Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Har vi tilstrekkelig med vitenskapelige diskusjoner der ulike oppfatninger og tolkninger brynes mot hverandre?
Vi kan forebygge taktikkeri i Arktis Innen 2050 er verdens kjøleskap et badekar. Norge bør sette av minst ti år og en milliard på å forberede seg selv og resten av verden på et blått Polhav, skriver Brekke, Furevik og Koc.
Isfront om Arktis, men vil holde Russland-kontakt varm Det offisielle forskningssamarbeidet om Arktis er stoppet opp. Men Norsk Polarinstitutt forsøker å holde kontakten med russiske forskere varm, så langt de har lov.
Reagerer på at fisk og ikke klimaforskning får unntak fra Russland-sanksjoner Det enøyde fokuset på fiskeriene er nokså spesielt, mener direktør Kikki Kleiven ved Bjerknessenteret for klimaforskning.
Cicero får 200 millioner til forskning etter aksjesalg Cicero sitter igjen med 200 millioner kroner etter salg av et datterselskap. Inntektene skal investeres i mer forskning. — Det ville vært uansvarlig og uetisk å sylte pengene ned i et fond, sier toppsjef Kristin Halvorsen.
Måtte stanse samarbeid med russiske forskere: Forskning på klima og Arktis rammes Norske klimaforskere har samarbeidet tett med russiske forskere. Nå er alt samarbeid stanset, og det har konsekvenser for forskningen i Arktis, påpeker de.
Etterlyser rutiner for å ivareta forskere som trakasseres og hetses Sofie Høgestøl mener universiteter og høgskoler må være tydeligere på eget ansvar i debatten om hets og trakassering av forskere.
Klimaforskere oppfordrer kolleger til sivil ulydighet En gruppe klimaforskere mener sivil ulydighet utført av forskere kan være et effektivt virkemiddel i kampen for klimatiltak.
FN-sjefen ber unge unngå oljejobber: — Viser at Borten Moe bommer grovt Talsperson i Grønn Ungdom, Ulrikke Torgersen, mener FN-sjef António Guterres' uttalelser setter Ola Borten Moes oljeutdanning-utspill i et svært dårlig lys.
Vil rive av universitetenes bånd til fossilindustrien Å la fosilindustrien finansiere klimaforskning er som å la tobakksindustrien finansiere folkehelseforskning, heter det i et åpent brev fra 500 akademikere.
Dette vil ikke forskerne uttale seg om Vi bør være litt på vakt når forskere skygger banen for enkelte temaer, mener Marte Mangset, som er ute med ny bok om ytringsfrihet i akademia.
Misbruk av forskningsskip — Har man sjekket godt nok at det ikke finnes en rendyrket isbryter på den sørlige halvkule som vil kunne gjøre hjelpeskipsoppdraget?
Ukritisk kunnskapsformidling under UiBs 75-årsfeiring — Etter foredraget Hvordan står det til i verden, egentlig? så jeg meg spørrende rundt etter flere som reagerte på at universitetet løfter frem reproduksjon av gamle (u)sannheter i sitt eget bursdagsselskap.
Å beregne verden Det går en rød tråd fra Vilhelm Bjerknes’ tidlige visjon – via hundre år med «Calculating the world» – til årets nobelpris i fysikk.
Har UiS-rektor Klaus Mohn glemt Karl Popper? — Den politiserte klimabevegelsen ser ut til å ha beveget seg bort i fra vitenskapen, og er nå primært styrt av penger og makt
— Forskning trenger ikke være tørt og kjedelig Marthe Wilhelmsen leker med ulike stereotypier i en video om egen forskning. Målet er å kunne bidra til et mer nyansert bilde av diskusjonene om klimatiltak.
Vi trenger mer kunnskap om klimaløsningene, ikke om klimaproblemet De fagdisiplinene som fikk oss til å forstå klimaproblemet, er ikke de samme som best kan hjelpe oss til å løse det.
Behovet for samfunnsvitenskapelig klimaforskning vil øke Norsk klimaforskning må inkludere både de naturvitenskapelige og de samfunnsvitenskapelige fagene på en balansert måte.
Reagerer på nedproritering av oljekritisk forskning:— Ikke lenger fri forskning Hvis næringslivet og myndighetene får sette rammene for forskningen eller styre det offentlige ordskiftet, er det ikke lenger fri forskning, mener MDGs Lan Marie Berg.
Dette svarer Forskningsrådet om klimaforskningen Forskningsrådet kommer ikke til å gå bort fra brukermedvirkning i klima- og miljøforskningen.
Oljekritisk forskning «faller mellom alle stoler» Maktkritisk forskning på klima har dårlige kår i Norge, mener forskere. — Det er synd at det ikke passer inn i noe program hos Forskningsrådet, sier professor.
Klimaforsker om FN-rapport: Akademia må feie for egen dør — Alle sektorer i Norge må ta grep, inkludert universitets- og høgskolesektoren, sier Cicero-forsker, Bjørn Hallvard Samset, om den nye rapporten til FNs klimapanel.
Ti år etter at arbeidet med prosjektet starta, kom Kerim gjennom nålauga Kerim Hestnes Nisancioglu får nesten 24 milionar kroner frå Forskingsrådet. Han er sjølvsagt nøgd, men: — Det svir å vita at nålauga er så trangt, seier klimaforskaren.
Prestisjefull klimapris til UiO-forsker Professoren får prestisjefull klimapris for sitt nyskapende bidrag til å forstå de samfunnsmessige og menneskelige dimensjonene og konsekvensene av klimaendringene.
13 mot én (ikke-forsker) er feigt, og er et overtramp i seg selv Når 13 akademiske ledere kommer med uforbeholden støtte til en politikk Carl I. Hagen er uenig i, er det en stillingtaken som er i strid med vitenskapens fundament. Det er grunn til å spørre om motivet bak, skriver kronikkforfatteren.
Ho er antropolog, klimaforskar – og skodespelar på Zoom Ragnhild Freng Dale skulle vore i Helsinki. I staden er forskaren med i sitt eige teaterstykke via Zoom.
Klimaforskere får fem nye år med finansiering Klimaforskarane ved Bjerknessenteret i Bergen får finansiering med 30 millionar årleg i fem nye år.
Danner global allianse av universiteter for klima Mener koronautbruddet viser at det er mulig å forene beslutningstakere og forskere også i kampen mot klimaendringene.
Ny undersøkelse: Åtte av ti har tillit til forskning Omdømme. En undersøkelse gjennomført for Forskningsrådet viser at tilliten til forskning generelt er høg. Men for klimaforskning er tallet lavere.
Statssekretær vil ha meir forsking på Antarktis Antarktis. Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Rekbekka Borsch, har vore i Dronning Mauds Land. Ho vil gjerne ha meir forsking på tilhøva heilt i sør.
Klima: Samfunnsvitarar får minst av forskingspengane Forsking. Samfunnsvitskapen får minst av klimaforskingspengane, syner ny analyse. Det er eit stort problem, slår forskarane bak analysen fast.
Stølen: Vil ha tydeligere fornybarprofil på utlysning til nye forskningssentre Klima. Equnior og Det norske videnskaps-akademi har utlyst konkurranse om to nye sentre. Universitetet i Oslo reagerer på mangel på bærekraft i utlysning. Aktørene bak vil vurdere utlysning på nytt.
Forskerforbundet spør: Kan forskning redde verden? Seminar. Forskerforbundet legger opp til debatt om bærekraftig forskning i det postfaktuelle samfunn. Følg seminaret her.
Desse forskarane vil avlysa klimakrisa Klima. 17 norske forskarar har skrive under på eit opprop om å avlysa klimakrisa saman med 700 vitskapsfolk frå heile verda. Sjå lista her.
19 norske forskere til FNs klimapanel Klima. Totalt 721 forskere skal jobbe med FNs neste hovedrapport om klima. Av dem er 19 norske, fra 11 forskjellige forskningsmiljøer.
Nyeste artikler
Uenige om økonomi: — Jeg har ikke troen på at dere legger sjelen deres i det
Slik «snakker» du med kunstig intelligens
Ja takk til intellektuelle klovner!
Demokratisk fallitt i naturpolitikken?
Berit Heir Bunkan (1929 - 2025)
Mest lest
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år