Bhekumusa «Bheki» Dlaminis får bli i Norge inntil videre. FOTO: Even Norheim Johansen / NRK

Får bli i Norge til 29. februar

Students At Risk. Politiets utlendingsenhet har innvilget Bhekumusa «Bheki» Dlaminis og advokat Brynjulf Risnes' søknad om å få utsatt utreisefristen til 29. februar.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like før helgen kom nyheten om at demokratiforkjemperen Bhekumusa «Bheki» Dlamini, som fullførte en mastergrad ved Universitetet i Bergen i 2017, stod i fare for å bli sendt ut av landet nyttårsaften.

Bakgrunnen for utsendingsvedtaket er at norske myndigheter og Utlendingsnemnda (UNE) ikke tror på at Dlamini kommer fra Swaziland, men Sør-Afrika, og at han dermed ikke kan få asyl i Norge.

Mandag ble det klart at Politiets utlendingsenhet har innvilget Dlaminis og advokat Brynjulf Risnes' søknad om å få utsatt utreisefristen til 29. februar.

Dlamini kom til Norge og Bergen gjennom studentprogrammet Students At Risk i 2015, et program som gir forfulgte og politisk engasjerte studenter verden over sjansen til å fullføre utdanningen i et annet land. Før dette hadde Dlamini sittet fire år i fengsel i Swaziland før han flyktet til Sør-Afrika og fikk seg falskt pass slik at han kunne komme seg til Europa.

Møte mandag

Khrono snakket med advokat Brynjulf Risnes før meldingen om utsettelse kom mandag ettermiddag. Risnes sa da at han håpte på gode nyheter før han skulle i møte med Dlamini mandag ettermiddag.

— Jeg håper at jeg vil få litt mer informasjon fra myndighetene før møtet, sa Risnes til Khrono.

Risnes, som tror det kan ta måneder før saken mellom Dlamini og staten kommer opp i Oslo tingrett, men etter gladnyheten mandag sier at dette gir dem mer tid, og at kanskje domstolen vil rekke å behandle saken før utsendelsen.

— Dette er naturligvis en god nyhet som gir oss fornyet håp om at vi skal vinne fram i denne saken. Bheki har saksøkt staten. Han har rett til å få prøvd saken sin, og dette er noe myndighetene må forholde seg til. I første omgang håper vi jo at retten får sett på saken og kan gi Bheki en midlertidig oppholdstillatelse fram til en eventuell rettssak.

Khrono var også i kontakt med Dlamini selv mandag formiddag. Han forteller at han har det vondt, og at han er livredd for at han skal bli sendt ut av Norge.

— Møtet med advokaten min i ettermiddag blir veldig spennende. Jeg krysser fingrene, sa Dlamini, som fortsatt har synlige arr etter torturen han ble utsatt for i Swaziland.

— Jeg lever med konsekvensene av årene i fengsel hver dag. At jeg nå står i fare for å bli levert tilbake til regimet jeg fluktet fra, er forferdelig, sier Dlamini.

Flere har reagert

Flere norske akademikere har engasjert seg i saken. Journalist, filmskaper og professor ved Høgskolen i Innlandet, Erling Borgen, laget i 2015 en dokmentarserie om forfulgte demokratiforkjempere sammen med den danske filmskaperen Tom Heinemann. En av episodene handlet om Dlamini og hans familie, og Borgen har hatt mye kontakt med Dlamini etter at han kom til Norge.

— Jeg synes det er hårreisende at Norge ikke vil gi beskyttelse til en opposisjonell studentleder som har rømt fra diktaturet Swaziland. Hvis ikke vi skal kunne beskytte en person som vi faktisk har gitt en utdanning til, så skjønner jeg ingenting. Det er direkte meningsløst at Bheki må gå gjennom det han nå gjør, sier Borgen til Khrono.

Professor ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Olso, Michael Langford, skriver blant annet følgende om saken på sin Facebook-side:

— Utrolig nok kan Bheki Dlamini, min kollega på vårt LawTransform-senter, bli kastet ut av Norge på nyttårsaften. Konsekvensene kan bli dramatiske, og han risikerer forfølgelse igjen i Swaziland.

Utdanningspolitiker og tidligere leder av Norsk studentorganisasjon, Håkon Randgaard MIkalsen, skriver at han mangler ord.

— Dette er helt ufattelig. Det er dyp urett og undergraver hele Students at Risk-ordningen, skriver han på Facebook.

DIKU: — Sendte dokumentasjon til UNE

Assisterende direktør i DIKU, Gro Tjore, sier at hun forstår at Bhekis situasjon er vanskelig. Foto: DIKU

Khrono har vært i kontakt med Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (DIKU), som er eid av Kunnskapsdepartementet, og som i 2015 var med på å forvalte Students at risk-programmet, som Dlamini fikk innpass gjennom.

Assisterende direktør Gro Tjore sier at hun forstår at dette er en vanskelig situasjon for Dlamini, og at DIKU ønsker at saken skal belyses fra alle mulige sider.På spørsmål om DIKU var med på å godkjenne at Dlamini fikk innpass på grunnlag av dokumentasjonen som fortalte historien hans fra Swaziland, svarer Tjore følgende:

— Dokumentasjonen som vi fikk fra den norske ambassaden i Maputo, ble brukt i vurderingen av opptak i Students at Risk-ordningen, i tillegg til hans akademiske kvalifikasjoner. Vi har oversendt denne dokumentasjonen til Utlendingsnemnda (UNE). I følgebrevet ser jeg at vi har vist til vurderinger gjort av den norske ambassaden i Maputo, som nominerte Bheki, dersom UNE vil ettergå dokumentasjonen. Hva som er blitt gjort etter det, er vanskelig for meg å si noe om.

Powered by Labrador CMS