Hver femte faglige ansatte går av med pensjon de nærmeste åra

Nesten 200 faglig ansatte ved HiOA er over 63 år og kommer til å gå av med pensjon i løpet av de nærmeste årene.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når hver femte vitenskapelige medarbeider på høgskolen går av med pensjon i løpet av få år, gir det store utfordringer. På høgskolen tror de ikke det finnes nok kvalifiserte personer i Norge, og de forbereder internasjonal rekruttering.

HiOA er ikke alene om å ha mange vitenskapelig ansatte som nærmer seg pensjonsalder. Ifølge en undersøkelse fra Forskerforbundet kommer 650 av landets professorer til å bli pensjonert om kort tid, og andelen vitenskapelig ansatte over 65 år har økt kraftig de siste ti årene.

HR-direktør Geir Haugstveit ved HiOA bekrefter at det vil by på utfordringer når HiOA skal konkurrere med andre universiteter og høgskoler om nye professorer og andre vitenskapelig ansatte.

— Det er så klart et problem for oss at så mange som 200 kommer til å slutte i løpet av noen år. På den annen side er det også positivt at vi har så mange seniorer på høgskolen. Her er det folk som har sterk faglig motivasjon og som ønsker å stå i jobb lenge, sier han.

Må ha doktorgrader

Rekrutteringen av folk som kan erstatte pensjonistene blir ekstra vanskelig fordi universitetssatsningen innebærer at ansatte ved HiOA skal forske og publisere mer. Det betyr at flest mulig av de nye medarbeiderne må ha førstekompetanse, noe som i de fleste tilfellene vil si at de har doktorgrad. Hvis kravene som NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) setter til et universitet skal oppfylles, må høgskolen ansette anslagsvis 100 professorer og 100 førsteamanuenser eller andre med førstekompetanse til erstatning for de 200 som slutter.

— Dette er en ny satsning og vi er nødt til å åpne oss internasjonalt. Vi legger nå til rette for internasjonal rekruttering, og skal se på hva som må til for at HiOA skal være et attraktivt sted å jobbe for forskere fra andre land, sier HR-direktøren.

Haugstveit tror det skal være fullt mulig å få erstattet nok av pensjonistene til at målene om økt andel førstekompetanse kan nås. I dag har 48 prosent av de vitenskapelig ansatte førstekompetanse, mens for å bli akkreditert som universitet må andelen betydelig opp. Kravet er at det må være på nivå med de andre nye universitetene i landet, som ligger mellom 61 og 67 prosent.

Setter inn tiltak

For lettere å trekke til seg internasjonal kompetanse, jobber HR-avdelingen og FoU-avdelingen sammen for å innføre EUs Charter and Code, som er et sett med virkemidler for å bedre rekruttering og mobilitet blant forskere.

— Vi må ha en organisasjon som kan trekke til seg internasjonale forskere. I tillegg skal vi styrke fellesadministrasjonen med en person som skal ha spesielt ansvar for internasjonal rekruttering og skal jobbe tett med fakultetene for å få rekruttert nye medarbeidere med førstekompetanse. Det aller viktigste blir å bruke nettverkene som våre egne akademikere har internasjonalt, sier han.

Mulig å få til

Den store utskiftningen av pensjonister ved HiOA byr også på muligheter, ifølge HR-direktøren.

— Det vil innebære en fornyelse og kan berike oss når vi får inn nye, kompetente medarbeidere fra andre miljøer som bringer med seg ny og oppdatert fagkunnskap, sier han.

Han tror at universitetsplanene kan bidra til at flere internasjonale akademikere vil finne det interessant å komme til HiOA.

— Det er klart at det er attraktivt at vi har ambisjoner om å utvikle oss faglig og at vi skal ha en større grad av forskning. Vi er en institusjon i utvikling og vekst, og det må vi bli flinkere til å vise fram, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS