høgskulen på vestlandet
Dropper populært bitcoin-kurs
Rekordmange ville ha bitcoin som valgfag ved Høgskulen på Vestlandet i fjor. Nå dropper høgskolen faget.
Samtidig som prisen på kryptovalutaen bitcoin dropper til det laveste på to år, har Høgskulen på Vestlandet (HVL) bestemt seg for å droppe hele faget. Siden 2018 har de hatt det som valgfag, og det har vist seg å være ekstremt populært. I fjor høst fikk de 254 søkere til emnet «Bitcoin, blokk-kjedeteknologi og den digitale økonomien».
— Høgskolen sier det er et hvileår. Men samtidig har det vært så populært at det drar studenter som de heller ønsker inn i andre fag. Det er litt sammensatt årsak til at ikke blir noe av til høsten, sier fagansvarlig Svein Ølnes til Khrono.
Eksterne studenter
E24, som først omtalte stoppet av emnet, har vært i kontakt med HVL. De avfeier at populariteten er årsaken til at de stopper med emnet.
– Det har instituttet absolutt ingen interesse av å gjøre, tvert imot vil vi gjerne tilby studentene våre emner som er både tidsriktige og attraktive, sier instituttleder Tone Merete Brekke ved institutt for økonomi og administrasjon ved HVL til avisen.
Det første året gikk studiet på campus i Sogndal. Men med pandemien ble det digitalt. Det var med på å trekke inn studenter fra mange andre steder enn HVL, forklarer Ølnes til Khrono.
— Det var vel bare ti prosent av studentene i fjor som var ved HVL. Så kurset rekrutterte enormt mange utenfor sektoren, mens det var omtrent var like mange fra andre universiteter som ved HVL.
Og akkurat det syns han er interessant. Han påpeker at det viser at det er liv laget for et studietilbud i bitcoin.
— Det viser jo at det er stor interesse for det. Jeg tenker det er verdt å sette opp et slikt kurs, sier Ølnes.
Han understreker at han selv bare har vært innleid som fagansvarlig etter å ha utviklet kurset. Han jobber ved Vestlandsforskning til vanlig der han forsker på kryptovaluta, og står derfor på utsiden av avgjørelser som høyskolen tar, men påpeker at det ikke er noe konflikt mellom han og HVL.
— Jeg må understreke at jeg bare har gode ting å si om HVL. Jeg har fått masse støtte for emnet og vi har hatt et godt samarbeid hele veien, men jeg ønsker større engasjement for emnet, sier han.
Kan bli undervisning likevel
Selv om det blir stopp for dette kurset i denne omgang kan det bli undervisning i kryptoemne til høsten. Det melder instituttleder Brekke til E24.
– Vi legger det imidlertid ikke ut for søknad før vi vet at vi har kapasitet til å levere. Her har vi tett dialog med Svein Ølnes som er den som disse årene har gjennomført kurset i samarbeid med emneansvarlig i Sogndal, sier hun til avisen.
Dette kurset, som heter «Digitale penger for fremtiden», vil kreve en studieavgift på 14.000 kroner. Det ønsker ikke Ølnes å undervise.
— Jeg er interessert i å undervise åpne kurs. Jeg mener faget er så viktig at det fortjener en bredere dekning. Derfor har jeg foreslått for HVL å på sikt etablere en erfaringsbasert master. Først må man da sette i gang et lite prosjekt for å se om det er liv laget for noe slikt, men der har jeg fått tommelen ned.
Brekke melder til E24 at interessen for kurset til 14.000 kroner kan være med å vise om det er etterspørsel etter denne type utdanning.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024