ikke få premier også for innsatsen.

— Hvordan startet interessen for matte?

— Jeg vet egentlig ikke helt. Jeg tror jeg fant noen oppgaver fra Abelkonkurransen på ungdomsskolen og løste de. Så vokste interessen derfra.

Han understreker at matten de løser både i matte-OL og i Abelkonkurransen er annerledes enn vanlig matte fra grunnskolen der man kan pugge pensum og så levere.

— Her får man en problemstilling, så er det ikke gitt hvordan du angriper den for å løse problemet. Det blir mye mer kreativt enn vanlig skolematematikk.

Notøy er nå nettopp ferdig på videregående, og har søkt seg inn på matematikk på høyere utdanning. Som resten av Norge venter han nå på svar fra Samordna opptak. Men han har allerede fått smake litt på matematikk fra NTNU.

— Jeg har tatt et par fag ved NTNU siden starten av videregående. Noen fag på høyere matematikk. Der nærmer jeg meg en bachelorgrad, men det har vært mer for egen utfordring, sier han.

Første gang i Norge

International Mathematical Olympiad (IMO), som er matte-OLs fulle navn, har aldri før blitt arrangert i Norge.

— Universitetet i Oslo er stolte over å kunne ønske verdens aller fremste mattetalenter velkommen til krevende konkurranser og gode opplevelser i sommer-Oslo. Det blir et minne for livet for både deltakere og vertskap, sier UiO-rektor Svein Stølen i en pressemelding noen dager før OL sparkes i gang på universitetet.

Den offisielle åpningen er 10. juli og avsluttes 15. juli. I dagene mellom er det konkurranse på UiO der deltakere skal bryne seg på til sammen seks matteoppgaver.

I tillegg til Notøy består det norske laget av Noah Hessen Bjerke, Maxmim Scherbakov, James Jia, Oliver Ruden og David Eikeland. Lagleder Andreas Aalberg har selv funnet Abelkonkurransen fire ganger i tillegg til OL-gull i 2020 i samme konkurranse som nå inntar Oslo.

– På IMO er det vanligvis de store landene som USA og Kina som dominerer. Norges resultater har hatt en positiv trend i de siste årene, og det hadde vært kult å fortsette dette. Likevel er det viktigste at deltakerne er fornøyde med egen innsats og får en artig og lærerik opplevelse, sier nestlagleder Erik Mingjun Ma.

Powered by Labrador CMS