Dekaner på de tre juridiske fakultetene, Dag Michalsen, Lena Bendiksen og Karl Søvig, står sammen med leder i Juristforeningen ved Universitetet i Oslo, Fredrik Agdestein , generalsekretær i Advokatforeningen, Merethe Smith, og president i Juristforbundet, Håvard Holm. Foto: Universitetet i Oslo

Trakassering: Jus-miljøet samlet seg om nye etiske retningslinjer

Retningslinjer. På initiativ fra studentene har hele jus-Norge samlet seg bak nye etiske retningslinjer. Sist år har sju prosent av jusstudentene opplevd seksuell trakassering, viser ny undersøkelse fra Juristforbundet.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De juridiske studentforeningene, Advokatforeningen, Norges juristforbund og de juridiske fakultetene i Norge, signert sist uke de nye etiske retningslinjene for å forhindre all diskriminering og trakassering av studenter.

Sju prosent har opplevd seksuell trakassering

Ifølge Advokatbladet harJuristforbundet gjennomført en undersøkelse som viser at jusstudenter i større grad opplever seksuell trakassering enn yrkesaktive jurister.

— Syv prosent av studentene rapporterer at de har vært utsatt for seksuell trakassering i løpet av det siste året, men bare 25 prosent av studentene oppga at de kjente rutinene som gjelder for å melde fra om seksuell trakassering, sa president i Juristforbundet, Håvard Holm ifølge bladet.

Bare en drøy tredel av dem som deltok i undersøkelsen, svarte at de ville føle seg komfortable med å melde fra, dersom de opplevde seksuell trakassering.

— Dette viser at det åpenbart er et stort potensial for forbedring, og derfor er jeg veldig glad for å stå her i dag og gratulerer studentorganisasjonene og fakultetene med de nye retningslinjene, sa Holm under presentasjonen av retningslinjene sist torsdag ettermiddag, ifølge Advokatbladet.

Mot krenkende språkbruk

«All språkbruk og formidling av holdninger skal samsvare med studenters krav på respekt og vern av personlige integritet», heter det blant annet i de ferske retningslinjene, og videre:

«Ingen skal komme med bemerkninger eller opptre på̊ måter som har som formål eller virkning å være krenkende og/eller seksuelt utfordrende for den enkelte student».

Se også:

Vi er veldig fornøyd med at samarbeidet rundt disse retningslinjene ble så omfattende.

Fredrik Agdestein

På Universitetet i Oslo trekker de fram at de høsten 2017 ble kjent med hendelser der studenter hadde vært utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet eller seksuell trakassering på arenaer utenfor fakultetets regi, men hvor det deltok som jusstudenter.

På et felles initiativ fra studentforeningene og fakultetet ble det satt i gang et arbeid med å utarbeide felles retningslinjer som i særlig grad var tenkt å skulle gjelde relasjonene på arenaer der jusstudenter møter hverandre, representanter for fakultetet og eksterne aktører.

De juridiske fakultetene i Bergen og Tromsø, og Norges Juristforbund og Advokatforeningen har gitt sin tilslutning til resultatet.

Stolt og fornøyd leder av Juristforeningen

Fredrik Agdestein er leder for Juristforeningen ved Det juridiske fakultet i Oslo. De var blant initiativtakerne til arbeidet med å lage disse etiske retningslinjer.

— Vi er veldig fornøyd med at samarbeidet rundt disse retningslinjene ble så omfattende. Nå er «alle» med, og vi er sikre på at dette vil bidra til en tryggere hverdag for studenter som skal ut i ulike typer situasjoner i bransjen, sier Agdestein til Khrono.

Fredrik Agdestein, Juristforeningen. Foto: Privat

— Har dere fått mange henvendelser rundt trakassering?

— Ja, vi har fått en del henvendelser, og så tror jeg det er en del som ikke har visst hvem de skal snakke med. Med retningslinjene blir det mye tydeligere informasjon om varslingsrutiner og systemer. Det er både bra og viktig, legger Agdestein til.

Nylig ble Studiebarometeret presentert. Dette viste at langt over halvparten av studentene ikke vet hvor de skulle henvende seg hvis de ville si fra om trakassering.

Agdestein trekker også fram at formålet med retningslinjene er å forebygge og forhindre alle former for diskriminering, trakassering; herunder seksuell trakassering, mobbing, uønskede eller ubehagelige hendelser blant studenter.

— Skal hindre maktmisbruk

— Retningslinjene skal særlig forhindre maktmisbruk og utnyttelse av studenters sårbarhet i ulike relasjoner, heter det i retningslinjene.

— Vil disse retningslinjene hjelpe studentene?

— Retningslinjene vil føre til en bevisstgjøring for alle, og jeg har tro på at det vil hjelpe. I tillegg har vi fått tydeliggjort hvor man kan henvende seg i hvis slike situasjoner oppstår, og det vil også være til hjelp, legger Agdestein til.

Glad for initiativet fra studentene

Håvard Holm er president i Juristforbundet.

— Dette var et veldig bra initiativ fra studentene, og det er bra at alle er samlet i dette arbeidet og at retningslinjene nå er på plass, understreker Holm.

Holm trekker fram at Juristforbundets egne undersøkelser vi kjølvannet av #metoo-høsten 2017 viser at trakassering av studenter i den type situasjoner det her er snakk om er en utfordring.

— Derfor er det ekstra gledelig at alle er med. Så må vi sammen sørge for at retningslinjene blir diskutert og etterlevd, legger Holm til.

Lagde rapport om likestilling - fikk historier om trakassering

Historiker og forsker ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, Trine Rogg Korsvik, skulle undersøke hvorfor det fortsatt er slik at kvinner er underrepresenterte i akademiske toppstillinger på Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, til tross for at kvinner har vært i flertall blant studentene i 20 år.

Under intervjuer fortalte flere informanter forskeren uoppfordret om seksuell trakassering ved fakultetet.

Korsvik omtalte selv rapporten først i en artikkel i Tidsskriftet for kjønnsforskning i januar 2017 om hovedfunnene i rapporten, og der omtalte hun også informantenes utsagn om seksuell trakassering.

Men først nesten et år senere ble rapporten offentliggjort.

Les også:

Glad for retningslinjer

— Det er ingen hemmelighet at #metoo traff Det juridiske fakultet i Oslo på en tydelig måte i 2017, sa dekan Dag Michalsen, da retningslinjene ble presentert ifølge Uniforum.

Han la til:

— Samtidig hadde Det juridiske fakultet en viktig prosess med en rapport om kjønn og kvinner i akademia som også omtalte studenter, og vi fikk presseoppslag med studenter som hadde opplevd #metoo-situasjoner og upassende adferd. Dette var en vekker for oss alle.

Han trekker også fram at det har tatt over et år å gjøre dette.

— Men det har vært verdt det. Nå kjenner studentforeningene at dette er virkelig deres. Resultatet er gjennomarbeidet og gjennomtenkt, sier Michalsen, til Uniforum.

Han legger også til:

— Jeg er veldig stolt av studentforeningene for at de har tatt et sånt ansvar, og lent seg på oss når de har trengt det. Dette er studentenes verk, og det syns jeg er veldig stilig.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS