null Foto: Øyvind Aukrust
null Foto: Øyvind Aukrust

Forlanger at løfter til studenter realiseres

Norsk studentorganisasjon er klare i sine krav til regjeringen når de i dag starter sine budsjettforhandlinger: Nå må de realisere de løfter som ble gitt før valget i 2013, sier leder Anders Kvernmo Langset.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk studentorganisasjon (NSO) har fått med seg at statsminister Erna Solberg i inngangen til regjeringens budsjettkonferanse er tydelig på hva hun vil bruke mer penger på:

I følge NTB er hun taus om hvor regjeringen eventuelt ønsker å kutte, men sier til gjengjeld følgende om hvor de ønsker å bruke mer penger: 

— Det er ingen tvil om at vi i dag bruker for lite penger på forskning og utdanning. Samtidig mener vi at vi må investere mer i infrastruktur og helse, sier Solberg i forkant av regjeringens budsjettkonferanse.

Sa at studentene var sviktet

NSO har se på hav partene sa føør stortinsgvalget i 2013, og oppsummerer at de borgerlige mente at studentene var blitt svikta:

  • «Vi har ikke råd til at studenter kaster bort tiden bak kassen på Rimi fremfor å studere»,
    slo Tord Lien fast, tidligere utdanningspolitiske talsmann for FrP og nå statsråd.
  • «Studentene sakker akterut i forhold til alle andre, samtidig som de opererer i et særdeles presset boligmarked»,
    sa Svein Harberg, Høyres daværende talsperson for høyere utdanning.

NSO forventer at regjeringspartiene nå setter handling foran ord og prioriterer den pressede studentøkonomien. Når hele 4 av 10 studenter må få økonomisk hjelp fra foreldrene sine for å studere, fyller ikke studiestøtten sin funksjon om å sikre like muligheter til ta utdanning, sier Anders Kvernmo Langset (bildet under), leder for Norsk studentorganisasjon. (NSO).

Boligutgifter sluker det meste

Studentbudsjettet for 2014, basert på tall fra SIFOs referansebudsjett og SSBs levekårsundersøkelse for studenter, viser at studenter som lever på studiestøtten går 3883,- i minus per måned. 74 prosent av studiestøtten går direkte til boutgifter.

— Hele 15.000 studenter stod i kø hos landets studentsamskipnader ved studiestart i fjor. Studentboliger er en langsiktig investering som både bedrer studentøkonomien og hjelper på det pressede leiemarkedet. Her må regjeringen holde oppe trykket, sier Langset.

NSO-lederen trekker også fram at Stortinget har vedtatt at studiestøtten skal økes i lengde og omfang i løpet av perioden. Han sier at under budsjettkonferansen kan regjeringen vise at de tar Stortinget på alvor.

NSO mener studiestøtten skal tilsvare 1,5 G fordelt over 11 mnd., og at det skal bygges 3000 studentboliger i regi av samskipnadene, sier Langset og legger til:

— Vi hadde fått mer ut av pengene vi bruker på utdanning om studentene kunne være mer tilstede i fagmiljøene. Kunnskap og utdanning er et prioritert område for regjeringen. Studentøkonomien trenger et skikkelig løft – vi skal betale tilbake ved å være ressurser for samfunnet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS