Rune har måttet betale for å få tilrettelagt eksamen i fengsel. Foto: David Engmo

Innsatt måtte betale for å ta eksamen

Eksamensavgift. NTNU krevde 1.500 kroner av innsatte for å ta eksamen i fengsel. Nå snur universitetet.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innsatte i norske fengsler har måttet betale for å få tatt tilrettelagt eksamen.

Khrono har tidligere fortalt om «Rune» og «Andreas», som studerer mens de soner dommer i høysikkerhetsfengsel i Halden. De er avhengige av tilrettelegging fra de ansatte som er der for å gi videregående opplæring.

Når de skal ta eksamen må de få tilsendt oppgave og svarark, og de må sitte alene med en eksamensvakt. Den typen tilrettelegging har NTNU tatt betalt for.

— Jeg er heldig som har penger fra før. Eksamenskostnaden er 1.500 kroner per eksamen, og med 9 semestre er det en kostnad å ta høyde for, sier Rune.

Han tar en bachelor i byggingeniør på deltid, over 4,5 år, ved NTNU i Gjøvik. Skal han betale for alle eksamener, kan regningen fort bli på mer enn 25.000 kroner.

Han har allerede fått en faktura for eksamener våren 2018, på 3.000 kroner.

Jeg er heldig som har penger fra før.

«Rune»

Kan ikke ta betalt

Kjartan Almenning, politisk rådgiver til forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, viser til forskrift om egenbetaling ved universiteter og høgskoler.

Der sier gratisprinsippet at ingen universiteter eller høgskoler kan kreve betaling fra studenter for studieprogrammer som fører fram til en grad eller yrkesutdanning.

— Institusjonene kan i den sammenheng heller ikke kreve dekket kostnader ved avleggelse av eksamen, sier Almenning.

Han legger til at de kan ta betalt dersom studenten tar eksamen som privatist, men da bare «ut fra institusjonens reelle merkostnader».

NTNU snur

Etter at Khrono kontaktet NTNU og seksjon for utdanning i Gjøvik, sier de at de har sett på saken på nytt.

Gunn Rognstad, seksjonsleder for seksjon for utdanning hos NTNU på Gjøvik. Foto: NTNU

— I utgangspunktet vil vi ikke ta betalt av studenter i fengsel, det er ikke meningen å straffe noen som allerede er straffet. Så dette må vi bare rydde opp i, sier seksjonsleder Gunn Rognstad.

Hun sier de ikke alltid kan vite om studentene er innsatte, eller om de jobber i fengselet, og at gebyret ikke er tiltenkt innsatte.

— Utgangspunktet for dette er at vi for mange år siden startet flere ulike fleksible, nettbaserte program i blant annet ingeniørfag. Målgruppen for disse utdanningene er voksne studenter som er i jobb over hele landet.

Hun sier eksamen foregår på Gjøvik, men at de fikk en forespørsel om muligheten for å få gjennomføre eksamen eksternt.

— Så for at de skulle slippe å betale for reise og ta flere dager fri fra jobb, ga vi dem den muligheten, men så oss nødt til å ta et gebyr for å kvalitetssikre eksamenslokale og vakter, sier Rognstad.

Vi kommer til å trekke tilbake de fakturaene som er utestående nå, for studenter i fengsel, det gjelder bare én student.

Gunn Rognstad

Hun sier det blant annet finnes kriterier som at de må ha bosted 20 mil fra Gjøvik.

Må se på tilbakebetaling

Rognstad sier de er snakk om veldig få studenter som sitter i fengsel, i alle fall dette semesteret.

— Vi kommer til å trekke tilbake de fakturaene som er utestående nå, for studenter i fengsel, det gjelder bare én student, sier hun.

Hun vil ikke si om de kommer til å tilbakebetale for de som har betalt for mye.

— Når det gjelder innbetalinger fra tidligere semestre, så har vi ikke sett på det ennå. Vi må rydde opp i det som er nå, og så må vi gå gjennom rutinene og se hva vi gjør.

— Må en student bosatt i Tromsø betale hvis eksamenen foregår ved for eksempel UiT?

— De må betale for eksamen utenfor NTNU på Gjøvik, for da må vi ta kontakt med institusjonen. Men, det er klart at hvis dette er i strid med gratisprinsippet, så må vi ta en ny runde på det. Vi har bare fått tilbakemeldinger om at folk gjerne betaler, hvis de slipper å ta mye fri fra jobb.

Ikke Lånekasse-støtte

Innsatte i fengsel får heller ingenting i lån eller stipend fra Lånekassen, ettersom de bor i institusjon og får livsoppholdet dekket.

Før 2002 fikk innsatte derimot lån på opptil 550 kroner i måneden «til bøker, materiell og skolepengar etter satsane til Lånekassen, når desse utgiftene ikkje blir dekte på annan måte.»

Nå kan de søke Nav om behovsprøvd støtte til studiemateriell.

Fakta

Utdanning i fengsel

63,4 prosent av de innsatte under 25 år ikke har fullført treårig videregående opplæring.

43 prosent av innsatte tar utdanning/opplæring i fengslet, mens 72,9 prosent innsatte har utdanningsønske i fengslet.

Mer enn 7 av 10 er fornøyde med opplæringen i fensgel, men innsatte som tar høyere utdanning er minst fornøyde.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS