arendalsuka
Flere fra akademia enn noen gang på Arendalsuka
219 arrangementer på Arendalsuka er meldt inn under merkelappene utdanning og forskning. Det er ny rekord.
Fjorårets arrangement Arendalsuka slo alle tidligere rekorder med anslagsvis 150.000 besøkende/deltakere og 1725 arrangementer. Årets uke som starter mandag 14.august kan komme til å bli enda større. Det er meldt inn nær 2000 arrangementer, ifølge ukas egen oversikt. 219 av arrangementene er meldt inn under merkelappene forskning og utdanning. 22 flere enn i fjor.
Program er fullpakket med arrangementer der rektorer og fageksperter fra landets universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter deltar. 102 arrangører regner seg til utdanningssektoren, mens 117 arrangører er påmeldt under merkelappen forskning, viser årets statistikk fra Arendalsuka. Samme universitet kan være meldt inn flere ganger, dersom det er ulike fakultet eller institutter som arrangerer.
Borch prioriterer studentene
I likhet med forgjengeren Ola Borten Moe, prioriterer forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch å møte studenter ved studiestart, blant annet i Tromsø.
Dermed får statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel igjen travle dager i Arendal. Han skal, som i fjor, stilles til veggs av Forskerforbundet og Norsk studentorganisasjon (NSO) og han skal svare for regjeringens politikk på en rekke arrangementer.
Norsk fagspråk, desentralisert forskningspolitikk, rusbruk blant studenter, om regjeringens politikk truer uavhengigheten til universiteter og høgskoler, om kommunene som forskningsarena er noen av temaene Hoel skal debattere og han skal i toppmøte om kunnskapspolitikken.
Flere av arrangementene vil bli strømmet via Khrono, og nærmere oversikt vil komme.
Torsdagen i Arendalsuka har tradisjonelt sett vært den største dagen for arrangementer med og om kunnskapssektoren, men i år er det spredd over flere dager. Men arrangementet til Universitetet i Bergen i samarbeid med Khrono, Kunnskapspolitisk toppmøte, arrangeres torsdag kl. 12.30.
Som en del av hovedprogrammet deltar også UiB med årets kulturdebatt og kunstig intelligens tirsdag, mens de har et arrangement om bærekraftig mat torsdag, ifølge UIBs egne sider.
NTNU og Sintef på båt
NTNU og Sintef har leid seg inn på det tidligere hurtigruteskipet MS Lofoten i år, der tilreisende skal bo og de også skal holde flere av sine arrangementer.
Sintef deltar på rekordmange arrangementer i år, cirka 50, og melder at mange av deres fremste forskere vil være tilstede, sammen med store deler av konsernledelsen.
— Bakgrunnen er at vi opplever at Arendalsuka er godt egnet som arena for forskningsformidling, samtidig som det er viktig også for oss i forskningsmiljøene å lytte og lære av andre, heter det på sintef.no.
Fra NTNU deltar over 40 eksperter, toppledere og forskere på 60 ulike arrangementer og NTNU står selv som arrangør på nesten 40 av disse. Kunstig intelligens, samfunnssikkerhet, forskningspolitikk, helse, naturmangfold, utenforskap, havvind og framtidas kraftbehov er blant temaene.
— NTNU produserer kunnskap. Politikere og andre beslutningstakere må ha kunnskap til å gjøre de riktige valgene, og da må vi møte dem og snakke med dem, sier rektor Anne Borg.
Ubehagelig fra UiO
Universitetet i Oslo har 14 arrangementer, blant dem fire i serien «Ubehagelige samtaler», som UiO lanserte på Arendalsuka i fjor.
— Her utforskes dilemmaer og etablerte fortellinger utfordres. Samtalene skal være ærlige og kanskje gjøre litt vondt, fordi de pirker borti i ting som kan være vanskelige, heter det i UiOs omtale.
En av samtalene handler om at Norge ikke kommer til å klare klimamålet for 2030 om et utslippskutt på 55 prosent. Hvorfor er det fremdeles så mange som later som om det er mulig, spør UiO.
Blant UiOs andre arrangementer i samarbeid med Universitetet i Bergen og Tekna, handler det om realfagkrisen og manglende rekruttering av studenter og lærere til realfagene. De rekordlave søkertallene i år er bakteppet.
UiT Norges arktiske universitet vil som i fjor ha en rekke arrangementer, flere av dem i lavvoen på toppen Fløyheia ovenfor sentrum og en egen dag på seilskuta Christian Radich. Mye er knyttet til nordområdene, men UiT tar blant annet også for seg stupet i søkertallene til sykepleierutdanningene, der nedgangen fra 2022 er på over 10 prosent.
Innlandet trapper opp
Høgskolen i Innlandet (HiNN) har ikke tidligere hatt egne arrangementer under uka, men det skjer i år, blant annet et arrangement i egen regi om villmarksforskning torsdag 17. august.
Sammen med Nord universitet, Høgskulen på Vestlandet og Universitetet i Sørøst-Norge lanserer Høgskolen i Innlandet en ny allianse for regionale universiteter tirsdag kveld.
HiNN arrangerer også sammen med Universitetet i Sørøst-Norge en debatt om de fallende søkertallene til lærerutdanningene.
— Vi har vært på Arendalsuka tidligere også, men dette er første gang vi offisielt er med som arrangør. Jeg ser fram til arrangementene vi er involvert i, samt snakke med andre i utdanningssektoren og aktører som er relevante for oss, sier rektor Peer Jacob Svenkerud på inn.no.
I fjor var det Høgskulen på Vestlandet (HVL) som tok steget og for alvor tok plass på Arendalsuka. I år står i tillegg til samarbeidet med de tre andre regionale universitetene og høgskolene, blant annet havvind, ensomhet og studentinnovasjon på HVLs program.
USN har heller aldri vært så tydelig tilstede og hatt så mange arrangementer under Arendalsuka før. Universitetet har 15 egne arrabngementer på ishavsskuta Berntine og deltar i tillegg på mange andre arrangementer i samarbeid med andre.
Læreryrket, klasseskille i skolen, utenforskap, integrering, velferdsteknologi, boligpolitikk, næringspolitikk og grønn omstilling er blant temaene.
Kontinuerlig fra UiA
Universitetet i Agder (UiA) har også i år sitt eget telt på Langbryggen, der det er debatter og arrangementer kontinuerlig fra mandag ettermiddag til fredag etter lunsj. I tillegg deltar UiA på en rekke andre arrangementer rundt i byen.
OsloMet benytter også anledningen til å øse av universitetets kunnskap i Arendal. I tillegg til egne arrangementer deltar forskere og fagpersoner i andres arrangementer.
— Det er bra at fagmiljøer og forskere fra OsloMet er med og deler sin kunnskap. Jeg ser også frem til å delta selv i debatter om forskning, utdanning og viktige samfunnsspørsmål både i og utenom programmet, sier rektor Christen Krogh.
Krogh deltar også i en debatt om forskning og kommunene arrangert av KS torsdag. Debatten ledes av Khronos redaktør Tove Lie.
Ny NMBU-rektor på plass
NMBUs nye rektor Siri Fjellheim skal delta på fire arrangementer som spenner fra studentvelferd, mannsunderskudd i høyere utdanning, til universitet som kunnskapsleverandør for økt sirkularitet og bærekraftige matsystemer. Forskere fra NMBU deltar ellers på en rekke arrangementer og viserektor for bærekraft Astrid Tonette Sinnes deltar i samtale om håp og bærekraft.
Universitetet i Stavanger har 12 egne arrangementer, blant annet skal rektor Klaus Mohn være med og debattere ytringsklimaet i klimadebatten. I et av arrangementene har UiS gått sammen med Universitetet i Agder, NTNU, Universitetet i Oslo, Høyskolen Kristiania, OsloMet og UiT Norges arktiske universitet. Temaet er at næringslivet må forske mer og hvordan skal universiteter og høgskoler bidra?
UHR, HK-dir og Nokut
Universitets- og høgskolerådet er medarrangør for tre arrangementer i år, der temaene er om regjeringens politikk truer uavhengigheten til universiteter og høgskoler, om vi gjør nok for å få til omstilling i samfunnet og hvordan vi skal møte fremtidens kompetansebehov.
Dette siste tar Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) opp tirsdag formiddag, når temaet er om vi har kompetanse som trengs for det grønne skiftet. Nokut er også til stede og spør hva som skal til for å gi studentene en bedre overgang til høyere utdanning. Blant annet skal Ida Maria Landgärds fra Institutt for matematiske fag ved Universitetet i Agder fortelle om sine erfaringer med forkurs og andre tiltak som kan bidra til en bedre overgang for studentene.
Se hele programmet for Arendalsuka her.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm