Helsebyråden i Oslo, Tone Tellevik Dahl. Foto: Sturlason

Helsebyråden i Oslo oppfordrer: Pass litt ekstra på hverandre i fadderukene

Studiestart. Helsebyråden i Oslo oppfordrer studentene til å ta seg litt ekstra godt av hverandre de første fadderukene.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helsebyråden i Oslo, Tone Tellevik Dahl, kommer med en oppfordring til studenter før fadderuken nå starter opp ved en rekke høgskoler og universiteter.

— Først vil jeg si velkommen til alle nye studenter i Oslo. Bruk byen, her er det masse å gjøre og mange tilbud å benytte seg av, starter Tellevik Dahl, men oppfordrer så:

Pass på hverandre litt ekstra, si fra om hva som ikke er greit og sørg for at alle kommer trygt hjem.

Tone Tellevik Dahl

— Nå som fadderuken starter opp, vil jeg som helsebyråd også spesielt oppfordre alle studenter til å bruke hodet - ikke bare på studier. Vi vet at fadderukene inneholder mye bruk av rusmidler og utstrakt sosial aktivitet og festing. Pass på hverandre litt ekstra, si fra om hva som ikke er greit og sørg for at alle kommer trygt hjem. Og lykke til med studiene!

Toppuker på legevakta for avrusning

I juli fortalte Khrono at Studentsamskipnaden i Oslo innfører hastetiltak i fadderukene, etter at legevakten i Oslo sendte bekymringsmelding til studentsamskipnaden etter fjorårets fadderuke.

I meldingen fra legevakten kom det fram at august er en toppmåned for unge under 24 som kommer til legevakten med rusmiddelforgiftning.

Av de 80 tilfellene med rusmiddelforgiftning som kom til legevakta i august 2018, skjedde 65 av dem under den mest intense helgen i fadderuken.

Også studentpubene i Oslo tar tallene på alvor. Eirin Kornelia G. Østensen (25), leder Samfunnet Bislet, studentpuben ved OsloMet.

— Vi er noen av dem som ser dette nærmest. Vi konsentrerer oss om at studentpubene skal være en sosial møteplass hvor studentene kan føle seg trygge, også i fadderukene, har Østensen uttalt til Khrono.

Egne faddervakter

Jennifer Syddall er prosjektleder for Lykkepromille i Oslo, og ruskonsulent ved Studentsamskipnaden i Oslo (SiO).

På Lykkepromille sine hjemmesider har de flere råd og tips, blant annet til hvordan faddere bør opptre i fadderukene.

For eksempel er det lurt å vurdere om man bør møte fadderbarna på polet eller i ølhylla på matvarebutikken før et fadderarrangement.

En tommelfingerregel er også at man som fadder ikke bør være den første som åpner en øl, ifølge lykkepromillen.no.

— Alkohol skal absolutt få være en del av et arrangement, men det er lurt å la det bli til hyggen rundt lykkepromillen. Fokuser heller på fellesskapet, så kan man godt grille med en øl i parken, men kanskje ikke gjøre ølen til hovedfokuset, sier Syddall.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS