Åpen publisering
ERC argumenterte med behovene til unge forskere, nå får de svar på tiltale
En allianse av unge forskere ber om implementering av Plan S, etter at ERC trakk seg ut.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Brussel (Khrono): «Overrasket» og «bekymret». Dét er ordene en allianse av unge forskere bruker for å beskrive hvordan de mottok nyheten om at Det europeiske forskningsrådet (ERC) trekker seg fra Coalition S, som står bak Plan S.
Etter planen skal all forskning finansiert av aktørene bak Plan S, deriblant Norges Forskningsråd, gjøres åpent tilgjengelig fra nyttår. ERC var en av disse aktørene, men i midten av juli var det brått slutt.
Det vitenskapelige rådet i ERC bestemte seg for å kutte samarbeidet.
Gjentar støtte til åpen publisering
I et ferskt brev, som Khrono sitter med en kopi av, bønnfaller fire organisasjoner som organiserer forskere tidlig i karrieren, EU-kommisjonen om å sikre full implementering av Plan S, til tross for at ERC har trukket seg fra koalisjonen. De peker mot EUs kommende forskningsprogram Horisont Europa. Brevet er adressert til EUs forskningskommisær Mariya Gabriel og generaldirektør for forskning Jean-Eric Paquet.
Brevet fra Young Academy of Europe (YAE), Marie Curie Alumni Association (MCAA), European Council for Doctoral Candidates og Junior Researchers (Eurodoc) og Global Young Academy (GYA) er skrevet som en støtte til Plan S og åpen publisering av forskning.
Behovet for åpen tilgang til forskning er blitt «stadfestet av Covid-19-pandemien», argumenterer de og skriver at de vil gjenta sin «støtte til å oppnå full og umiddelbar åpen tilgang».
Ble overrasket over argumentasjonen
I brevet viser de til begrunnelsen fra ERCs vitenskapelige råd for å trekke seg fra koalisjonen.
I begrunnelsen viser det vitenskapelige rådet blant annet til forskernes behov, og da «spesielt behovene til unge forskere som representerer framtida for europeisk forskning og innovasjon». Det heter også at det vil være «skadelig, særlig for forskere tidlig i karriereløpet» at det Plan ikke vil godta såkalt hybrid publisering, der enkeltartikler kan kjøpes fri i et abonnementstidsskrift.
Henvisningen til unge forskere har falt de fire organisasjonene tungt for brystet.
I brevet skriver de at de ble spesielt overrasket over at det ble referert eksplisitt til behovene til unge forskere. De skriver at rådet ikke har diskutert det med noen av de fire organisasjonene, til tross for at de er involvert i implementeringen av Plan S.
Også da nyheten først ble kjent stilte de spørsmål ved om ERC hadde diskutert beslutningen med yngre forskere.
— Vi håper det vitenskapelige rådet vil klargjøre hvordan de kom til denne beslutningen og hvordan forskere tidlig i karrieren ble involvert i prosessen, sa YAE den gang.
Redde for at det gambles
Da nyheten om at ERC trakk seg ble kjent, sa Eystein Jansen, professor ved Universitetet i Bergen og medlem av ERCs vitenskapelige råd, til Khrono at de ikke er uenige i målet om åpen tilgang, men at de er redde for at en gambler med å gå for fort fram.
Han understreket også at det vitenskapelige rådet ikke representerer finansiørene, men forskersamfunnet.
— Der er det sterk uro for at en går for fort fram, og at det er nødvendig å få på plass bedre overgangsordninger. Dette er ikke likt for alle fag, men særlig innen livsvitenskapen og økonomifaget er det sterk skepsis, sa Jansen.
Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen betegnet avgjørelsen fra ERC som «overraskende» og timingen «merkelig». Han viste til at de fikk ERCs vitenskapelige råd med seg da de etablerte Plan S, og at de spilte en viktig rolle i utformingen av planen.
Det vil ifølge Røttingen ikke påvirke endringene i finansieringsvilkårene som er planlagt innført fra nyttår. Han tror ikke kursendringen fra ERC vil stanse planene om åpen publisering, siden det er EU-kommisjonen som bevilger penger til ERC.