Københavns universitet

Endelig åpner bygget de kaller «en tikkende økonomisk bombe»

Københavns universitets skandalebygg Niels Bohr skal åpne denne måneden. Det er tre ganger dyrere enn anslått - og mer kan det bli.

Fasaden til det nye Niels Bohr-bygget på Københavns universitet. Stål og glass
Moderne, i glass og stål. Denne måneden er det mulig at hele Niels Bohr-bygget åpnes for bruk, seks år etter at det opprinnelig skulle stått ferdig.


Niels Bohr-bygningen skal huse fysiske, kjemiske og naturfagsdidaktiske disipliner på det Natur- og Biovidenskabelige fakultet ved Københavns Universitet, og det skulle være et signalbygg i den danske hovedstaden. Men det er i stedet blitt en hengemyr av erstatningskrav, voldgiftskrav, konflikter og oppsigelser, skriver Uniavisen.

Svært mange feil

Utbygger krangler med Bygningsstyrelsen og Vejdirektoratet, og prosjektet er forsinket med seks år, etter en lang rekke feil. I 2020 listet Danmarks Radio opp blant annet at:

  • 3D-tegningene og prosjektmaterialet for bygget inneholdt mange feil
  • Den spanske vvs-entreprenøren som la inn ventilasjon ble sparket av prosjektet i 2017 etter forsinkelser. Da Bygningsstyrelsen ettergikk arbeidet fant de mange feil, og flere kilometer ventilasjonsrør, vannrør og varmerør måtte plukkes ned og erstattes
  • Vanninntrengning. Dårlig vær i 2015 og 2016 trengte ned i kjelleren, gjorde jobben vanskeligere og ødela entreprenørenes utstyr
  • Dårlig stemning og samarbeidsproblemer
  • Feilbestilling av 200 avtrekksskap, som ikke tilfredsstilte kravene. Den opprinnelige leverandøren inngikk forlik med utbyggeren, og nye skap ble bestilt, men de nye skapene krevde ny ombygging
  • Uklar prosjektledelse
  • Endringer i kravene fra universitetets side

Mangler fortsatt tester

Så langt har en tredel av Niels Bohr Institutets ansatte kunne flytte inn i bygget, men det er i den såkalt lette delen av bygget, som ikke inneholder labteknikk. Resten av bygget mangler en rekke tester og det har vært store konflikter knyttet til feil i brannsikringen.

Det skulle stå klart til 1. mars, eller «snarest derefter», men nå melder danske Vejdirektoratet at slutten av mars ikke er helt utenfor rekkevidde. Det blir i så fall et kjærkomment punktum for et byggeprosjekt som har bydd på en enorm budsjettsprekk, og en mulig økonomisk bombe i årene som kommer.

Leiesum ut fra sluttsum

Opprinnelig skulle bygget kostet 1,8 milliarder danske kroner, men med prisstigningen er sluttsummen justert til fem milliarder. Og sluttsummen kan gi ytterligere problemer, for universitetet eier ikke egne bygg, og den endelige leiesummen skal justeres ut fra sluttsummen.

Det har universitetets ledelse tidligere kalt «en tikkende økonomisk bombe». I fjor lovet Danmarks daværende forsknings- og utdanningsminister Jesper Petersen at universitetet skulle betale den opprinnelige leieprisen, iallfall inntil rettssakene rundt bygget var avgjort.

Powered by Labrador CMS