Studenter uten sikkerhetsnett

Er det for mye forlangt å be om to dagers utsettelse på eksamen når man har vært utsatt for en naturkatastrofe, spør uteksaminert journaliststudent Hanne Brønmo, som fikk avslag på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I vår fullførte jeg tre års journalistikkstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Studiet har, frem til mediekrisen for alvor rammet søkertallene, vært veldig populært, ikke minst på grunn av en god praksisordning.

Studentene får også mulighet til å avslutte studiet med en lengre reportasjereise til et utviklingsland. Formålet med turen er ifølge fagplanen at studentene skal bli dyktige til å drive research og journalistisk arbeid i et internasjonalt og fremmed miljø. Utenlandsoppholdet er ikke obligatorisk, men anbefalt. De fleste velger å reise ut, vel vitende om at det kanskje den eneste utenlandsturen man får i løpet av karrieren.

I forkant stilles det strenge krav til forberedelser og lærerne understreker at vår sikkerhet er det absolutt viktigste. En reise til et utviklingsland byr på utfordringer og en viss risiko. Det fikk jeg selv erfare da jordskjelvet rammet store deler av Nepal 25. april. 

Vel hjemme noen dager senere var planen å levere min reportasje som planlagt. Etter samtaler med faglærer og psykolog innså jeg at jeg kom til å trenge noen få dagers utsettelse. Konsentrasjonen var elendig og det var tungt å skrive om det jeg hadde opplevd.

Til tross for legeerklæring og godkjennelse fra veileder fikk jeg ikke lov til å utsette innlevering av eksamen to dager. Alternativet var å levere nå, eller vente til august. Fordi jeg var i ferd med å avslutte studiet og allerede hadde takket ja til jobb, var det utelukket å vente.

Ingen kan forutse et jordskjelv, men muligheten til å utsette eksamen et par dager burde være en smal sak. 

Hanne Brønmo

Administrasjonens holdning til dette fikk jeg erfare da jeg ringte for å høre når jeg måtte levere legeerklæringen. «Du har ingen mulighet til å utsette eksamen, men kan konte i august». Jeg fikk inntrykk av at alle henvendelser om utsettelse blir sett på som forsøk til lure til seg noen dager ekstra fri.

Forskriftens § 6-5 første ledd sier at besvarelsen skal være innlevert «innen det tidspunkt som er bestemt». I § 6-7 siste ledd står det at «sykdom i løpet av perioden for eksamen… gir ikke automatisk rett til forlenget frist selv om legeerklæring fremlegges». Men hvordan skal jusen tolkes hvis «sykdommen» kan knyttes direkte mot eksamenen som skal leveres?

Med unntak av administrasjonens behandling har jeg fått utmerket oppfølging fra høgskolen i etterkant. Jeg klarte også å levere eksamen til fristen, men er bekymret for hva eksempelet sier om studentenes vern. Hvis administrasjon tolket regelverket riktig i mitt tilfelle, betyr det at studentene i svært liten grad har et sikkerhetsnett når de reiser ut på oppfordring fra høgskolen.

Ingen kan forutse et jordskjelv, men muligheten til å utsette eksamen et par dager burde være en smal sak. Studentombudene vil trolig ikke bli arbeidsledig med det første.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS