Debatt ● Cappelen, Mikkelsen og Schønberg-Moe
Et lite sprøytestikk for en helsefagstudent, et stort skritt for helsevesenet
Innen 11. mai skal Folkehelseinstituttet levere en ny vaksinasjonsstrategi til regjeringen. Vår bønn er innstendig: Prioriter helsefagstudentene!
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Å prioritere vaksine til helsefagstudenter handler ikke om å skyve friske 20-åringer fram i køen, slik overlege Preben Aavitsland i FHI tidligere har uttalt. Prioritering av helsefagstudenter handler om pasientsikkerhet, investering i framtidens helsevesen, og forebygging av coronasykdom i helsevesenet.
Alle helsefagstudenter er underlagt Helsepersonelloven og dens plikter. Likevel regnes vi ikke som helsepersonell i vaksinasjonsstrategien. Dette er paradoksalt, når vi skal utgjøre frontlinjen i helsevesenet de neste 50 årene og ha hovedansvar for pasientbehandlingen ved norske helseinstitusjoner.
Last ned Khrono-appen og få varsel om den viktig debatt og nyheter.
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
Vi ønsker selvsagt at utsatt helsepersonell og sårbare grupper skal vaksineres før studenter, men reagerer på at helsefagstudentene ikke nevnes med et eneste ord i strategien. Vaksinering av helsefagstudenter handler først og fremst om pasientsikkerhet, men også å investere i et høykompetent helsevesen for framtiden.
For å bli kompetente, trygge profesjonsutøvere trenger vi pasientmøter og trening i praktiske prosedyrer gjennom studieløpet. Ferdighetene denne undervisningen gir oss, kan vi ikke tilegne oss i samme grad gjennom en PC-skjerm.
Vi ønsker selvsagt at utsatt helsepersonell og sårbare grupper skal vaksineres før studenter, men reagerer på at helsefagstudentene ikke nevnes med et eneste ord i strategien.
Xenia Cappelen, Maja Elisabeth Mikkelsen og Andreas Schønberg-Moe
For å gjennomføre både praksis og klinisk undervisning ved ulike avdelinger og helseinstitusjoner innenfor trygge smittevernrammer, er vi avhengige av vaksinasjon. Dette vil styrke sikkerheten både for studentene selv, alle våre dyktige kollegaer i helsetjenesten, og ikke minst pasientene.
Helsefagstudenter er ikke en homogen gruppe friske 20-åringer. Foruten at vi alle har samme mål om å yte god helsehjelp til befolkningen under og etter studiene, utgjør vi en svært heterogen gruppe. Vi har et stort mangfold av aldersgrupper, ulik bakgrunn og erfaring fra helsetjenesten, samt ulike helsetilstander. Helsefagstudenter kan også ha underliggende sykdommer, og utsetter seg selv for betydelig sykdomsrisiko i kliniske læringssituasjoner og arbeid i helsetjenesten.
Primær- og spesialisthelsetjenesten avhenger også av studenter i deltidsjobb for å dekke bemanningen i helger og ferier. Her yter vi helsehjelp side om side med både vaksinert og uvaksinert helsepersonell. For å beskytte våre dyktige kollegaer og pasienter på jobb, tar vi ansvar og følger smittevernanbefalingene. I tillegg trenger vi vaksinen for å oppnå enda bedre sikkerhet.
Er det noe coronapandemien har vist oss, er det nettopp hvor sårbar helsetjenesten er. Nå har Norge mulighet til å investere i et robust, høykompetent helsevesen for framtiden. Helsefagstudenter bør derfor prioriteres som helsepersonell i Folkehelseinstituttets vaksinasjonsstrategi.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut