NMBU
Dronningen på besøk da Veterinærbygget åpnet
Fest og stas: Svømmende hunder, hest på tredemølle og Dronningen på åpning av NMBUs Veterinærbygg.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Khrono (Ås): Onsdag ankom Dronning Sonja et festkledd NMBU i Ås. I sensommerværet overvar hun diverse taler fra blant andre en bunadskledd landbruks- og matminister Olaug Bollestad og fikk oppleve flere musikalske innslag.
Deretter ble dronningen og hennes team loset gjennom det toppmoderne Veterinærbygget som det har tatt 11 år å få ferdig. Blant annet fikk hun en orientering om Veterinærinstituttets arbeid for å avverge og bekjempe helsetrusler mot både dyr og mennesker.
Til sammen åtte sammenknyttede bygninger inneholder hele 2.400 ulike rom. De nye veterinærbygningene er blant Europas fremste, og blir på cirka 63.000 kvadratmeter, hvorav NMBU skal disponere 48.000 kvadratmeter og Veterinærinstituttet resten.
Dronningen møtte blant annet hest på tredemølle, flere imponerende kunstverk og en noe motvillig engelsk setter som svømte runder i et svømmebasseng.
Prisen økte med 6 milliarder
Ved den tidligste estimeringen av prisen for å flytte Veterinærhøgskolen til Ås og NMBU i 2008, var ikke prosjekteringen gjennomført. Prislappen ble anslått til 2,3 milliarder.
Det var Finansavisen som først dro opp de historiske tallene.
Til Finansavisen trakk kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, fram at da prosjektet ble vedtatt av Stortinget, ble det satt en kostnadsramme på 6,3 milliarder kroner. Byggestart var i 2013, og innflyttingen ble forsinket i flere runder, men senhøstes 2020 flyttet de første ansatte og studenter inn i bygget.
I statsbudsjett for 2021 fikk Statsbygg omlag 300 millioner kroner mer, behovet var også da knyttet til koronasituasjonen. Med de siste 175 millionene er altså totaltprisen oppe i 8,5 milliarder kroner. 6,2 milliarder mer enn første anslag, og 2,2 milliard mer enn da Stortinget vedtok byggingen.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år