doktorgrad
Faren ofret egen utdanning for henne: «Denne doktorgraden er til deg, pappa»
Moren hennes døde i en ulykke da hun var ni. Da ofret faren sin egen doktorgrad for å gi datteren Ugochi og hennes fire søsken høyere utdanning.
Trondheim / Bodø (Khrono): — Far pleide å si til meg og mine søstre at før vi kan gifte oss, må vi ha minst ha en master, ler Ugochi Chibuzor Okoroafor.
Det er med stor takknemlighet universitetslektoren omtaler faren Osundo. Det har vært tøffe tak underveis i arbeidet med doktorgraden ved Nord universitet, men da hjalp det å tenke på sin kjære pappa som fortsatt bor i Nigeria.
— Doktorgraden var en tøff prosess for meg med mye usikkerhet. Mange ganger tenkte jeg at dette ikke er noe for meg, men det at jeg visste hvor mye far hadde ofret for meg, gjorde at jeg fortsatte. Jeg måtte også ofre noe for ham, og det gjør at jeg føler at dette også er hans doktorgrad, sier Ugochi.
Hun har også fortalt sin historie til Nord universitet.
— Denne er til deg, pappa
33-åringen disputerte 29. oktober ved Handelshøgskolen på Nord universitet.
Faren hadde ikke helse til å komme, men fulgte disputasen via direkteoverføring. Da kunne han høre dattera forsvare avhandlinga «Beyond Financialization: Insights into Market Efficiency and Risk Dynamics in Crude Oil Commodity Markets.»
Av og til kan noen takkens ord i starten av ei avhandling romme et liv fylt av sorg, offervilje og hardt arbeid. Men mest av alt en varm og inderlig takk. Datteren skrev disse ordene til faren innledningsvis:
«Jeg er min far evig takknemlighet for denne muligheten. Hans uselviskhet er grenseløs. Han ofret sine egne utdanningsmål for å forsikre seg om at jeg skulle få mulighet til å nå mine. Denne doktorgraden er til deg, pappa.»
Mistet mor som niåring
Livet traff Ugochi Chibuzor Okoroafor til gagns tidlig i livet. Da hun var ni år, døde mora i ei bilulykke. På den tida arbeidet faren som ingeniør i det nasjonale, statlige kraftselskapet i Nigeria i hovedstaden Abuja.
Nå kom han tilbake til hjembyen Port Harcourt for å ta seg av de fem barna. Dette innebar at han skrinla planen om å fullføre en doktorgrad.
— Han var statsansatt og ingen rik mann. Vi sultet ikke, men hadde ikke råd til å reise på ferie. Han kjørte den samme bilen i alle år. Men når det gjaldt utdanning, sa han aldri at vi ikke hadde råd. Da fant han alltid en løsning, forteller Ugochi.
Hun forteller at kulturen i Nigeria den gangen var at mannen skulle gifte seg på nytt og ikke ta vare på barna. Det skulle den nye kona gjøre. Osundo Okoroafor, som faren heter, gikk imidlertid sin egen veg og bestemte seg for ikke å gifte seg på nytt.
Det kan også være vanskelig for mange kvinner i landet å ta seg høyere utdanning fordi mentaliteten er at de skal være hjemmeværende.
— Det gjaldt ikke faren min. Han mente det var veldig viktig at vi kunne ta vare på oss selv, derfor ville han at vi skulle ta utdanning og bli selvstendige.
Fikk vite om Norge
På universitetet studerte Ugochi bank og finans og kvalifiserte seg til å være regnskapsfører. Men så dukket en svoger fra Norge opp, som inspirerte henne til å ta enda mer utdanning her.
Nigeria har også store oljeforekomster. Daværende Statoil satset i landet, og svogeren arbeidet for selskapet. Da fikk hun vite at Norge tilbyr veldig god utdanning. Hun søkte seg så til Nord universitet i Bodø.
I august 2016 kom hun til byen for å ta en master.
— Det er alltid problemer med et nytt land og en ny kultur, men det går bedre for hvert år. At det er så mørkt ute om vinteren, merker jeg har påvirket humøret mitt, men det går bedre nå.
Ugochi skryter av fellesskapet på universitetet, for eksempel har internasjonale studenter og tilflyttede hjulpet henne mye.
— De norske vennene mine har også betydd mye. Jeg har møtt veldig mange gode og snille folk, som vil hjelpe meg. Jeg har vært heldig.
Forsket på oljeøkonomi
Selv om både Nigeria og Norge har mye olje, har landene håndtert inntektene forskjellig. For hjemlandet hennes har oljen vært dårlig for økonomien. Landet er avhengig av inntektene, mens resten av økonomien er svekket. Mye korrupsjon er det også.
I doktorgradsarbeidet har universitetslektoren forsket på spotmarkedet for råolje. I intervjuet med Nord universitet opplyses det at hun har sett på forholdet mellom markedseffektivitet, likviditet, avkastning og risikostyring i spotmarkedet, særlig i perioder med økonomisk og geopolitisk ustabilitet. I hjembyen Port Harcourt er det omfattende oljeindustri.
Ugochi håper at avhandlinga kan gi investorer og oljeselskap kunnskap om strategier for risikostyring, slik at de kan forbedre markedsstabiliteten.
Blir jobbsøker
Hun har arbeidet som universitetslektor ved Nord universitet siden september i fjor. Når dette året er ferdig, blir hun jobbsøker. Framover har hun lyst til å undervise, og tar et kurs i pedagogikk. Hun skal også søke om å få en stilling som førsteamanuensis.
Undervisning er noe som engasjerer henne.
— Da jeg var mye yngre, hadde jeg noen problemer med å forstå når lærere snakket til meg. Jeg fant ut at det var bedre å skrive. Lærerne hjalp meg veldig, og jeg tenker livet mitt hadde vært annerledes hvis ikke de hadde engasjert seg så mye. Jeg vil også hjelpe folk som ikke forstår og trenger støtte. Jeg håper at doktorgraden er min vei til å bli lærer i framtida, forteller hun.
Nå blir det julefeiring på Ugochi Chibuzor Okoroafor også. Hun skal feire jul i Norge, men planlegger å besøke den kjære faren sin neste år.