rapport
For få studieplasser til havvindsatsingen: — Det haster
Dersom regjeringens havvindstrategi skal lykkes, er det et skrikende behov for studieplasser rettet mot satsingen, viser en fersk rapport.
Havvindorganisasjonen Norwegian Offshore Wind, som representerer nesten 400 store og små bedrifter innenfor havvindnæringen, og fagforeningen Tekna bestilte tidligere i år en
rapport som skulle kartlegge kompetansebehovet i havvindnæringen.
Rapporten konkluderer blant annet med at det er usikkert hvorvidt havvindaktørene vil få tilgang på nok kompetanse fram mot 2035, skriver Tekna i en pressemelding.
Dersom regjeringens havvindsatsing skal lykkes, må antall studieplasser innen høyere utdanning økes betraktelig fram mot 2028, står det i rapporten, som har fått navnet «Gigawatt krever megaløft».
— Tilgangen på riktig kompetanse er en av flaskehalsene for bransjen, og denne rapporten viser at det haster med å få flere nye studieplasser på plass. I den fasen vi er inne i nå, hvor vi utvikler ny teknologi og nye løsninger for fremtiden, er det kritisk at vi får inn høyt utdannede folk, uttaler leder for Norwegian Offshore Wind, Arvid Nesse, i pressemeldingen fra Tekna.
380 plasser årlig
Rent konkret vil det være behov for å øke antall studieplasser med 380 plasser årlig i perioden 2024 til og med 2028. Det betyr at det i 2028 vil være et behov for omkring 1900 flere studieplasser sammenlignet med dagens tilbud.
«Gigawatt krever megaløft» har at det er et gap mellom kompetansen bransjen etterspør og utdanningstilbudet som finnes i dag, både innenfor høyere utdanning, høyere yrkesfaglig utdanning og yrkesfaglig utdanning på videregående skole.
I perioden fra i dag og fram til 2035 er det en forventning om at antall sysselsatte med mastergrad, bachelorgrad og høyere yrkesfaglig utdanning vil øke med henholdsvis 4000, 5800 og 6000 årsverk.
Understreker kompetansekrisen
President i Tekna, Elisabeth Haugsbø, er tydelig på at rapporten understreker kompetansekrisen vi står i når det gjelder høyere utdanninger, spesielt innen realfag og teknologi.
— Vi trenger flere som ønsker å studere teknologi og realfag, vi trenger flere studieplasser og vi trenger å øke kompetansen til eksisterende ansatte, dersom vi skal klare å møte kompetansebehovet vi står overfor, sier Haugsbø.
— Vi trenger å øke antall studieplasser for å lykkes med å fylle kompetansebehovet, men vi trenger også sårt at flere unge ser betydningen av å studere realfag på ungdomsskolen og på videregående for å rekruttere nok studenter som fyller disse studieplassene på sikt, fortsetter fagforeningspresidenten.