Krenkekrøll får universitet til å endre retningslinjene
Krenkelser. En rekke kontroversielle hendelser har fått ledelsen ved Universitetet i København til å gå inn for endring av reglementet for håndtering av krenkelser.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I fjor sommer ble retningslinjene for krenkende adferd ved Københavns universitet endret, og det ble innført såkalt nulltoleranse for krenkelser. Men etter flere oppsiktsvekkende saker som har fått medarbeidere til å reagere, skal retningslinjene nå revideres, melder DR på sine nettsider.
Blant annet har ansatte gitt uttrykk for at reglementet kan true ytringsfriheten, rettssikkerheten og den akademiske friheten på universitetet, skriver På Høyden.
Krenket av sombrero
Blant sakene som har skapt oppstuss er klagen fra tre studenter i forbindelse med en fest ved studiestarten på juss: Studentene mente at utkledningstemaer som «mexicaner» og «indianer» går inn i stereotypier, som kan være støtende og krenkende. Prodekanen ved fakultetet gikk ut og krevde at aktivitetene skulle stanses.
I en annen sak rapporterte en mørkhudet, kvinnelig underviser at hun følte seg krenket fordi «Den danske sang er en ung blond pige» fra Højskolesangboken ble sunget på et møte. Underviseren fikk en unnskyldning, ifølge Berlingske Tidende.
Nyeste artikler
Mest lest
I desember i fjor skal en lektor i biologi ha fått vite at en av studentene hans fant undervisningen upassende fordi han viste statistikk der personer er fordelt etter kjønn. Studentens argument var at ikke alle føler seg som mann eller kvinne.
— Forskjellige oppfatninger
Ifølge de eksisterende retningslinjene er det «nulltoleranse overfor mobbing, seksuell sjikane og andre adferdsformer som krenker medarbeider og studerende» enten «fysisk eller psykisk». Ifølge reglementet er det medarbeiderens eller studentens egen opplevelse av å bli utsatt for krenkende adferd som skal være utgangspunktet.
Men etter et møte torsdag denne uken har ledelsen ved universitetet kommet frem til at reglementet må endres. Ifølge DRer det ikke satt noen tidsfrist for når.
— Det har vist seg at der var mange forskjellige oppfatninger av retningslinjene. Vi skylder å ta bekymringene alvorlig og se på om vi kan komme disse bekymringene i møte, sier rektor ved Universitetet i København, Henrik Wegener til Berlingske Tidende.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!