studiestart
Delte ut bananer og vann til festglade studenter
Fadderuken er over, og studiehverdagens starter. Det rapporteres om få uønskede hendelser fra fadderuke og helg.
Hverken politiet eller legevakt i de største byene melder om økt antall uønskede hendelser gjennom fadderhelgen.
Blant annet i Bergen og Oslo har man hatt faddervakter på jobb i helga.
— Jeg var med til klokken 24 natt til lørdag, forteller rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.
— Vi opplevde bare god stemning blant studentene, forteller stølen, som sier han er imponert over at Oslo kommune stilte sterkt, ikke abre med ordfører Marianne borgen, men flere ledere.
Byens rektorer var også på plass blant faddervaktene i helgen.
Oslo: Få uønskede hendelser
Trond Morten Trondsen, direktør for SiO Helse, forteller at man har vært gjennom en svært aktiv helg i Oslo med mange fadderaktiviteter både på dagtid og kveldstid.
— Det har vært mange studenter ute på ulike aktiviteter, og de har vært synlige både på Sognsvann og rundt i byens parker, forteller Trondsen.
Faddervaktordningen i Oslo hadde i år to lokasjoner, en i Spikersuppa og en på Youngstorget.
— Begge steder hadde svært godt besøk i helgen, og vi har delt ut rundt 12.000 boller, bananer og vannflasker, forteller Trondsen.
Han legger til at han søndag formiddag hadde kontakt med legevakta som kunne fortelle at de ikke har merket større pågang enn normalt på tross av de mange studentene som hadde inntatt hovedstadens parker og utesteder.
— Slik var det ikke tidligere?
— Nei. I 2018 hadde vi det høyeste tallet for rusinnleggelse for ungdom under 24 år i august. Det var også bakgrunnen for at vi tok tak i problemet og etablerte faddervaktordningen. Det er flott å se at også institusjonene gjennom sine fadderordninger har grepet fatt i utfordringene og har fokus på innhold og klar og tydelig bevissthet rundt dette med rus, sier Trondsen.
— Det virker også med synlige faddervakter i gatene?
— Det gjør det. Og vi opplever at studentene setter stor pris på vår tilstedeværelse, forteller Trondsen.
Rektor Stølen er også glad for at man har fått grep om situasjonen i fadderukene med tanke på rus.
— Dette tyder på at vi har nådd fram med budskapet om at dette handler om å bli kjent og gjøre bra tings ammen, mer enn bare fest. Det er flott, sier Stølen.
Delte ut boller og vann
Henrik Waage Tjore er rådgiver i Studentsamskipnaden Sammen i Bergen og jobber i Sammen studentliv. Sammen med to studenter har han hatt ansvar for opplegget rundt årets faddervaktordning i Bergen.
Hver kveld har det vært fra 25-40 faddervakter på jobb, og man har også Bergen delt ut bananer, boller og vann til studenter som har vært innom faddervaktbua på Torgallmenningen.
— Uka og helgen som har gått har vært super. Masse liv og røre i gatene og svært få uønskede hendelser, kan Tjore fortelle.
Han legger til at han har vært med på fadderuker både før koronaen og under pandemien, men denne uka har vært den roligste han har vært med på med tanke problematiske hendelser.
— Dette tyder på at institusjonene er flinke til å legge opp gode opplegg for de ferske studentene. Vi har gått faddervakt seks netter på rad og har delt ut mengder av baner og vann. Vi har både hatt rektorer, politikere og studenter blant våre frivillige faddervakter. Noen har også gått flere vakter, sier Tjore.
— Nå begynner livets alvor for studentene?
— Jeg håper jo studentene fortsetter å vektlegge også et sosialt liv, gjennom foreninger og deltakelse på arrangementer. Det må være rom for både studier og et sosialt liv, understreker Tjore.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår