Seksuell helse
Dette har ført til en dobling i antallet tester for gonoré og klamydia i Trondheim
Synes du det er stigmatiserende å dra på helsestasjonen for å teste deg for kjønnssykdommer? I Trondheim holder det å ta seg en tur på do.
En QR-kode
Nånn dråpa urin
En pinne oppi dær
Som sola aldri skinn
Et reagensrør
Og en liten safe
D e aillt d du træng
For å tæst dæ ætter date
(Melodi: Et bilde tå'n Ivers av Åge Aleksandersen)
Ja, så enkelt er det å teste seg for kjønnssykdommer ved de nye selvbetjente teststasjonene for studenter i Trondheim.
— Studentene er veldig fornøyd med at det er såpass tilgjengelig. Spesielt de på Dragvoll, sier helsesykepleier i Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, Monica Brun Løkkeberg.
— Endelig er vi ikke fullbooket med en gang vi legger ut timene til testing. Vi merker det veldig godt på trykket på legesenteret, og studentene slipper å stresse.
Dobling i antall tester
Det var i 2022 samskipnaden tok over det første toalettet i Trondheim. Barnehagelærerstudentene ved Dronning Mauds Minne Høgskole fikk æren av å være testkaniner for en ny måte å sjekke seg for klamydia og gonoré på.
De første to kvartalene det året ble det gjennomført 24 selvtester og 1318 tester på samskipnadens legesenter i Trondheim.
— Vi måtte starte smått for å se hvordan vi kunne løse det rent praktisk og for å se om det i det hele tatt var gjennomførbart. Vi er jo bare tre helsesykepleiere som til sammen har én 100 prosent stilling i seksuell helse, så vi måtte passe på kapasiteten også, sier Løkkeberg.
Piloteringen blant barnehagelærerstudentene ble en suksess, og året etter ble det satt opp tilsvarende testing på Gløshaugen, før Dragvoll fulgte etter nå i vår.
Tall fra de første to kvartelene i 2024 viser en dobling i antallet gjennomførte tester, fra totalt 1342 tester i 2022 til totalt 2497 tester i år. Økningen kommer så godt som utelukkende fra selvtest-stasjonene.
Ønsker å utvide
— Det er jo veldig enkelt og høyteknologisk. Scann koden, fyll ut svar på spørsmålene vi trenger svar på og ta testen. Så kommer svarene på tekstmelding, forklarer helsesykepleieren.
— Hvem er det som er flinkest til å teste seg?
— Det er nok på Gløshaugen vi har flest, men det er jo også fordi det er et naturlig sted å dra til for de som er på de andre campusene i nærheten. Og så er de også flinke til å teste seg på Dragvoll.
— Hvordan er det med de andre campusene dere server?
— De har selvtester i Ålesund og Gjøvik også, men der er det kommunen som administrerer tilbudet. Neste mål er å utvide til BI, men det er et spørsmål om kapasitet. Vi jobber med å se om vi får det til, og hvordan det kan løses.
Løkkeberg forteller at de, såvidt hun vet, er de første som tilbyr denne formen for testing. Det er en av hennes kollegaer, Ragnhild Frengen Wetting, som har gått i bresjen for innføringen av systemet som fortsatt er under utvikling.
— Tekniske systemer som fortsatt er under utvikling får ofte varsellampene til å blinke?
— Det har vært noen småfeil vi har måttet rette, men det har vært rotetet språk i spørsmålsteksten og den typen feil. Alt som handler om personopplysninger og andre viktige ting er på plass.
Nyeste artikler
Norli Akademisk åpnet på Blindern. — Universitet og bok hører sammen
Det finnes ikke én måte å «ruste» studentene for «det de vil møte i skolen»
Høyere strykprosent i matte for lærerstudenter, men flere som kontet
Krise, utviklingsarbeid og KI
Holder åpent, men oppfordrer studenter og ansatte til å være forsiktige
Mest lest
Finland svartelister 271 tidsskrifter
Foreslår å legge ned landets lærerutdanninger: — Det er skolekrise
Big Daddy Karsten (36) blir student igjen: — Men det er SÅ vanskelig å passe inn
Akademikere i møte med total kunnskapsløshet
Skuldingar om juks har hange over professoren i fire år. No skal høgskulen ta stilling til saka