samarbeid
Flere universiteter og høgskoler knytter seg til satsing på kunstig intelligens
To høgskoler, et universitet og et forskningsinstitutt blir med i nettverk.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Våren 2019 gikk sju universiteter og to forskningsinstitusjoner sammen om å danne «Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium». Under forkortelsen Nora jobber de sammen for å styrke forskning og utdanning innen kunstig intelligens.
Nå utvides Nora fra ni til 13 partnere: Høgskolen i Østfold, Universitetet i Sørøst-Norge, Høyskolen Kristiania og Vestlandsforskning går inn i samarbeidet.
Ifølge Nora inngår dermed alle relevante forsknings- og utdanningsmiljøer innen kunstig intelligens (AI) i Norge i nettverket, med unntak av de som er en del av NTNU-satsingen Norwegian Open AI Lab.
— Ambisjonene våre har hele tiden vært å forene AI-Norge og se på Norge som en helhet. Vi er et lite land, og når det for eksempel gjelder søknader internasjonalt står vi sterkere sammen, sier Klas Pettersen, direktør i Nora til Khrono.
Har spilt en rolle i gigant-prosjekt
Pettersen sier de nå får inn såkalte AI-miljøer med mye erfaring.
— Vi har fått inn flere partnere om ikke nødvendigvis er de største, men som har gode AI-miljøer. Høgskolen i Østfold har for eksempel hatt en lang tradisjon med et godt AI-miljø siden 80-tallet, og de har flere gode industrisamarbeid. Dette binder Norges AI-miljø enda tettere sammen.
— Det er litt over to år siden Nora ble opprettet. Hva har dere oppnådd de siste to årene?
— Vi har tilrettelagt for flere store samarbeid og deltatt i store prosjekter. AI-Mind er et eksempel på et stort EU-finansiert prosjekt der Oslo universitetssykehus trengte partnere og vi bidro til å finne partnere i Norge og også internasjonalt. Det har gitt 14 millioner euro i støtte til et AI-prosjekt som handler om å predikere tidlig demens, forteller Pettersen.
I fjor lanserte Nora en såkalt forskerskole som skal sørge for at studenter, og spesielt doktorgradsstipendiater, kan ta kurs på tvers av ulike institusjoner. I tillegg jobber Nora med å knytte AI-miljøene nærmere oppstartsbedrifter og innovasjon.
Gir fortrinn i internasjonalt kappløp
Høyskolen Kristiania er blant de nye partnerne. Morten Irgens, utviklingsdirektør ved Høyskolen Kristiania, forklarer hvorfor.
— Grunnen til at Kristiania må inn, er at Kristiania også er en teknologihøgskole. Vi har en ERC-kandidat (en kandidat til å søke midler hos det europeiske forskningsrådet, journ.anm.) innen kunstig intelligens og mye aktivitet, så det er helt naturlig å knytte oss til Nora, sier Irgens.
Han sitter allerede i styret for Nora på vegne av OsloMet, og nå er han med på å ta Høyskolen Kristiania inn i samarbeidet.
Oslo-regionen og Norge trenger styrket kunstig intelligens og teknologi-kapasitet, mener Irgens. Og institusjonene som inngår i Nora, får også et fortrinn i internasjonal sammenheng, forteller han.
— Nora er også tett knyttet til Claire, som er det europeiske nettverket av forskningsgrupper og laber i kunstig intelligens. Det er utrolig nyttig for norske AI-laber å være knyttet inn i det europeiske nettverket. I Norge etableres det nå en rekke aktiviteter. Når vi er knyttet sammen og til det europeiske nettverket lærer vi mer av det som skjer. Flere initiativ trigges, flere aktiviteter startes og studenter får et større nedslagsfelt når vi er knyttet til inkubatorer, forskningslaber, institutter og bedrifter, sier Irgens.