Revidert nasjonalbudsjett
Ekstramillioner sikrer nytt opptak ved flyskolen
Regjeringen bevilger 7,5 millioner kroner ekstra til flyskolen ved UiT Norges arktiske universitet i revidert nasjonalbudsjett.
— Gode nyheter for et land som trenger piloter med arktisk kompetanse, sier rektor Dag Rune Olsen.
Pilotutdanningen på Bardufoss har slitt lenge, blant annet med galopperende drivstoffpriser og gamle fly som krever mye vedlikehold. Da Khrono skrev om utdanningen i begynnelsen av 2023, hadde underskuddet passert 50 millioner kroner.
På det tidspunktet hadde flyene stått på bakken i åtte måneder etter en rekke varsler fra ansatte og studenter om brudd på arbeidsmiljøloven. Millionbeløp ble brukt på å sende pilotstudentene til en privat flyskole på Sørlandet. Senere ble opptaket til bachelorprogrammet i januar 2024 stanset.
Nå gir regjeringen utdanningen, som er en del av universitetets Fakultet for naturvitenskap og teknologi, en ekstra håndsrekning. I revidert nasjonalbudsjett, som legges fram til uka, vil regjeringen foreslå å styrke finansieringen av bachelorprogrammet med 7,5 millioner kroner.
Budsjettlekkasjen ble først meldt av NRK.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) sier til statskanalen at det er viktig for regjeringen å sikre en offentlig utdanning av piloter.
— Vi trenger piloter. Kortbanenettet er veldig viktig for oss. Det å utdanne blant annet Widerøe-piloter som kan fly på kortbanenettet, er vi avhengige av, sier han.
248 søkere til 12 plasser
248 søkere konkurrerer om 12 studieplasser i årets opptak til pilotutdanningen. Siden finansieringen av utdanningen har vært svak, har UiT vært usikre på om de kunne ta opp nye studenter, opplyser universitetet selv i en pressemelding.
Med dagens budsjettlekkasje går UiT nå videre med opptaket. Det betyr at de 60 beste søkerne blir invitert til intervjuer og videre tester, og i august starter 12 av dem på utdanningen.
UiT har bedt om minst 15 millioner ekstra hvert år for å beholde Bardufoss som base for flytrening, stab og vedlikehold av flyflåten.
Rektor Dag Rune Olsen regner derfor med at 7,5 millioner på årets reviderte nasjonalbudsjett betyr dobbelt så mye fra og med neste års statsbudsjett.
Uten ekstrabevilgningen fra regjeringen måtte UiT vurdert en vesentlig billigere måte å drive utdanningen på. En nærliggende løsning kunne vært at universitetet gjorde en avtale med en privat flyskole et annet sted i landet for å gi studentene flytrening, slik det er blitt gjort tidligere.
— Nå ser det ut til at vi slipper dette, og det er gode nyheter for en landsdel og et land som trenger piloter med arktisk kompetanse, sier Olsen.