Lokalisering

Eidsvoll og Ullensaker frir til OsloMet

Politikere på Romerike er i fyr og flamme ved utsiktene til å få OsloMet lokalisert hos seg. Flere tomteforslag er kommet opp.

OsloMet skal forlate disse byggene på kjeller innen tre år.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at styret ved OsloMet vedtok at universitetet skal ha to fullverdige campuser, en av dem på Romerike, har ordførere og politikere i Romeriks-kommunene lansert flere forslag til lokalisering.

Ifølge vedtaket vil ikke leiekontrakten universitetet har på Kjeller i Lillestrøm kommune bli forlenget etter at den utløper i august 2023. Dermed er det åpent hvor på Romerike OsloMet vil etablere seg.

FAKTA

Campus Kjeller, OsloMet

200 tilsatte (155 årsverk) har sin hovedarbeidsplass på Kjeller.

Av de ansatte som jobber på Kjeller, er det ca. like mange ansatte som bor i Oslo og på Romerike, med en liten overvekt av Osloinnbyggere.

Ca. en tredel bor i resten av Viken og Innlandet.

Tre fakulteter med til sammen fire institutter er i dag representert på Kjeller.

Registrerte studenter som har tilhørighet til Kjeller er i underkant av 3000.

  • Ca. 1450 på Fakultet for helsevitenskap (HV)
  • Ca. 1350 på Fakultet for lærerutdanning- og internasjonale studier (LUI)
  • Ca. 170 på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD).

Studentmassen fordeler seg på bachelor- og masterprogram, etter- og videreutdanningstilbud, samt på oppdrags- og betalingskurs.

Flertallet av studier som tilbys på Kjeller i dag krever ulike typer spesialrom.

Studentene som søker seg til studiene på Kjeller, kommer stort sett fra hele landet, bortsett fra søkere til bachelor i sykepleie, der hovedvekten av søkerne kommer fra Romerike.

Les alle Khrono sine saker om kjeller-saken her

Kilde: OsloMet

Romerike er en region i de nordøstlige delene av Viken fylke, nordøst for Oslo og omfatter 12 kommuner, ifølge snl.no.

Flere alternativer

Utsiktene til få et universitet til sin kommune, har fått lokale politikere på banen.

Fire steder på Eidsvoll, to i Jessheim sentrum og et alternativ ved LHL-sykehuset like ved Gardermoen er lansert i Eidsvoll Ullensaker Blad (EUB) (for abonnenter), som har hatt flere artikler om lokalisering av OsloMets Romerike-campus.

To av alternativer ligger ved Eidsvoll stasjon, to ved Eidsvoll Verk og et ved Søndre Samfund-bygget på Råholt, i tillegg til alternativene på Jessheim/Gardermoen.

I tirsdagens utgave av lokalavisen snakker Høyre-politiker Willy Kvilten i Ullensaker varmt om Jessheim sentrum.

— Det er et yrende byliv på Jessheim. Her vil studentene garantert finne seg til rette umiddelbart, sier Kvilten til avisen.

Han trekker fram kvaliteter som gode tog- og bussforbindelser og kort avstand til butikker, kafeer, restauranter og kulturhus.

Ordfører Eyvind Jørgensen Schumacher (Ap) i Ullensaker kommune er også begeistret og sier at det ville vært veldig positivt for hele regionen å få et universitet. Han peker spesielt på området ved LHL-sykehuset ved Gardermoen. Sykehuset åpnet for drøyt to år siden, og består av tidligere Feiring- og Glittreklinikkene.

Ordfører Eyvind Jørgensen Schumacher

— Da vil de (OsloMet, red.mrk.) også kunne høste av gode synergieffekter sammen med høykompetansearbeidsplassene vi håper på å få på plass innen få år på sentralområdet på Gardermoen Næringspark, sier Schumacher og forteller at han vil gå i dialog med OsloMet.

«Hyggelig at Eidsvoll vurderes»

Også ordfører John-Erik Vika (Sp) i Eidsvoll vil gå i dialog med OsloMet.

— Det er veldig hyggelig at OsloMet vurderer Eidsvoll som aktuelt sted for et framtidig universitet. Vi ligger ikke bare sentralt til, men dette er selvsagt noe vi ønsker, sier han til avisen EUB.

Han sier det foreløpig ikke har vært noen formelle samtaler mellom partene.

— Men vi vil selvsagt møte en slik henvendelse med åpne armer og åpent sinn. Så her vil det bli tettere dialog, understreker Vika.

Det er et yrende byliv på Jessheim. Her vil studentene garantert finne seg til rette umiddelbart.

Willy Kvilten (H), Ullensaker

Rice: Vil gå i dialog

Curt Rice sier til Khrono at han er glad for interessen.

— Debatten om vårt nåværende studiested på Kjeller har vist at OsloMet er sterkt ønsket på Romerike, av kommuner, regionen og næringslivet. Det er vi glade for. Vi vil gå i dialog med disse aktørene for å høre hva de kan tilby OsloMet, og hva vi kan samarbeide tettere om, skriver han i en epost.

Rice skriver videre at OsloMet per nå verken har valgt ut eller utelukket noen steder på Romerike.

— Vi skal nå i gang med et utredningsarbeid som skal involvere hele OsloMet, i tillegg til potensielle samarbeidspartnere i regionen. Dette er et omfattende prosjekt som vil ta tid, og som allerede er forsinket som følge av koronasituasjonen, skriver han.

Han opplyser at arbeidet framover både vil innebære å finne mulige steder for lokalisering på Romerike, og også se på hvilke fagmiljøer som kan være aktuelle for dette studiestedet.

— Disse vurderingene avhenger blant annet av hvor vi kan finne egnede lokaler og spennende miljøer å samarbeide med, skriver Rice.

Rektor på OsloMet Curt Rice er glad for interessen.

Romerike, men ikke i dagens bygg

OsloMet-styret vedtok 12. mars at universitetet skal ha en to-campusløsning med to fullverdige campuser med stedlig ledelse og egen campusutviklingsplan. En av campusene skal være på Romerike. I dag holder universitetet til i Kunnskapsveien 55 på Kjeller, mens hovedcampus er i Pilestredet i Oslo sentrum.

Curt Rice ønsket å samlokalisere hele OsloMet i Oslo sentrum, men flertallet i styret ønsket å beholde og videreutvikle en campus på Romerike. Dermed trakk Rice sitt forslag om samlokalisering i Oslo. Han fikk imidlertid styret med på å vedta at leieavtalen i Kunnskapsveien 55 på Kjeller likevel ikke skulle forlenges.

Tidligere har OsloMet-ledelsen ønsket å etablere seg i Lillestrøm sentrum, men da det viste seg at det ble mye billigere å bli på Kjeller, gikk OsloMet i forhandlinger med gårdeier Hemfosa Samfunnsbygg om å forlenge leieavtalen.

12. mars vedtok så styret å ikke inngå den framforhandlede leieavtalen.

Dagens Romerike-campus ligger i Kunnskapsveien 55 på Kjeller, men leieavtalen vil ikke bli forlenget etter august 2023.
Powered by Labrador CMS