Debatt

En pandemi bør ikke være nødvendig for å sikre forsvarlig studentbolig-politikk

Oppgradering av studentboliger bør bli en fast post på statsbudsjettet, skriver Anette Arneberg og Idun Kløvstad.

Bevilgningen til oppgradering av studentboliger er godt nytt både for studenter og for klimaet, men er lederne for Velferdstinget Vest og Velferdstinget i Oslo og Akershus.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Mandag 24.august kom den endelige nyheten om at regjeringen bevilger 250 millioner til oppgradering av 2000 studentboliger. Dette er en svært god nyhet for studenter over hele landet og for klimavennlig utvikling av samskipnadenes studentboliger.

Dessverre er denne bevilgningen unntaket fra regelen, for tilskudd til oppgradering av studentboliger er ikke en permanent ordning. Regjeringen gir nemlig vanligvis kun støtte til nye studentboliger, ikke til rehabilitering av de som allerede eksisterer.

Regjeringen skriver i en pressemelding at denne midlertidige ordningen er viktig for å holde hjulene i gang, men at dette ikke er noe de vanligvis gjør. Hvis de mener alvor med sine ambisjoner for studentboligbygging er det noe de absolutt bør gjøre til en permanent ordning.

En utvikling med tilskudd til oppgradering er i tråd med ønsket om at studentsamskipnadene lettere kan ta sin del av vårt kollektive klimaansvar.

Anette Arneberg og Idun Kløvstad

Det er flere viktige årsaker til at også oppgradering må bli en fast bevilgning over statsbudsjettet. Den største er klimaperspektivet, men frykten for at dekningsgraden på studentboliger synker om samskipnaden må selge gamle bygg for så å bygge nytt på ny tomt er også en viktig årsak. En studentbolig holder ikke for alltid, selv med godt vedlikehold. I dag gjøres alle oppgraderinger uten en krone fra staten, som går direkte utover studentenes husleie. Oppgradering av studentboliger vil i de aller fleste tilfeller gi et lavere klimaavtrykk både på kort og lang sikt, sammenlignet med å selge og bygge nytt. En utvikling med tilskudd til oppgradering er i tråd med ønsket om at studentsamskipnadene lettere kan ta sin del av vårt kollektive klimaansvar.

Når samskipnadene må ta hele regningen for oppgraderinger er det studentene som tar regningen for klimavennlig boligutvikling. Med andre ord straffer man i realiteten studenter som bor hos en samskipnad som velger å oppgradering fremfor nybygg.

Vi er veldig takknemlige for at staten tar deler av den regningen i år, men vår beskjed til Asheim og regjeringen er enkel. Dagens forskrift om tilskudd til studentboliger må endres, slik at tilskudd til oppgradering av studentboliger blir en permanent ordning.

Powered by Labrador CMS