Minneord

Elisabeth Berge (1954-2020) til minne

Hun gikk foran, men passet på å få alle med seg, skriver fire fra Forskningsrådet.

Tidligere departementsråd i Olje- og energidepartementet, Elisabeth Berge, har gått bort. Administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen og tre andre har skrevet dette minneordet.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elisabeth Berge, tidligere konserndirektør i Statoil og departementsråd i Olje- og energidepartementet, døde 1. påskedag, 65 år gammel. Budskapet om hennes alt for tidlige død har blitt mottatt med sorg av oss i Forskningsrådet, som hadde gleden av å få kjenne Elisabeth og hennes store og utrettelige innsats for å fremme forskning og innovasjon.

Elisabeth tilbrakte hele sitt yrkesliv innenfor energisektoren. Hun ga store og viktige bidrag til forvaltningen av de norske petroleumsressursene, og hun var sentral i utviklingen av fornybar energi i Norge - og ikke minst i satsingen på energieffektivisering og utvikling av ny teknologi. Under hennes ledelse av departementet utviklet Enova seg til å bli en helt sentral klimapolitisk virkemiddelaktør for å fremme innovasjon og omstilling.

Under hennes ledelse opprettet Olje- og energidepartementet Energi21, et strategiforum som gir råd til myndigheter og næringsliv om innretningen av forskningsinnsatsen på fornybar energi og energieffektivisering. Energi21 bygger på erfaringene av Olje og gass 21 (OG21) som ble etablert noen år tidligere og som etter den tid har vært modell for flere lignende "21"-prosesser etablert av andre departementer for å få alle aktører i samarbeid sette forsknings- og innovasjonsprioriteringer innenfor sine områder.

Vi er svært takknemlig for engasjementet og den målrettede prioriteringen hun ga forskning og innovasjon gjennom hennes mange år som departementsråd i et av våre tyngste forskningsfinansierende departementer.

Elisabeth var en sterk pådriver for forskning og innovasjon, og hun var opptatt av at kompetanse og erfaringer innenfor olje og gass også gir Norge store fortrinn i utvikling av fornybare energiløsninger. Den kanskje viktigste manifestasjonen av dette var implementeringen av Stortingets Klimaforlik i 2008 som førte til at den offentlige innsatsen til forskning på miljøvennlig energi ble mer enn doblet. Dette førte blant annet til etableringen av Forskningssentre for Miljøvennlig Energi og en mobilisering av forskningsmiljøer og næringsliv som har vært avgjørende for å sette Norge i posisjon for raskt voksende internasjonal markeder for klimaløsninger.

Vi er svært takknemlig for engasjementet og den målrettede prioriteringen hun ga forskning og innovasjon gjennom hennes mange år som departementsråd i et av våre tyngste forskningsfinansierende departementer. Dette satte også et godt eksempel for andre departementer. Da Forskningsrådet noe uhøytidelig ga departementene terningkast sommeren 2017 var Olje- og energidepartementet det eneste departementet som fikk terningkast seks. Elisabeth har mye av æren for dette.

På Elisabeths siste dag som departementsråd i desember 2019, prioriterte hun å lede styringsmøtet med Forskningsrådet - som alltid; svært entusiastisk og opptatt av å se mulighetene forskning og innovasjon gir i en verden i stor endring. Hun gikk foran, men passet på å få alle med seg.

Forskningsrådet, norske forskningsmiljøer og norsk næringsliv har mye å takke Elisabeth for.

John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet

Fridtjof Fossum Unander, områdedirektør i Forskningsrådet

Siri Helle Friedemann, avdelingsdirektør i Forskningsrådet

Rune Volla, avdelingsdirektør i Forskningsrådet

Powered by Labrador CMS