Siste fra forsiden:
Kortnytt
Stiftelse gir 56 millioner til forskningsprosjekter
Tromsø Forskningsstiftelse (TFS), stiftelsen til milliardær Trond Mohn, gir 56 millioner til forskningsprosjekter ved UiT Norges arktiske universitet.
De tre prosjektene forsker på henholdsvis kreftbehandling, fusjonskraft og tverrfaglig tematikk, skriver stiftelsen i en pressemelding.
– Sett fra universitetsledelsens side, håper vi at tildelingene vil åpne nye dører for forskningsmiljøer med internasjonale ambisjoner. Vi ønsker også at deres forskningsinnsats skal stimulere og berike andre kollegaer ved UiT. Jeg ønsker lykke til med det viktige arbeidet, sier Jan-Gunnar Winther, prorektor for forskning og utvikling ved UiT, i pressemeldingen.
- THERACAN (Novel radiotheranostic systems for precision cancer medicine): 10,3 millioner fra TFS og 2 millioner kroner fra Kreftforeningen. Målsettingen til prosjektet er å utvikle teknologi som kan åpne for mer effektiv behandling av kreft med spredning på et sent stadium.
- FUSENOW (Fusion Research Center Norway): 20 millioner kroner støtte fra TFS. Prosjektet jobber med å utvikle reaktorer som simulerer solas energiproduksjon.
- Mattematikksenteret Lie-Størmer Senter: 25,5 millioner kroner i støtte for å videreutvikle forsknings- og undervisningsaktiviteter ved senteret.
Dette er de tre som får midler:
Leder av de tre prosjektene som ble tildelt midler, fra venstre, Inigo Martinez, Cordian Riener, Hans Z. Munthe-Kaas og Odd Erik Garcia. Jørn Berger-Nyvoll / UiT Gjenvald som dekan med hårfin margin
Camilla Brautauset held fram som dekan ved Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Bergen.
Camilla Brautaset er gjenvald som dekan. Foto: Eivind Senneset Eivind Senneset Med knapp margin vann Brautaset og hennar lag valet med 51,2 prosent av stemmene, mot Anne Beate Maurseth og hennar lag, som endå på 48,8 prosent.
Valdeltakinga var på 73 prosent. Men berre 3,3 prosent av studentane røysta i valet.
Med seg i dekanatet får Brautaset Eivind Heldaas som ny prodekan for forsking og formidling og Heming Gujord som visedekan for utdanning og internasjonalisering.
Det var første gong på 16 år at to lag stilte til val som dekan og prodekan ved Det humanistiske fakultet, melder Universitetet i Bergen (UiB). Ikkje sidan 1993-1998 har ein dekan ved fakultetet sete i to periodar.
— Vi vil vere eit dekanat for alle ved HF og halde fram med å vere lydhøyre, seier Camilla Brautaset på uib.no.
Jon Fosse ble æresdoktor ved Lunds universitet
Allerede i november offentliggjorde Lunds universitet at nobelprisvinner Jon Fosse skulle tildeles en æresdoktorgrad av Det kunstneriske fakultet ved Lunds universitet.
Forrige fredag ble tildelingen markert i form av en storslått seremoni ved Lunds universitet i Skåne. Tradisjonen tro mottok Fosse også doktorhatten, som han selvsagt ikledde seg i forbindelse med seremonien.
Malmö teaterhögskola, en del av Fakultetet for kunst og scenekunst ved Lunds universitet, har ofte brukt Fosses verk i sine kurs og programmer. Studentene leser og arbeider vanligvis med Fosses tekster, og de har også satt opp gradsprosjektproduksjoner av skuespillene hans, skriver Lunds universitet i en pressemelding.
— Jeg er utrolig stolt og glad for at Jon Fosse har sagt ja til å bli æresdoktor ved fakultetet vårt, uttaler Santino S. Resic, dekan ved Lunds universitets fakultet for kunst og scenekunst i Malmö.
Jon Fosse ble i 2015 æresdoktor ved Universitetet i Bergen (UiB). Han vant nobelprisen i litteratur i november 2023.
Jon Fosse fotografert under seremonien. Jonas Andersson/Lunds universitet Dansk fakultet utelukker ikke oppsigelser
Dyre bygninger og bevisst overforbruk over flere år har gitt Det Natur- og Biovidenskapelige Fakultet, kalt Science, årlige underskudd på 100 millioner danske kroner, skriver Uniavisen.
Fakultetet holder til på Københavns universitet og er landets største i sitt slag.
Dekanen kan ikke garantere at det ikke blir oppsigelser, men håper at det kan unngås.
De økonomiske problemene skyldes økte driftsutgifter til nye bygninger og at fakultetet har tæret på egenkapitalen.
Totalt beløper de årlige driftsomkostningene til nye bygninger seg til svimlende 89 millioner kroner, skriver Uniavisen.
SCIENCE-fakultetet ved Københavns universitet tærer på egenkapitalen og har store utgifter på nye bygninger.. Jens Fink-Jensen/Københavns universitet Får fornyet tillit i UiO-styret
Fristen for å stemme i universitetsstyrevalget ved Universitetet i Oslo (UiO) gikk ut fredag morgen, og nå er det klart at to medlemmer får fornyet tillit.
Både Finn-Eirik Johansen og Ingrid Lossius Falkum stilte til gjenvalg for de fast, vitenskapelige ansatte etter å ha sittet i universitetsstyret de siste fire årene. Det får de gjøre i fire nye år, skriver UiO på sin hjemmeside.
For de midlertidige, vitenskapelige ansatte er stipendiat ved Det medisinske fakultet, Emma Joanne Lengle, valgt, mens seniorrådgiver Anna Kolberg Buverud erstatter Marianne Midthus Østby som representant for de teknisk-administrative.
Studentrepresentantene i styret det neste året er Daniel Fjell Riisnæs og Anna Furset.
Ingrid Lossius Falkum får fortsette som representant for de faste, vitenskapelige ansatte i fire nye år. Ketil Blom Haugstulen Disse er valgt til varamedlemmer
Faste, vitenskapelige ansatte
- Anne Kveim Lie, professor, Avdeling for samfunnsmedisin og globale helse, Det medisinske fakultet
- Stephan Oepen, professor, Institutt for informatikk, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Midlertidige, vitenskapelige ansatte
- Solveig Topstad Borgen, postdoktor, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Det samfunnsvitenskapelige fakultet
- Karl Henrik Storhaug Reinås, stipendiat, Institutt for pedagogikk, Det utdanningsvitenskapelige fakultet
Teknisk-administrative ansatte
- Johannes Saastad, seniorrådgiver, IT-avdelingen, Fellesadministrasjonen
- Aleksandra Weder Sawicka, seniorrådgiver, Administrative fellestjenester, Det medisinske fakultet
Studentrepresentant
- Oskar August Bonafede Heggernes
- Nora Marie Hager
Nye midler til halvstuderte lærere
Fire universiteter og høgskoler får ekstra penger til en ordning med skreddersydde studieopplegg for å hjelpe flere med å fullføre lærerutdanningen de har startet på.
UiT Norges arktiske universitet, Nord universitet, Universitetet i Innlandet og Høgskulen på Vestlandet får 1,8 millioner hver.
— Vi trenger flere kvalifiserte lærere i Norge. Nå styrker vi ordningen som gjør at folk som av ulike grunner ikke fikk fullført lærerutdanningen sin, kan fortsette der de slapp. Dette er et veldig godt og effektivt tiltak for å hjelpe flere som allerede er motivert for en jobb i skolen med å bli ferdig utdannede lærere sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap).
Ifølge regjeringen er det i dag rundt 2750 årsverket ufaglærte lærere og antallet er økende.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland. Espen Halvorsen Bjørgan Nyutdannet politi kommer raskere i jobb
Gjennom 2024 var det en tydelig bedring i jobbsituasjonen for uteksaminerte med vitnemål fra Politihøgskolen. Det melder Politihøgskolen selv. 93 prosent av de som gikk ut i 2024 hadde jobb i etaten per 30. april. 60 prosent av dem hadde fått fast stilling. For kullet før er tallet 92 prosent i jobb i etaten, 79 prosent av dem har fått fast jobb. Ser man på dem som er inne i sitt fjerde år etter utdanning, er det nå 90 prosent av dem som har jobb i etaten som har fått fast stilling.
Prorektor for utdanning ved høgskolen, Kjell Eirik Mortensen, gleder seg over utviklingen.
— Politihøgskolen har over mange år stått for at flest mulig må raskest mulig i jobb etter endt utdanning. Det er viktig for den enkelte, etter krevende studier. Men ikke minst har både etaten og samfunnet behov for at nyutdannet politi kommer i tjeneste uten lang ventetid, sier han.
USA: Dommer opphever Trumps nedbemanning i utdanningsdepartementet
Torsdag avsa en føderal dommer i Boston en dom som krever at det amerikanske utdanningsdepartementet må la ansatte som tidligere i vår ble sparket i masseoppsigelser få komme tilbake til arbeidet. Dette blokkerer president Donald Trumps ordre om å legge ned det amerikanske utdanningsdepartementet, melder AP.
I mars ble staben i departementet kuttet med halvparten, og 1300 ansatte ble permittert.
Donald Trump har over lang tid varslet at han ville legge ned utdanningsdepartementet i Washington D.C. for blant annet å overføre mer makt og ansvar for utdanningspolitikken til delstatene. 19.mars signerte han en presidentordre om å legge ned departementet.
For kritikere var det et åpent spørsmål om det i det hele tatt var mulig for presidenten å vedta dette, siden det amerikanske utdanningsdepartementet er forankret i Kongressen og det er kun dette organet som kan bestemme at det skal legges ned.
Det er dette punktet den føderale dommeren i Boston har vurdert til å ikke holde vann juridisk. Dommeren, Myong Joun, vurderte det slik at masseoppsigelser i en slik skala medfører at departementet ikke lenger klarer å opprettholde sine forpliktelser, og at det derfor i praksis er snakk om en nedleggelse av departementet. Dette er det kun Kongressen som kan gjøre.
Trump-administrasjonen kalte selv masseoppsigelsene som en «omorganisering» av departementet, men dommeren mente videre at denne beskrivelse ikke var gyldig.
En talsperson fra Trump-administrasjonen uttalte:
«Nok en gang har en dommer fra den ytre venstresiden dramatisk overskredet sin myndighet (...) og utstedt et påbud mot de åpenbart lovlige forsøkene på å gjøre Utdanningsdepartementet mer effektivt og funksjonelt for det amerikanske folket.»
Det hvite hus vil anke dommen fra den føderale domstolen.
President Donald Trump taler under et treff med amerikanske guvernører nylig. The White House
Nyeste artikler
Årets utgiverpris til Khronos eiere
Student om forvaringsdom: — Det spiller ikke så stor rolle for meg
Landets rektorer diskuterte Diesen-saken i lukket møte
Trump angriper våre studenters ytringsfrihet
Høyskolen Kristiania går inn i Khrono
Mest lest
Har lagt inn varsel på egen 60-årsdag: «Husk å pensjonere deg tidlig!»
Norsk stiftelse evakuerte en av sine Harvard-studenter i natt. Landet i Oslo fredag
Student krevde pengene tilbake etter at hun tok professoren på fersken
Rektor forsvarer Glenn Diesen. — Har rett til å formidle sine meninger
May-Britt Moser misbrukt i avansert KI-svindel