13 oppmøtte på allmøte på Fakultet for samfunnsfag, inkludert studentledelsen. Foto: Nicklas Knudsen

Kun 4 promille av studentene på HiOA møtte på vårens allmøter

Allmøtene der studentene ved HiOA skal velge sine tillitsvalgte er fortsatt dårlig besøkt. — Jeg tror det lave oppmøtet er fordi folk ikke gidder å bry seg, sier Carl Alexander Kessen Sverdrup. 

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to siste ukene har studentene på samtlige fire fakulteter ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) arrangert allmøter. Oppslutningen er like dårlig som for to år siden. 

Hvert år arrangeres det allmøter for samtlige studenter på Høgskolen i Oslo og Akershus’ fire fakulteter for å velge studentrepresentanter til viktige verv. Det velges eksempelvis folk til Fakultetsrådet, tilsettingsutvalget og til leder og nestleder på fakultetet - alle lønnede verv. Oppmøtet var mildt sagt elendig, i år som tidligere år. 

På årets fire allmøter møtte det opp totalt 86, eller 4 promille - av høgskolens 19.769 studenter.

Her er årets oppmøte til viktige valg i studentdemokratiet:

  • Fakultet for teknologi, kunst og design: 17 (av ca 2.800).
  • Fakultet for samfunnsfag: 13 (av ca 3.900)
  • Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier: 39 (av ca 7.000).
  • Fakultet for helsefag: 17 (av ca 6000).

Helt vanvittig

I mars ble det arrangert allmøte for sykepleierstudentene i Pilestredet og da kom 60 studenter og leverte massiv kritikk av instituttet. På allmøtet for hele fakultetet 19. mai kom det tolv studenter.

Carl Alexander Kessen Sverdrup er nestleder i Sykepleierstudentenes studentråd i Pilestredet. Han har sett i to og et halvt år at studentene på både sykepleie og resten av helsefakultetet ikke bryr seg.

Én lederkandidat
på hele fakultetet er rett og slett vanvittig. Én av seks tusen studenter som vil ta på seg en betalt jobb.

Carl Alexander Kessen Sverdrup

Jeg lurer på om det kanskje kan være fordi sakene ikke oppleves som noe som angår dem, eller kanskje de ikke opplever noen forskjell.

Nina Waaler

— I denne perioden så er det mye eksamener og bachelorskriving, men når det er sagt - jeg tror det lave oppmøtet er fordi folk ikke gidder å bry seg. Interessen, spesielt på sykepleie, men generelt på fakultetet er fraværende.

— Hva tror du er årsaken til den store forskjellen i oppmøte innad på fakultetet?

— Det forrige allmøtet traff en nerve - noe som sykepleierstudentene merker direkte på kroppen. Jeg tror ikke de tenker på at de andre tingene som tas opp også er viktige, sier Sverdrup.

På det siste allmøtet var det i tråd med det dårlige oppmøte også lav oppslutning om vervene som skulle fylles. Sverdrup forteller at de fikk valgt representanter til de fleste vervene, men at det satt langt inne:

— Jeg var en stund redd for at ingen ville stille til leder og nestleder for Studentenes fakultetsråd. Én lederkandidat på hele fakultetet er rett og slett vanvittig. Én av seks tusen studenter som vil ta på seg en betalt jobb, avslutter han.

Må ta ansvar for å bli hørt

Nina Waaler, prorektor for utdanning ved HiOA, synes det er beklagelig og synd at ikke flere studenter stiller opp på allmøtene. Hun er usikker på hva som kan være årsaken:

— Jeg lurer på om det kanskje kan være fordi sakene ikke oppleves som noe som angår dem, eller kanskje de ikke opplever noen forskjell, spør Waaler.

Hun opplevde som dekan på Fakultet for helsefag, og opplever nå som prorektor for utdanning, at studentene ikke engasjerer seg:

— Studentene er godt representert i høgskolens systemer, og jeg mener det er viktig at studentene som de viktigste brukerne våre tar mulighetene til å bli hørt.

 

39 av 6709 møtte på LUI

Påtroppende leder for Studentparlamentet på HiOA, Sunniva Myrene Braaten, er avtroppende leder for Studentenes fakultetsråd på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier. Hennes allmøte hadde 9. mai desidert flest oppmøtte: 39 studenter.

— Hva tror du er årsaken til at flere møtte hos dere?

— Det er vanskelig å si. Vi har jobbet veldig aktivt for å rekruttere folk, og lagt press på de klassetillitsvalgte om at i alle fall de skal møte opp. Vi har hatt stand, vært rundt i klassene, særlig til masterstudentene som gjerne blir utelatt siden de ofte har annerledes opplegg, sier hun.

Braaten legger til at det var et problem med utsendelse av e-post om allmøtet som også ga ekstra motivasjon til å rekruttere utenom.

Kanskje politisk innhold vil hjelpe

— Men er 39, eller 13, studenter bra nok?

— Nei, det er det ikke. Vi må strekke oss etter enda flere. Allmøter er bra fordi det gir studentene muligheten til å delta, sier hun.

— Tror du at det vil hjelpe på oppslutningen dersom allmøtene inkluderer politiske saker?

— Det er et spørsmål vi bør vurdere i evalueringen av allmøtene, sier påtroppende parlamentsleder Braaten og avslutter med å si at hun i det nye vervet vil inkludere studentenes fakultetsråd i diskusjonen og få generelt engasjement på dagsorden.

NOKUT kritisk til svakt studentdemokrati

DA HiOA i 2014 fikk sitt kvalitetssikringssystem underkjent av NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) hadde tilsynsorganet fem råd til forbedringsområder for høgskolen. Ett av rådene var at høgskolen bør vurdere tiltak som kan inspirere flere studenter til å delta i tillitsvalgtarbeidet.

I sitt tilsvar til NOKUT skrev høgskolen at de jobber i tett samarbeid med Studentparlamentet med dette, og at de ser for seg å bruke Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI)s systematiske arbeid for å få på plass studentorgan og faste møtepunkter mellom studenttillitsvalgte og fakultetet.

Her skal erfaringene har vært positive og at «dette arbeidet har båret frukter i høyere aktivitet i tillitsvalgtsarbeidet. Erfaringer derfra vil bli brukt som eksempler til etterfølgelse også ved andre fakultet» svarte HiOA. Snart to år senere er studentenasjementet på stedet hvil. 

Valgdeltakelsen går ned

Studentenes deltakelse ved urnevalg av medlemmer til Studentparlamentet går også feil vei. Oppslutningen har sunket fra 13,5 til 8,4 prosent på tre år.

Les også: 

Khrono har adressert det labre oppmøtet ved allmøter tidligere. I mai 2014 var det også under 100 studenter som møtte opp totalt. Tidligere samme år hadde Fakultet for helsefag bare ni av 5000 studenter som møtte opp.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS