HABILITET

Fire UH-statsråder blir del av gransking om habilitet

Stortingets kontrollsak om habilitet skal også omfatte Solberg-regjeringen. 

Her er Ola Borten Moe (t.v.) påtroppende forsknings- og høyere utdanningsminister da han i 2021 får nøkkelkortet fra eks-statsråd Henrik Asheim (H). Nå skal begge regjeringene de representerer ettergås i sømmene om praktisering av habilitetsregelverket.
Publisert Sist oppdatert

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite bestemte seg før helgen for at kontrollsaken mot den sittende regjeringene når det gjelder praktisering av habilitetsregelverket skal utvides til også å gjelde Solberg-regjeringen.

– Saken har sitt klare utspring i at det har blitt gjort flere feil i departementer under den sittende regjeringen. Vi vil finne ut hvor det har glippet og hvordan det kan unngås fremover, skriver komiteens leder, Peter Frølich, i en e-post til Altinget.

– Så vil vi også se bakover i tid på hvordan rutinene har vært, om det har vært endringer og om regjeringen planlegger å endre rutinene fremover, legger han til.

Tidligere kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. (H) er nå utmeldt av partiet og samfunnsredaktør i E24 som avslørte Borten Moes regelbrudd om aksjehandel.

Tre eks-statsråder pluss Borten Moe

Dermed blir fire statsråder som tidligere har hatt ansvar for høyere utdanning og forskning en del av granskningen fra Stortingets side: Torbjørn Røe Isaksen (H) var den første statsråden i Kunnskapsdepartementet under Solberg-regjeringen og satt der fra 2013-2018, Røe Isaksen er i dag samfunnsredaktør i nettavisen E24, som var avisen som avslørte Ola Borten Moes habilitetssak tidligere i sommer. 

Borten Moe innrømmer å ha: 

  • Brutt regelverket da han i januar var på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Uka før kjøpte han aksjer for 415.000 kroner i Kongsberg Gruppen, som indirekte eier 25 prosent av Nammo.
  • Brutt habilitetsregelverket da han deltok i et møte i regjeringen 30. mars, da regjeringen økte rammen for kontrakten med Nammo.
  • At andre aksjekjøp han har gjort de siste årene også kan ha vært i strid med regjerings retningslinjer.

Redaktør Torbjørn Røe Isaksen som nå har meldt seg ut av Høyre skrev i en kommentar i egen avis forrige uke at reglene må strammes opp rundt politikernes aksjer

Åpning av Universitetet i Sørøst-Norge USN. Daværende forsknings- og høyere utdanningsministert Iselin Nybø (V) og rektor Petter Aasen.

Iselin Nybø (V) var forsknings- og høyere utdanningsminister fra 2018-2020. Juristen og venstrepolitikeren er nå partner i advokatfirmaet Schjødt. 

Henrik Asheim (H) overtok statsrådsposten og ansvaret for høyere utdanning og forskning etter Nybø i og satt der fram til han leverte nøkkelkortet til Ola Borten Moe etter regjeringsskiftet i 2021. Asheim er i dag medlem at arbeids- og sosialkomiteen for Høyre på Stortinget og er også Høyres første nestleder. 

Tre saker på en sommer

I løpet av sommeren har det blitt avdekket tre problematiske habilitetssaker i den sittende regjeringen. Kulturminister Anette Trettebergstuen har allerede gått av, sittende forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe varslet sin avgang for en uke siden etter å ha brutt habilitetsreglene ved aksjekjøp av blant annet våpenaksjer. 

Økokrimsjef Pål Lønseth sa tidligere til E24 at Økokrim vil undersøke Ola Borten Moes aksjehandler.

– Vi kommer til å undersøke denne saken nærmere, for å se om det er grunnlag for å åpne en etterforskning. Innsidehandel er en aktuell bestemmelse å se nærmere på, sa Lønseth til E24.

Også flere jussprofessorer, blant andre Hans Fredrik Marthinussen, har også ment at Økokrim bør undersøke om Borten Moe kan ha drevet innsidehandel. 

Ingen kontakt med Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sa til Adresseavisen før helgen at han ikke visste at Ola Borten Moe hadde investert i Kongsberg Gruppen. Departementet avviser også kontakt i forkant av aksjekjøpet.

– Utover normal regjeringskonferansebehandling av regjeringsnotater har det ikke vært noen kommunikasjon som gjelder Kongsberg Gruppen og/eller selskapet Nammo mellom forsknings- og høyere utdanningsministeren og forsvarsministeren, opplyste Forsvarsdepartementet til Adresseavisen.

Borten Moe har tidligere vært tydelig på at han ikke hadde informasjon som ikke var offentlig kjent om regjeringens arbeid med Nammo-avtalen, da han kjøpte aksjene 5. januar. Slik informasjon, som kan påvirke aksjekursen, kalles innsideinformasjon. Det er ulovlig å kjøpe og selge aksjer i selskap som du har slik informasjon. 

Brenna-sak

Kontrollkomiteen har også en habilitetssak gående mot kunnskapsminister Tonje Brenna.  20. juni ble det kjent at Brenna ga et styreverv i stiftelsen Wergelandsenteret til lagdommer Frode Elgesem, som hun senere har erklært seg inhabil overfor.

Samme dag som Brenna svarte for seg overfor komiteen, sa hennes settestatsråd at oppnevnelsen av Frode Elgesem som styremedlem i Wergelandsenteret er ugyldig. Wergelandssenteret bevilger penger blant annet til Utøya AS der tre nære venner av Brenna sitter i styret. Brenna har beklaget og ønsker å fortsette som statsråd i regjeringen. 

Ingen ny klar

På grunn av ferieavvikling er det ennå ikke avklart hvem som overtar statsrådposten etter avtroppende Ola Borten Moe (Sp).  Han vil formelt gå av i nær framtid, og senest under statsråd 11.august, er det tidligere opplyst fra Kunnskapsdepartementet.

Powered by Labrador CMS