Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014 22. januar 2025 - 06:48
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Pionersamarbeid om deling av data gir raskere utvikling av medisin Norge står i bresjen for nordisk-baltisk samarbeid om deling av helsedata innen kreftforskning. — Deling av helsedata gir økt konkurransekraft, sier kreftforsker Kjetil Taskén.
Mener Europa bør lære av Norge for å tiltrekke seg unge forskere Professoren og den tidligere utdanningsministeren Manuel Heitor roser Norge for gode arbeidsbetingelser for unge forskere: — Det forhindrer hjerneflukt.
Joakim er én av ti svensker som får stipend til EU-prestisjeskole. Norge har kuttet sine stipender Sverige har økt antall stipender for å øke innflytelse i EU. Norge har kuttet sine stipender.
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli Vanligvis får én til tre kommissærkandidater fyken etter parlamentshøringene, men et kompromiss mellom de politiske partiene i EU-parlamentet gjør at alle denne gangen består testen, ifølge flere medier.
Hun leder prestisjetunge College of Europa: — Det er ikke bakgrunnen som teller, men hvor du vil Federica Mogherini (51) er en pioner. Hun var yngste utenriksminister i Italia, yngst blant kommissærene i EU og nå første kvinnelige rektor ved College of Europe.
Grilles i EU-parlamentet. Blir hun EUs nye sjef for forskning og innovasjon? Ekaterina Zaharieva legger vekt på radikale endringer og forenklinger i Horisont Europa-programmet og bedre ordninger for kvinnelige og unge forskere under grillingen i EU-parlamentet.
Evalueringen av Horisont Europa: En euro gir fem tilbake til samfunnet Ekspertgruppe foreslår ny struktur for Horisont Europa med to nye europeiske råd: et for industri og teknologi og et for samfunnsproblemer, samt en ny eksperimentell enhet for innovasjon.
Historieprofessor fikk 11.300 om dagen for EU-rapport Totalt betalte Ursula von der Leyen 1,7 millioner kroner til professor Peter Strohschneider for landbruksrapport.
Rektor er sitert 113.000 ganger. Slik dyrker han fram nye superforskere — Jeg kom så langt jeg aldri kunne drømt om. Å bli rektor var et nytt eventyr, sier Anders Hagfeldt, rektor ved Nordens beste universitet.
Her er de viktigste akademiatrendene i Europa Universitetene er mer opptatt av samfunnsnytte. Det er økt bruk av hjemmekontor og mer blanding av fysisk og digital undervisning. Dette er noen av trendene i europeisk akademia de siste fem årene.
EU-sjefens bestilling: Forskningsråd for KI. Lov om fri flyt av forskere. Felles europeisk grad. EU-presidenten gir alle de nye kommissærene et oppdragsbrev. Dette er noe av det de nye kommissærene for forskning og utdanning må levere på.
Se hvem som er foreslått som ny EU-sjef for forskning EU-president Ursula von der Leyen har valgt sine nye kommissærer. Kontroversielle Ekaterina Zaharieva fra Bulgaria er foreslått som ny kommissær for forskning.
Draghi-rapporten: Fremragende forskning for europeisk konkurransekraft Europa henger etter i den globale konkurransen. Det trengs mer innovasjon, mer økonomisk vekst, og en større, bedre og mer moderne europeisk industri. Og Norge deler utfordringene.
Foreslår EU-ansatte forskere og stipend til de beste universitetene Mario «Super Mario» Draghi kommer med både krass kritikk og forslag om en storsatsing på forskning i en ny rapport om europeisk konkurransekraft.
Agder vil jakte på forskningsmidler i Brussel Universitetet i Agder er en av initiativtagerne til Agders nye europakontor i Brussel. Det er kommet inn 37 søknader til jobben som daglig leder for kontoret.
Filosofen er den første som får ERC-stipend ved Høgskolen i Innlandet Høgskolen i Innlandet og Universitetet i Stavanger mottar for aller første gang talentstipend fra ERC. Universitetet i Oslo gjør storeslem med sju tildelte stipender.
En av disse kan bli ny EU-kommissær for forskning og utdanning EU-landene har sendt inn sine forslag til nye kommissærer. Universitetsnettverk peker på finske Henna Virkkunen som en god kandidat som kommissær for forskning og utdanning.
EUs nye regler for KI vil påvirke akademia og forskning EU har vedtatt verdens første juridiske rammeverk som regulerer kunstig intelligens (KI). I Norge jobber Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse med tolkning og veileder for norsk akademia.
Anne Borg blir styremedlem i EU-institutt for innovasjon Anne Borg er et av fem nye medlemmer i Det europeiske instituttet for innovasjon og teknologi.
— Konkurrentane ligg framom oss. Om vi sluttar å samarbeide, skyt vi oss sjølve i foten Europa må bruke mykje meir pengar på grunnforsking for å henge med Kina og USA, seier Maria Leptin, president i Det europeiske forskingsrådet ERC.
NTNU fikk pris for Erasmus-samarbeid NTNU er en av ti europeiske utdanningsinstitusjoner som får anerkjennelse for langt og omfattende bidrag til internasjonalt utdanningssamarbeid.
Vil ha en av fire studenter på utveksling EU ønsker høyere studentmobilitet mellom medlemslandene sine.
EU må ikke glemme samfunnsvitenskap, juss og humaniora Styrking av samfunnsvitenskap, juss og humaniora er viktig for å forstå utfordringer for demokratiet og for å gjennomføre den grønne og digitale omstillingen det neste tiåret. Disse fagområdene bør få en større plass i EUs neste forsknings- og innovasjonsprogram.
Ønsker markedsorientert forskning — nå overtar Ungarn formannskapet i EU Til sommeren får Victor Orbans regjering en hånd på EU-rattet i det landet tar over formannskapet i EU. Nå varsler den ungarske statssekretæren Balázs Hankó hva akademia har i vente.
Vil at det skal bli enklere å forske på uidentifiserbare fenomen Det er stigma knyttet til å forske på UFO-er, sier svensk forsker. Nå vil medlem av EU-parlamentet ha et eget register der man kan rapportere inn observasjoner av uidentifiserte, flygende objekter.
Vi må unngå et todelt globalt akademia Utviklingen i EU indikerer at forskningen kan ende opp med å få en betydelig grad av «vikeplikt» for andre hensyn. Mange ønsker å sette begrensninger på forskningen. Det gir grunn til uro.
Bekymret over hvordan «big-tech» støvsuger sentrale forskningsmiljø — Tida er definitivt inne for politisk styring, regulering, brei satsing på forsking og innovasjon, internasjonalt samarbeid og nasjonal kontroll om dette skal gå bra, mener statssekretær Oddmund Løkensgaard Hoel.
Vil vi lykkes i EU uten å satse nasjonalt? Lav støttegrad i en del EU-programmer og manglende mulighet til å bygge kompetanse og aktiviteter nasjonalt, kan gjøre at Norge på sikt taper i konkurransen med andre nasjoner. EU forventer synergier med nasjonale program — men akkurat der er vi ikke i mål.
Dekan arrestert for underslag av EU-midler. Skal ha svindlet til seg 20 millioner kroner En dekan og en professor ved Universitetet i Zagreb er arrestert, mistenkt for blant annet underslag og hvitvasking av penger. 27 andre er også mistenkte i saken.
Det står om milliarder til forskning i EU-dragkamp Mens EU-rådet vil kutte, krever EU-parlamentet mer til forskning neste år.
UNIVERSITETSLOBBYISTENE NTNU og Universitetet i Bergen ruster opp i Brussel. Men blir de hørt i en by der 30.000 lobbyister bruker milliarder på å dra politikken sin vei?
Fikk grønt lys som ny sjef for forskningspolitikken Iliana Ivanova får makten over forskning og innovasjon i EU.
Bærekraftig omstilling: Regjeringen bør se til Europa for inspirasjon Blant bedrifter som opererer innen grønn og digital omstilling vil de som best kombinerer teknologi, klima og samfunn vinne frem. Det har man skjønt i EU.
Storbritannia er tilbake i EUs forskningsprogram EU og Storbritannia er blitt enige om britisk deltakelse i Horisont Europa.
Grillet i EU-parlamentet, kan få styringen over forskningsmilliardene Bulgarske Iliana Ivanova ble tirsdag grillet av EU-parlamentet. Er de fornøyd med svarene, får hun kontroll over EUs forskningsprogram.
Dragkamp om milliarder til forskning i EU EUs medlemsland vil barbere EU-kommisjonens forslag til budsjett for forskning i 2024. Nok en gang.
New Zealand på vei inn i Horisont Europa, Canada kan bli neste EU sikter seg inn mot flere land. Mandag signerte de en assosieringsavtale med New Zealand om EUs forskningsprogram.
Får hundre millionar kroner for å bygge musikalsk allianse Musikkhøgskolen får saman med sju partnarar nær ni millionar euro frå EU for å etablere europeisk allianse.
Hun kan få styringen over EUs forskningspolitikk Bulgarske Iliana Ivanova er annonsert som ny EU-kommissær for forskning.
Universiteter vil ha massivt forskningsløft, krever minst to billioner kroner Sentrale universiteter presser på for en dobling av budsjettet for EUs neste forskningsprogram.
Sveits blar opp milliarder for at forskere skal få delta i EU-prosjekter Sveits vil ha en «rask assosiering» til Horisont Europa og blar opp milliarder for at sveitsiske forskere kan delta i EU-finansierte prosjekter.
EU: Vil ha mer åpen publisering uten betaling for forfattere og lesere EU-rådet ber om strategier for nye publiseringsmodeller, uten forfatterbetaling.
EUs forskningskommissær trekker seg for å danne regjering i Bulgaria Etter tre og et halv år som sjef for forskning i EU, vil Mariya Gabriel danne regjering i hjemlandet. Danske Margrethe Vestager får midlertidig ansvar for forskning.
Vil ha mer publisering uten betaling for forfattere og lesere Utkast til felles EU-uttalelse om framtida for forskningspublisering peker på modeller uten forfatterbetaling. Avgjørende, mener universitetsallianse.
Rektorene ba om utsettelse, men Borten Moe sier nei. Slik er forslaget om skolepenger Fredag kom lovforslaget om studieavgift for utenlandske studenter. Slik blir unntakene.
Millioner til europeiske doktorgradsprogrammer som ledes fra Norge 29 doktorgradsprogrammer med til sammen 55 norske deltakere er sikret millioner gjennom Marie Curie-ordningen. Sju av dem koordineres fra Norge.
Krever massivt forskningsløft: 2.000.000.000.000 Nederlandske aktører vil samle støtte til krav om dobling av budsjettet til EUs forskningsprogram.
Vil lade batteriene med forskning, ikke «kappløp om subsidier» Næringsminister Jan Christian Vestre vil ha en «massiv forskningsinnsats» for batteriproduksjon, men er lite konkret på hva det betyr.
Avtale kan berede grunnen for britisk deltakelse i Horisont Europa — Det er tid for å legge champagnen på kjøl, men litt for tidlig å åpne den, sier universitetstopp etter at Storbritannia og EU ble enige om en ny avtale.
Nå skal det utredes juridisk status for europeiske universitetsallianser Universitetsallianser skal teste ut muligheten for både rettslig status og felles grad. Universitetet i Stavanger er med, som eneste norske.
Advarer mot utvanning — vil vri «EU-missions» mot forskning Universitetsallianse viser til utlysninger med bare et par søkere. Det trengs en sterkere vridning mot forskning, mener de. Det blåser også opp til debatt i Norge.
Ungarske universiteter blokkert fra EU-midler Et flertall av ungarske universiteter er blokkert fra å motta midler gjennom Erasmus+ og Horisont Europa.
Avlyste tale fra EU-topper Ola Borten Moe inviterte to EU-topper til å snakke under kontaktkonferansen. Men punktet er avlyst.
New Zealand med avtale om deltakelse i Horisont Europa Mens forhandlingene er sluttført med New Zealand, kan Canada bli neste land med assosieringsavtale for Horisont Europa.
ERC varsler endringer i søknader og evalueringer Det europeiske forskningsrådet slår fast at prosjektsøknad skal veie tyngre enn CV ved evaluering av søknader om forskningsmillioner.
Får 42 millioner til forskning på EØS-rett Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo får til sammen 42 millioner kroner til opprettelsen av to nye senter.
Publiserer programutkast etter omfattende lekkasjer Programutkastene for Horisont Europa er blitt lekket i lang tid. Først nå er de publisert av EU-kommisjonen.
Dropper milliardkutt til EUs forskningsprogram Et varslet kutt til Horisont Europa på flere hundre millioner euro ble kuttet. Men budsjettet ble ikke økt, slik mange ønsket.
EØS-motstander om FFI-rapport: «Forskning, my ass» Statsråd Sigbjørn Gjelsvik (Sp) nektet å publisere en FFI-rapport fordi den koblet EØS-motstand til ekstremisme. Nå har FFI endret litt av ordlyden i rapporten.
Norge har forpliktet seg til 17 tiltak på Det europeisk forskningsområdet Mens norske universiteter vurderer om de skal bli med i en allianse for reform av evalueringssystemet, har Norge forpliktet seg til å jobbe for reformen.
Bergenskrefter i kamp for EU-midler til havforskning Universitetet i Bergen og Norce posisjonerer seg for økt og mer strategisk satsing på havforskning i siste del av Horisont Europa.
Kan koste opp mot ein million å ta utdanning i Noreg: — Ein hån, seier instituttleiar Prisen kan krype opp mot ein million for utanlandske studentar som tar heile utdanninga i Noreg. Institutteleiar fryktar kroken på døra for klimamaster.
Her er de «hemmelige» programutkastene for Horisont Europa Lekkede programutkast gir innblikk i hvordan milliardene i EUs forskningsprogram kan bli brukt de neste to årene.
Går inn i europeisk allianse for nytt evalueringsregime Universitets- og høgskolerådet signerer en avtale for nedbygging av tellekanter. Tidligere har Forskninsgrådet signert samme avtale.
Advarer mot milliardkutt for forskningsprogram EUs finansministre vil kutte budsjettforslag for Horisont Europa med nær sju milliarder kroner. Det vil både universiteter og EU-parlamentarikere stanse.
Her er over 60 nordiske universitetsledere samlet: — Vi er en kraft å regne med 19 norske universitetsledere samler krefter med finske, danske, svenske og islandske kollegaer.
Storbritannia med Plan B til EUs forskningsprogram Den britiske regjeringen vil finansiere britiske forskere som får EU-støtte, selv om landet ikke blir med i Horisont Europa. Det viser britenes Plan B som har flere overgangstiltak.
Ni norske universiteter i «europeiske universiteter» 340 institusjoner er nå med i 44 europeiske universitetsallianser. En av de ni norske har sagt nei til å være med sin allianse videre.
Enige om nytt evalueringsregime. UiO advarer mot ekstern kontroll Europeisk avtale skal bane vei for en reform av evalueringen av forskning. Kvantitative mål skal telle mindre. Må være basert på tillit, ikke kontroll, mener Universitetet i Oslo.
USN får 20 millioner kroner gjennom universitetsallianse Universitetet i Sørøst-Norge (USN) får om lag 20 millioner av totalt 130 milliioner kroner som EU nylig har bevilget til universitetsalliansen EDUC.
Nord og UiT går inn i samarbeid med europeiske universiteter UiT Norges arktiske universitet er blitt utnevnt som partner i det europeiske universitetssamarbeidet EUGLOH, mens Nord universitet går inn i den europeiske universitetsalliansen SEA-EU.
Vurderer frys i støtte. 39 institutter kan falle utenfor Forskningsrådet og Innovasjon Norge advarer: Dersom forslag om frys i flere støtteordninger til EU-prosjekter vedtas, vil mange falle utenfor ordningene. Se hele listen over hvem her.
Universiteter advarer: På vei til å droppe Horisont Europa, satser på Plan B Britene kan gå bort fra EUs forskningsprogram allerede i juni, advarer universiteter. Det har konsekvenser også for norske forskere.
Mattilsynet blokkerer for norsk forskning Landbruks- og matminister Sandra Borch og Mattilsynet følger ikke felleseuropeisk regelverk for forskning og hindrer forskning på svarttrost.
Forskningsinstituttene forventer aktivitet som før Leder for sammenslutningen av landets forskningsinstitutter, Lars Holden, følger ikke departementets kritikk av Forskningsrådet.
Vil skjerpe vernet om den akademiske friheten i EU Den akademiske friheten står svakt juridisk, mener Christian Ehler. Khrono møtte EU-parlamentarikeren i Ungarn.
Norsk middelmådighet er helt perfekt! Alle heier på norsk suksess, bortsett fra når budsjettet for forskning skal vedtas, da er det beste om vi ikke lykkes for godt i EUs rammeprogram.
ERCs beskjed til britiske forskere: Flytt, eller mist millioner Forskere i Storbritannia som har fått stipend fra Det europeiske forskningsrådet får beskjed om å flytte, for ikke å miste stipendet.
Skjerper sanksjonene mot Russland på forskerfronten Stanser avtaler og utbetalinger for offentlige russiske virksomheter.
Europeisk grad og juridisk status for allianser? Dette svarer norske universiteter Hva skal Norge mene om EUs strategi for universitetene? Her er innspillene Ola Borten Moe får fra norske universiteter og høgskoler.
For enkelt fra Hatlen-utvalget Hatlen-utvalgets anbefalinger synes å ha to grunnleggende svakheter, nemlig en resultatdel som bare er knyttet til utdanning, samt manglende konsekvensanalyse ved å gå bort fra den eksisterende modellen, mener Tor Eldevik.
Hvordan får vi de ukrainske flyktningene raskt ut i samfunnet? Erfaringene Nokut fikk fra flyktningkrisen i 2015 kan vi bruke til å hjelpe ukrainere som kommer nå.
NTNU signerer EU-mål for bærekraftig matsystem, som første universitet Vil sette NTNU-stempel på EUs «gård til gaffel»-strategi.
Er problemet forskningsetikken, forvaltningen eller lovreguleringen? Debatten om «jussifisering» av forskningsetikken er viktig, men vi må ikke kaste barnet ut med badevannet.
Universiteter tilbys millioner for å rekruttere forskere med ERC-stipend Det svenske Vetenskapsrådet tilbyr universiteter millioner for å hente sveitsiske forskere med ERC-stipend. Samtidig lokker universiteter i EU på britiske forskere. Norges forskningsråd gjør ikke som svenskene.
Europeisk fagbevegelse advarer mot å harmonisere utdanningssystemene Fagforeningstopp advarer mot mer midlertidighet for ansatte, skolepenger for studenter og svekket autonomi for europeiske universiteter.
Disse hentet hjem mest penger fra Horisont 2020 Norske forsknings- og innovasjonsmiljøer har hentet hjem mer enn 16 milliarder kroner fra EUs Horisont 2020-program, viser endelige resultater.
Borten Moe om felles europeisk grad: — Vi er avventende tilbakeholden Ola Borten Moe vil ta en runde med sektoren om felles grad og juridisk status for universitetsallianser, etter møte i Paris.
Vil ha 60 «europeiske universiteter», felles grad og studentkort Innen midten av 2024 vil EU-kommisjonen ha 500 universiteter i 60 allianser.
Forskning for vår tids store spørsmål UiT-rektor Dag Rune Olsen håper «missions» vil inngå i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning.
Mot et helhetlig system i høyere utdanning Regjeringen og stortinget må nå realisere en satsing på høyere yrkesfaglig utdanning som står i et rimelig forhold til den satsingen på universitets- og høgskoleutdanning som har pågått i drøyt femti år.
Norge må ikke havne i skyggen av Horisont Europa Uten å opprettholde RES-EU støtten blir norske forskningsinstitutter, bedrifter og offentlige virksomheter stående på gangen, med jakka på og lua i handa.
Statsbudsjettet for 2023 må løfte norsk forskning — Jeg tror forsknings- og utdanningssektoren kan være enige om en ting; norsk forskning er den store taperen i 2022.
Nødvendig med forskningssamarbeid om voldsforebygging i Polen En kategorisk avvisning av Polen-samarbeid er en ufruktbar strategi. Det er rett, nyttig og relevant å bidra med forskning der det er store utfordringer, få kritiske røster og kunnskapshull.
Rettslige og etiske spørsmål ved forskningssamarbeid med Polen Knusingen av maktfordelingsprinsippet og fremveksten av autoritære krefter i Polen krever i dag vesentlig høyere bevissthet blant norske forskere om de etiske utfordringer knyttet til videre forskningssamarbeid med Polen.
Skal dele ut 340 millioner kroner i Erasmus-midler Håper på at utvekslingen skal ta seg opp igjen etter pandemien.
Møtt av «manifest» med krav om å plassere forskning i sentrum for EU-debatt NTNU er en av aktørene bak europeisk «manifest» for forskning og innovasjon.
Ny ERC-sjef til Khrono: — Vi kunne lett ha finansiert dobbelt så mange prosjekter Maria Leptin vil ha doblet budsjettet for Det europeiske forskningsrådet.
Forskningsbudsjettene har nytt godt av åtte borgerlige år — Jeg håper de neste årene også gir norsk forskning gode vilkår både her hjemme, men også gjennom forpliktende internasjonalt samarbeid som EØS-avtalen gir oss.
Helhetlige klimatiltak er tryggere enn blind tro på kvotesystemet I debatten om klimatiltak ved norske universiteter lønner det seg å ha to tanker i hodet samtidig.
Norge og Island inn i EU-program, som de første assosierte landene Norsk deltakelse i Horisont Europa ble formelt vedtatt av EØS-komiteen.
Nasjonal styringsiver er en utfordring for kunnskapssektoren Et målrettet arbeid med å forenkle styringen og kontrollen av kunnskapssektoren kan bygge på tilliten som allerede ligger til grunn.
Minikvalifikasjoner vil gi mer fleksibel utdanning — Visjonen er å kunne studere sømløst over landegrenser i Europa uten hindre, skriver prorektor for utdanning ved Universitetet i Stavanger, Astrid Birgitte Eggen.
Minikvalifikasjoner til stort besvær Fleksible utdanninger har flere potensielle gevinster, men er det en ønsket utvikling?
Studenter bør stemme Venstre Takket være EØS-avtalen er det lett for oss studenter å studere i et EU-land uten for mange praktiske og økonomiske hindringer.
Få kunstfagene inn i Langtidsplanen! Norge og Henrik Asheim må gjøre som Europa og Ursula Von der Leyen; inkludere kunst, kultur og de kreative næringene i ambisjonene for fremtiden.
Hun er ny president for ERC Et drøyt år etter at den forrige ERC-sjefen gikk av med en pandemiprotest, ble Maria Leptin i dag utnevnt til ny sjef for Det europeiske forskningsrådet.
La fram arbeidsprogram med milliarder i potten, etter måneder med dragkamp Det første arbeidsprogrammet for Horisont Europa er klart etter budsjettdragkamp og strid om kvanteforskning og romforskning.
Er de rødgrønne klare for Mazzucatos tanker om «missions»? Mariana Mazzucato har foreslått at staten skal satse på store «missions» for å møte samfunnsutfordringer som klimakrisen. Partiprogrammene til de rødgrønne tyder på at de ikke helt er klare for slike tanker.
Nederlag og seier for staten i Efta-domstolen, nå går tannpinen til Høyesterett Efta-domstolen har uttalt seg om statens manglende godkjenning av dansk tannlegeutdanning i Norge. Nå skal Høyesterett bore i saken som har betydning langt utover tannlegekontorene.
UiB og EU med 160 mill til fremtidens marine ledere Karriereutvikling for unge marine forskere står på agendaen når UiB har sikret seg fem års finansiering fra EU. — Bidraget gir oss mulighet til å skaffe oss de beste talentene som kan bli våre nye ledere, sier marin dekan ved UiB.
— Det blir helt feil at Norge som et perifert land i EØS skal være «flinkest i klassen» — Det blir helt feil at Norge som et perifert land i EØS skal være «den flinkeste i klassen», sier Stein Reegård etter at Nifu mistet millionkontrakt med staten.
Banket på plass budsjettavtale Det europeiske forskningsrådet (ERC) får en ekstra milliard etter dragkamp om budsjettet for Horisont Europa.
Halvparten av EU-stipenda til humaniora og samfunnsvitskap Norske forskarar har henta heim 101 prestisjestipend frå EU. Unge kvinner frå humaniora og samfunnsvitskap har gjort det spesielt bra.
Så mange milliardar har EU gitt til norsk forsking og innovasjon Berre sidan mai i år har norske aktørar motteke meir enn 2,2 milliardar kroner frå EU. Forskings- og høgare utdanningsminister Henrik Asheim (H) er stornøgd med utviklinga.
UiO-rektor: Advarer mot å tenke kortsiktig i europeisk forskningsstrategi — Det kommer nye kriser og det er viktig at vi opprettholder den kunnskapsmessige beredskapen, sier UiO-rektor Svein Stølen.
Budsjettlekkasje: 5 prosent mer til forskning i 2021 Regjeringen har bestemt seg for å bli med i det EUs niende rammeprogram Horisont Europa. I statsbudsjettet for 2021 kommer det 40,9 milliarder til forskning.
– Absurd at de prøver å diskreditere en utdanning de selv finansierer Studiene i Danmark er finansiert av Norge i flere tiår og de har gitt rett til å jobbe som tannlege i Norge. Så kom avslagene, uten forvarsel.
Trenger utvidet stimulans for å søke EU-prosjekter Fart i teknologiutvikling er blitt mye viktigere enn å eie løsningene. Da trenger Norge å delta i EU-prosjekter. — Det er avgjørende at det gjøres attraktivt å søke EU-midler, sier Sintef-direktør.
Gir Brussel økt makt til å blokkere USA og Kina Kamp om dominans innen teknologi er bakteppe for nytt grep fra EU.
Forskningsavtale kan bli offer for brexit-sammenbrudd Kan spenne bein på britisk deltakelse i Horisont Europa, advarer ekspert.
Norske penger til EU gir gevinst på hjemmebane Norsk deltagelse i verdens største forsknings- og innovasjonsprogram, Horisont Europa, er en investering med lav risiko og store gevinster for Norge.
16.000 akademikere i kamp for forskningspenger i EU Det tyske formannskapet presser på for å få rask enighet om langtidsbudsjett. 16.000 akademikere presser på mot kutt til ERC.
Frykter represalier ved å varsle om forskningsjuks Trakassering og reduserte jobbmuligheter er blant følgene for dem som varsler om mistanke om forskningsjuks. Mange lar være å si fra.
ERC-sjefen til Khrono: Går i kamp mot kutt til forskning — Budsjettkampen er ikke over, sier Jean-Pierre Bourguignon. Sjefen for Det europeiske forskningsrådet kjemper for å stanse milliardkutt til forskningen.
Hardt slag for forsking i EU - kuttar 14 milliardar euro «Tapte sjansar, grunn til bekymring, dramatisk». For første gong kuttar EU i løyvingane til forsking og innovasjon.
Skjebneuke for EUs forskningsprogram Forskningskutt gir verken grunnlag for en ny økonomi eller omstilling av samfunn.
Europa må bidra til å sikre sterke og uavhengige universiteter i Afrika Tiden er inne for å styrke Afrikas kunnskapskapasitet på nye mer strukturelle og langsiktige måter. Afrika må settes i stand til selv å kunne møte framtidens utfordringer. Kunnskap og hjernekraft er nøkkelene.
UiO-rektor: Overdrevet fokus på penger fra EU UiO-rektor Svein Stølen mener ringvirkningene er viktigere enn pengene fra Horisont Europa. Sintef står på sin side klare til å innfri Asheims ambisjoner.
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år