USA
Færre enn én av fem studenter vil gi Donald Trump fire nye år
Sju av ti studenter sier de vil stemme under presidentvalget i november. Men svært mange stoler ikke på at valget blir rettferdig.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Brussel (Khrono): Om collegestudentene hadde bestemt kunne Joe Biden ha siktet seg inn mot en overveldende seier under det amerikanske presidentvalget 3. november. Det viser en fersk måling offentliggjort av Knight Foundation mandag.
Fire tusen studenter har deltatt i målingen, 70 prosent av dem sier at de vil stemme på Demokratenes kandidat, mot 18 prosent som sier de vil stemme på Donald Trump.
Det overveldende flertallet er godt nytt for Biden, men målingen er samtidig en kalddusj for den gamle visepresidenten.
Bare 49 prosent sier de har et fordelaktig inntrykk av Biden, for Trump er det likevel langt verre, bare 19 prosent av studentene sier de har et fordelaktig inntrykk av den sittende presidenten.
— Jeg tror vi kan lese mellom linjene at for studentene er en stemme for Biden en stemme mot Trump, sier Evette Alexander, direktør for læring og og påvirkning i Knight Foundation, til nyhetsnettstedet Vox.
Nettstedet viser til at entusiasmen heller ikke er spesielt stor for partiene, bare 26 prosent av studentene har et positivt syn på Det republikanske parti, mens 51 prosent har et positivt syn på Det demokratiske parti.
Lav valgdeltakelse blant unge
Førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Universitetet i Agder er ikke spesielt overrasket over at støtten til Biden er så høy blant studentene.
— Det er vanlig at to tredeler av de under tredve støtter Demokratene, sier USA-eksperten til Khrono.
Som Tønnessen peker på er det ikke oppslutningen blant studentene som er problemet for Biden, det er å få dem til å stemme. Han viser til at valgdeltakelsen generelt er lav hos unge, sammenlignet med eldre velgere.
Utfordringen med å få unge til å stemme ble bekreftet i en større studie offentliggjort av Knight Foundation tidligere i år. Den viste at velgere fra 18-24 år var mindre interessert i å stemme enn selv kroniske ikke-stemmere. Unge var dessuten minst opptatt av politikk, følte seg dårligst informert og slet mest med valgprosessen.
... men sju av ti sier de vil stemme
På den ferske målingen sier imidlertid sju av studenter (71 prosent) at de er sikre på at de kommer til å stemme under presidentvalget. For dem som identifiserer seg som Demokrater er tallet hele 81 prosent, mot 74 prosent for dem som identifiserer seg som Republikanere og 63 prosent for uavhengige. Blant de som deltok i målingen identifiserte 43 prosent seg som uavhengige, mot 37 prosent Demokrater og 12 prosent Republikanere.
Men hvor realistisk er det at sju av ti studenter stemmer under valget?
Om Biden skal vinne blir det viktig å mobilisere flest mulig unge velgere, spesielt i vippestatene.
Alf Tomas Tønnessen, Universitetet i Agder
— Det vil overraske meg veldig om valgdeltakelsen blir så høy, svarer Tønnessen.
Han viser til at det kan bli viktig hvor stor valgdeltakelsen blant de unge faktisk blir:
— Om Biden skal vinne blir det viktig å mobilisere flest mulig unge velgere, spesielt i vippestatene. Jeg har tro på at Biden vil holde ledelsen på nasjonale målinger, han kan vinne med millioner av stemmer nasjonalt. Men så har du vippestatene, selv om han leder dem nå skal det lite til før flere av dem går i Trumps favør. Trump vant med 36 valgmenn sist, han har råd til å tape både Pennsylvania og Michigan og fortsatt vinne knepent, om det ellers er likt resultat som for fire år siden.
— Mye frykt for kaos
Målingen avdekker også at hele 49 prosent av studentene mener valget ikke vil bli rettferdig og åpent, mens 55 prosent sier det ikke vil bli godt administrert.
Hele tre av fire sier de vil ha større eller mindre tvil om hvor rettferdig valget er dersom det tar uker å telle opp.
Det er ikke bare blant studentene det er utbredt tvil om hvor rettferdig valget vil bli. Tønnessen viser til en nasjonal måling fra CNN forrige uke, der 42 prosent av velgerne sa at de tviler på at stemmene vil bli talt opp riktig.
— Det er mye frykt for kaos, sier han.
Anklages for å misbruke postvesenet
Halvparten av studentene sier at de planlegger å stemme via post, andelen er langt høyere for de som vil stemme på Biden enn for de som vil stemme på Trump.
Dette gjelder ikke bare for studentene. Det er ventet at rekordmange vil stemme via post, på grunn av koronapandemien, og det er store forskjeller mellom de ulike velgerne, noe som også ble bekreftet av den nevnte målingen fra CNN. Der sier hele 53 prosent av de som vil stemme Biden at de foretrekker å stemme via post, mot bare 12 prosent for de som vil stemme Trump. Andre målinger har tegnet et lignende bilde.
Poststemmene står i sentrum for en hard strid mellom Trump og Demokratene. Trump har gjentatte ganger hevdet at stemmer via post vil føre til omfattende valgfusk, til tross for at påstanden er avvist av flere eksperter.
Demokratene har slått tilbake mot presidenten, med anklager om at han misbruker postvesenet som en brikke til å undergrave valget.
Frykter for millioner av stemmer
Bakteppe er omfattende kutt etter at Louise DeJoy, som har gitt millioner til Trumps valgkamp, overtok som øverste sjef for postvesenet.
Demokratene frykter at millioner av poststemmer ikke skal nå fram i tide og har bedt om at 25 milliarder dollar til postvesenet for å sikre at de kommer fram. Dette avvises av Trump, som i et intervju med Fox Business Network sier han ikke vil gi bevilgninger til postvesenet fordi det vil gå til poststemmer under valget.
Alf Tomas Tønnessen viser til at delstatene har ulike ordninger når det gjelder opptelling av poststemmer.
— Halvparten av statene, flere av de viktigste vippestatene, har regler om at poststemmer må være mottatt på valgdagen, mens andre stater har regler om at poststemmer må være stemplet senest valgdagen, Det kan ta flere dager før de er ferdige med å telle. For oss som husker kaoset for 20 år siden er det lett å frykte at vi får en usikker fase.
Tror Harris vil få en viktig rolle
Det er en spesiell situasjon, med Black Lives Matter-protestene etter drapet på George Floyd og en pandemi som har tvunget studenter ut av campus, til digital undervisning og en usikker studiehverdag. Så hvordan kan det påvirke valget?
— Det er mye frustrasjon blant unge, med digital læring, isolasjon, ensomhet. Det er vanskelig å si hvordan det vil slå ut, sier Tønnessen.
Målingen viser som sagt at selv om flertallet av studentene sier de vil stemme på Biden, er de ganske lunkne til Demokratenes kandidat. Tønnessen tror Kamala Harris vil få en viktig rolle overfor unge.
— Harris vil gjøre et forsøk på å appellere til unge, hennes rolle blir nok viktigere enn vanlig for visepresidentkandidatene, som vanligvis ikke spiller en spesielt stor rolle.
På spørsmål om hva de mener er det viktigste spørsmålet for USA nå, kommer covid-19 på topp hos studentene, med 33 prosent.
Nyeste artikler
Vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger
Landet som visste for lite
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år