Styremøte i vest

Etablerer to nye mastere

Høgskulen på Vestlandet har på sitt styremøtet torsdag vedtatt en nysatsing for lærere.

Ny samlingsbasert master ved Høgskulen på Vestlandet, der det skal taes opp studenter i Sogndal, Bergen og Stord (bildet).
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) har vedtatt å utvide sitt etter- og videreutdanningstilbud for lærere.

Dette skjer gjennom to nye samlingsbaserte masterutdanninger som styret sluttet seg til torsdag 18. juni.

Gunn Haraldseid.

Fra januar 2021 skal HVL ta opp studenter i Sogndal, Bergen og på Stord. De nye programmene er tilrettelagt for lærere eller andre i utdannelsessektoren som er i jobb.

— Om to år kommer alle nyutdanna lærere ut med mastergrad. Vi regner med at mange som har jobbet lenge i skolen ønsker samme kompetanse, og etablerer derfor to samlingsbaserte mastertilbud, sier prodekan for utdannelse ved Fakultet for lærerutdanning- kultur og idrett, Gunn Haraldseid, i en pressemelding fra høgskolen.

Tilrettelagt for personer i jobb

De to masterprogrammene er Didaktiske praksiser og Praktisk utdanningsvitenskap, og blir tilbudt ved campusene Sogndal, Stord og Bergen.

Siden tilbudet er på deltid, går studentene i utgangspunktet gjennom mastergraden over fire år. Det er planlagt to-tre fysiske samlinger i semestret, ved siden av nettbaserte samlinger.

Bente Brathetland.

— Master i didaktiske praksiser skal styrke fagkompetansen i grunnskolen. Det har vært en politisk vilje til å styrke lærerne sin kompetanse innenfor fagene de underviser i. Denne mastergraden bidrar til det, og foreløpig tilbyr vi fordyping i matematikk, kroppsøvelse, samfunnsfag, religion og mat og helse, forteller studieprogramansvarlig Bente Opheim Brathetland, i samme pressemelding.

Den andre mastergraden, master i praktisk utdanningsvitenskap, retter seg mot ansatte i hele utdanningsssektoren. Graden er relevant både for grunnskole- og barnehagelærere, men også for ledere, ansatte i videregående skole og andre pedagogiske institusjoner.

— Disse to masterprogrammene erstatter noen av de tidligere etter- og videreutdanningstilbudene, slik som IKT i læring ved campus Stord og spesialpedagogikk ved campus Sogndal. Vi har tilstrebet å samkjøre alle de tre lærerutdannelsene i Bergen, på Stord og i Sogndal etter at Høgskolen på Vestlandet ble etablert i 2017, forteller studieprogramansvarlig for praktisk utdannelsesvitenskap, Svein Ove Lysne.

Svein Ove Lysne.

— Utvikler i samarbeid med arbeidslivet

Det er allerede mange lærere og andre med undervisningsoppgaver fra hele landet som søker master og videreutdanning ved HVL. Nå samler høgskolen ressursene fra campusene og oppretter bredere masterprogrammer, som også tar hensyn til spesialiseringen den enkelte student har behov for.

— Det kommer hele tiden nye krav til lærere, og vi ønsker å etablere studietilbud som er i tråd med det skolene der ute etterspør. Det er en bred enighet om at det er behov for livslang læring i samfunnet, og dette er et eksempel på at HVL følger akkurat den anbefalingen, sier Haraldseid.

Søknadsfrist for de to masterprogrammene er 15. oktober, og studiestart blir i januar.

Powered by Labrador CMS