Krimteknikere på stedet hvor to de to USN.studentene, norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble funnet døde mandag i et populært turområde i nærheten av landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko. NB: Bildet er tillatt delt med vannmerke. Foto: 2m.ma / NTB scanpix

Studentdrapene knyttes til terror

Dobbletdrap. Drapene på de to kvinnelige studentene ved Universitetet i Sørøst-Norge etterforskes som en terrorhandling i Marokko. Det bekreftes i en pressemelding fra statsminister Erna Solberg.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert med kommentar far statsminister Erna Solberg)

Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark meldte sent onsdag kveld ifølge Politiken at drapene på USN-studentene Maren Ueland fra Bryne og Louisa Vestager Jespersen fra Danmark, kan relateres til IS.

Utover dette bekrefter også PET at en mulig henrettelsesvideo har sirkuleret på internett. Videoen skal angivelig vise drapet på de to USN-studentene.

Antiterrorpolitiet i Marokko sier, ifølge Morocco World News, at alle ressurser er satt inn for å pågripe de mistenkte.

Ifølge NRK onsdag kveld skal en person være arrestert og tre andre mistenkte er identifisert og etterlyst. De tre skal være i 30-årene. Bilder av de tre mistenkte er publisert av flere marokkanske medier, ifølge NTB.

— Brutalt og meningsløst

Marokkanske myndigheter har opplyst at drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i Marokko etterforskes som en mulig terrorhandling, skriver regjeringen i en pressemelding.

— Dette er et brutalt og meningsløst angrep på uskyldige som vi møter med avsky og fordømmelse, sier statsminister Erna Solberg i pressemeldingen, og hun legger til:

— Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen mistet livet så altfor tidlig på en brutal måte. Våre tanker og vår medfølelse går til deres familier og venner i sorg, sier statsministeren.

Hun understreker at de skyldige må bli stilt til ansvar. Utenriksdepartementet og norsk politi er i nær kontakt med relevante myndigheter i Marokko og i Danmark.

— Vi har tillit til at marokkanske myndigheter gjør sitt ytterste for å pågripe de ansvarlige for drapet for å stille dem til ansvar. Fra norsk side kommer vi til å bistå marokkanske myndigheter, sier statsminister Erna Solberg.

I pressemeldingen understreker Solberg at når saken nå etterforskes som en mulig terrorhandling understreker det betydningen av å bekjempe voldelig ekstremisme.

— Regjeringen prioriterer dette høyt både i Norge og i vårt internasjonale arbeid, sier statsministeren.

Sverget troskap til IS

VG skriver at alle de fire mistenkte mennene skal ha sverget troskap til terrororganisasjonen IS.

— Ut fra opplysningene politiet har om de mistenkte, kan de ikke utelukke at de tilhører et radikalt islamistisk miljø, sier Boubker Sabik, som er talsmann for Det nasjonale sikkerhetsrådet til AFP.

28-åringen fra Bryne var på backpacking-tur sammen med sin 24 år gamle danske venninne. De hadde reist til Marokko på juleferie. Søndag kveld hadde de slått opp teltet sitt på vei opp mot fjellet Toubkal, som er Nord-Afrikas høyeste. Mandag ble de funnet drept og utsatt for grov vold. Tirsdag bekreftet Universitetet i Sørøst-Norge at de to var studenter på friluftslinjen ved Campus Bø.

Midtøsten-ekspert: Mulig Al Qaida

Førsteamanuensis ved Senter for Midtøsten-studier og islam ved Universitetet i Oslo, Albrecht Hofheinz, sier til NRK at han ikke utelukke at et terrormotiv kan ligge bak.

— Statene i området er ofte raskt ute med å skylde på terrorister, men jeg tror vi skal være forsiktig med slå fast at disse drapene er terrorisme. Men samtidig er det umulig å utelukke det, sier Hofheinz til NRK.

— Om disse drapene skulle vise seg å være relatert til terror, har jeg større tro på at det er en gruppe tilhørende Al Qaida snarere enn IS som står bak, sier han.

Terrorangrep i 2011 og 2003

Ifølge Hofheinz var det terrorrelaterte angrep i Marrakech i 2011 og i Casablanca i 2003. Disse ble utført av små celler eller enkeltpersoner.

USN-rektor Petter Aasen fortalte Khrono om en tung dag på Universitetet i Sørøs-Norge tirsdag. Alle åtte campus flagget på halv stang.

— Studiested Bø er en kompakt campus der mange studenter kommer nært innpå hverandre, og derfor rammer dette hardt, sa rektor Aasen.

Hjemmesiden til Universitetet i Sørøst-Norge gikk i svart og hvit tirsdag formiddag, og det ble flagget på halv stang ved alle campusene.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS