NMBU

Åpner dyresykehuset i Ås

Etter fem forsinkelser og milliardoverskridelser: I dag åpnet det nye dyresykehuset som en del av Veterinærhøgskolen på universitetsområdet i Ås.

Stor ståhei for første kunde på det nye dyresykehuset ved universitetet i Ås. Balder (3 måneder), eier John Schau og behandlende dyrlege Heidi Sjetne Lund.
Stor ståhei for første kunde på det nye dyresykehuset ved universitetet i Ås. Balder (3 måneder), eier John Schau og behandlende dyrlege Heidi Sjetne Lund.
Publisert Oppdatert

Ås (Khrono): Veterinærhøgskolen er nå i gang med flyttingen fra Adamstuen i Oslo til Ås for samlokalisering med resten av NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet).

I dag, mandag 4. januar åpnet dyresykehuset, eller det som tidligere het smådyrklinikken ved Veterinærhøgskolen.

Fakta

Det nye veterinærbygget på campus Ås

Det nye veterinærbygget på campus Ås
  • 63.100 kvm (Veterinærbygget, inkl. Fellesbygget på 2.100 kvm). I tillegg: 11.800 kvm (Senter for husdyrforsøk)
  • Byggestart i 2013, ferdigstilles i 2021, og er forsinket for femte gang.
  • Kostnadsramme: 8,4 mrd. kr (tall per oktober 2020)
  • Statsbygg oppfører det nye veterinærbygget på Campus Ås der Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen skal samlokaliseres når de flytter fra Adamstuen i Oslo. Flyttingen er i gang og fullføres i løpet av våren 2021.
  • Veterinærhøgskolen er en del av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), mens Veterinærinstituttet er et selvstendig biomedisinsk forskningsinstitutt.
  • Det nye veterinærbygget består i realiteten av åtte sammenknyttede bygninger med tilsammen 2400 rom. Det vil inneholde tradisjonelle undervisningsarealer, kontorer, bibliotek og kantine. I tillegg vil det romme spesialarealer som laboratorier, dyrestaller, dyrehospital og akvarier m.m.

Kilde: Fra Statsbyggs sider om prosjektet Campus Ås

I løpet av våren 2021 skal alle enheter ved NMBU Veterinærhøgskolen flytte inn i den splitter nye Veterinærbygningen på Ås.

Glade og stolte ledere

— Vi er både glade, stolte og lettet over at vi nå er i gang med å ta i bruk dette hypermoderne bygget, uttaler Lars Atle Holm, universitetsdirektør, og rektor Sjur Baardsen.

Direktør Lars Atle Holm og rektor Sjur Baardsen er stolte av sine ansatte og det nye Veterinærbygget i Ås.
Direktør Lars Atle Holm og rektor Sjur Baardsen er stolte av sine ansatte og det nye Veterinærbygget i Ås.

— De nye fasilitetene vil bety mye for utviklingen av veterinærmedisinen i Norge. Dette er av stor samfunnsmessig betydning, og derfor verdt hver krone som er investert, legger de to til.

Balder (3 måneder) første pasient

Balder (3 måneder) er en irsksettervalp. Han og eier John Schau er første pasienter på det nye dyresykehuset i Ås.

Det vil si det har allerede vært hester til behandling, men den første i avdelingen for smådyr, med spesielt vekt på hund og katt.

Det er veterinær Heidi Sjetne Lund som foretar helsesjekk på Balder. Han har også fått 3 måneders-vaksinen.

Balder sjarmerer alt fra rektor, universitetsdirektør og dekan på vei ut og inn til dagens helsesjekk, og også frammøtte journalister og fotografer.

— Vi har allerede fått mange henvendelser fra kunder. Og fra tirsdag av begynner vi så smått med behandling her. De store og kompliserte operasjonene og behandlingene vil det ta litt tid før vi er i gang med, men vi gleder oss sånn til å ta i bruk disse fantastiske lokalene, sier instituttleder på Institutt for sports- og familiedyrmedisin, Åse Ingvild Risberg.

Dekan Anne Storset.
Dekan Anne Storset.

Mest moderne i Europa

Bygget skal ha noen av Europas mest moderne fasiliteter for utdanning og forskning innen veterinærmedisin og dyrepleie.

Anne Storset, dekan ved NMBU Veterinærhøgskolen, er opptatt av at det nye bygget har tidsmessige undervisningslokaler med plass til å utdanne flere studenter.

CT av hest er en komplisert utfordring. Her klarer de det.
CT av hest er en komplisert utfordring. Her klarer de det.

— Bygget er fremtidsrettet og utformet med spesiell oppmerksomhet på smittevern og muligheter til å kunne håndtere og forske på smittsomme sykdommer hos dyr og sykdommer som smitter mellom dyr og mennesker. Vi får mulighet til å utvikle undervisningen ved bruk av digitale løsninger og får en viktig oppgradering av utstyr til klinikkdrift og forskning, forteller Storset, under en omvisning denne første åpningsdagen.

Fem forsinkelser og flere milliarder i merkost

Veien fram til innflytting i det nye Veterinærbygget har vært brolagt med forsinkelser og merkostnader.

Etter at innflytting nok en gang ble utsatt fra 1. november, var det femte gang innflyttingen ble utsatt.

Det har også påløpt merkostnader i milliardklassen.

Et nydelig bygg som kommer til å møte både ansatte og studenter etterhvert som de flytter inn i løpet av våren.
Et nydelig bygg som kommer til å møte både ansatte og studenter etterhvert som de flytter inn i løpet av våren.
Powered by Labrador CMS