Edward Snowden skal bidra på NTNUs nye store vitenskapsfestival: Big challange. Foto: Laura Poitras/ACLU
Edward Snowden skal bidra på NTNUs nye store vitenskapsfestival: Big challange. Foto: Laura Poitras/ACLU

Festival: Big challenge i Trondheim

Festival. NTNU erstatter Starmusfestivalen med en egen vitenskapsfestival til neste sommer der noen av trekkplastrene er Edward Snowden, futuristen Amy Webb og artistene Patty Smith og Sting.

Publisert Oppdatert

I fjor var det Starmus-festival i Trondheim i flere dager til ende, men i juni neste år arrangerer NTNU sin egen vitenskapsfestival The Big Challenge. Hovedtrekkplasteret i 2017 var Stephen Hawkin, som meldte forfall rett før, sammen med flere trekkplastre.

Med Edward Snowden på lista

Denne gangen er det også verdensledende forskere, artister, kunstnere og meningsbærere som skal delta på vitenskapsfestival i Trondheim. Medisiner Ben Goldacre, futuristen Amy Webb, artisten Sting og varsleren Edward Snowden er noen av dem.

Så langt er 11 foredragsholdere i boks - 6 menn og 5 kvinner. I løpet av de nærmeste to månedene skal ytterligere 14 innledere inviteres til den store vitenskapsfestivalen. I fjor kritiserte Curt Rice Starmusfestivalen for å være en gutteklubb.

Vi ønsker å lage en internasjonal vitenskapsfestival. Nå begynner vi å glede oss skikkelig.

Bjarne Foss

Det blir tre kvelder med konserter, og hver sin kveld skal Patty Smith og Sting på scenen. Suzanne Vega er andre internasjonale artister.

— Vi ønsker å lage en internasjonal vitenskapsfestival. Nå begynner vi å glede oss skikkelig. Neste år blir den første i rekken av flere i årene som kommer. Til å være nybegynnere synes vi at vi ligger godt an, sier Bjarne Foss, prorektor for forskning og formidling ved NTNU.

— Kommer Snowden virkelig?

— Nå har vel den saken vært behandlet av regjeringen og på høyeste hold i rettsapparatet, så han kommer ikke til fysisk å være til stede. Men i våre dager har vi teknologi som muliggjør deltakelse og opplevelse av tilstedeværelse, så godt som om han faktisk var på scenen, svarer prorektor Foss Khrono.

— Nytt konsept, ihvertfall i Norge

Bjarne Foss forteller at de ved NTNu gleder seg veldig til juni neste år og firedagers vitenskapsfestival.

— Her skal vitenskap, formidling og kultur smelte sammen. Vi har mange toppnavn på lista allerede, og flere skal det bli, legger Foss til.

Ifølge forhåndsreklamen er The Big Challenge for alle som er nysgjerrige på framtiden.

— Vi setter tre sentrale utfordringer på dagsorden. Sånn i litt store overskrifter handler det om: Kampen om sannheten, hvordan teknologi utfordrer sentrale verdier i samfunnet og hvordan vi skal sikre bærekraft i alle prosesser slik at kloden overlever, poengterer Foss.

25 toppfolk skal komme

Han forteller at de skal ha 25 internasjonal toppfolk med, og så langt er omtrent halvparten allerede på plass.

— Vi bygger også opp noe veldig spennende for barn og unge under festivalen, dette blir nytt og grensesprengende i norsk sammenheng, tror Foss.

Allerede i oktober i fjor ble det klart at NTNU-ledelsen var skeptiske til en ny Starmus-festival i Trondheim. Nå tar de altså festivalskjeen i egen hånd.

Og Starmus 2019? De har flyttet til Bern - og arrangeres uka etter The Big Challenge i Trondheim.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS