Stiller ultimatum for studenter i Hongkong
Myndighetene har mistet tålmodigheten og har gitt studentene frist til å rydde gatene før mandag. Sjansene for nye sammenstøt øker.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Hongkong: Studentene og demokratiforkjemperne blokkere fortsatt flere veier i Hongkong og demonstrasjonene fortsetter. Men lørdag kveld har myndighetene stilt et klart ultimatum: Dersom gaten ikke er ryddet innen mandag vil de ta alle midler i bruk, ifølge TV2.
Myndighetene i Hongkong har blitt beskyldt av demokratiaktivistene for å betale triadene for å gå til angrep på dem fredag. Triadene er kinesiske organiserte kriminelle grupper som også har base i Hongkong. Sikkerhetsministeren i Hongkong nekter for at byregjeringen har brukt organiserte kriminelle for å stanse opprøret blant demokratiforkjemperne.
19 personer ble pågrepet under sammenstøtene fredag, og ifølge politiet mistenkes åtte av dem for å være tilknyttet triadene. Menneskerettighetsgruppen Amnesty International har fortalt om politibetjenter som «sto der og ikke gjorde noe» for å beskytte demonstrantene.
— Jeg har registrert at folk har sagt at myndighetene har lukket øynene for triadene eller at de til og med samarbeidet med dem, sa en sint sikkerhetsminister, Lai Tung-kwok til journalister lørdag.
— Disse anklagene er diktet opp og er svært overdrevne, sier han.
— Eneste alternativ
Folkevalgte Albert Ho mener imidlertid at politiet tilsynelatende var svært overbærende overfor triade-aktivistene.
— Jeg har enhver grunn til å tro at det er det eneste alternativet som er igjen for makthaverne i Hongkong, for å få demonstrantene fjernet fra det offentlige området, sier Ho til nyhetsbyrået AFP.
Triade-bandene har tradisjonelt vært involvert i narkotikavirksomhet, prostitusjon og utpressing, men er i økende grad involvert i lovlig virksomhet innenfor eiendom og finansindustrien. Noen av dem antas også å ha bånd til politikere.
Avlyste samtaler
Studentføderasjonen avlyste de planlagte samtalene med byregjeringen etter sammenstøtene mellom demokratiforkjempere og motdemonstranter fredag.
Sammenstøtene fant sted i forstaden Mong Kok, hvor triadene driver barer, nattklubber og massasjeinstitutter, og i Causeway Bay.
Også lørdag kom det til nye sammenstøt da myndighetsvennlige grupper og demokratiforkjempere, rundt 100 på hver side, barket sammen i Mong Kok.
Demonstrantenes hovedkrav er at Hongkongs neste leder må velges på demokratisk vis i 2017. Selv om innbyggerne får stemme i valget, krever kinesiske myndigheter å få godkjenne kandidatene på forhånd.
— Mindretallet må respekteres
Avisa Folkets Dagblad, som gis ut av Kinas kommunistparti, roste lørdag politiet i Hongkong for å ha gått forsiktig til verks mot demonstrantene.
«Et demokratisk samfunn bør respektere meningene til mindretallet. Men det betyr ikke at mindretallet har rett til å ty til ulovlige midler», heter det i en lederartikkel på avisas førsteside.
Demonstrasjonene vil ikke spre seg til resten av Kina, forsikrer lederskribenten, som legger til at det er dagdrømmeri å tro det vil komme en kinesisk revolusjon.
Voldtektsforsøk
Ifølge Amnesty ble kvinner og jenter utsatt for målrettede voldtektsforsøk og trakassering under sammenstøtene fredag.
En reporter fra nyhetsbyrået AFP har snakket med en ung kvinnelig demonstrant i Causeway Bay som sier at tre av hennes venner hadde blitt overfalt av en mann som var motstander av Occupy-bevegelsen, som kjemper for fullt demokrati.
De tre kvinnene ble observert gråtende da de ble plassert inn i en politibil.
Ifølge Amnesty ble en kvinne også angrepet i sammenstøtene i Mong Kok.
(©NTB-AFP-DPA)
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!