Rektor på Universitetet i Bergen Dag Rune Olsen Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Vi må bruke alle kanaler vi har

Rektorene Dag Rune Olsen og Mari Sundli Tveit er glad for svar fra regjeringen om Tyrkia, og trekker fram at det også er viktig at det øves press gjennom EUs kanaler.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 22. juli gikk vi sammen med syv andre universitet- og høgskolerektorer til det uvanlige skritt å sende et åpent brev til statsminister Erna Solberg der vi uttrykte vår bekymring vedrørende den akademiske frihetene i Tyrkia.

Vi er glade for at vi når har fått svar fra Utenriksminister Børge Brende og Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som sier at «Regjeringen har tett kontakt med tyrkiske myndigheter. Vi har gitt uttrykk for vår bekymring overfor dem. Regjeringen har understreket betydningen av at rettssikkerheten for den enkelte ivaretas når Tyrkia nå har sitt oppgjør etter kuppforsøket

Det er viktig at norske myndigheter er tydelige ovenfor tyrkiske myndigheter, men likevel er det begrenset hvor stor innflytelse et land som Norge har.

Gjennom å slutte seg til Bologna-prosessen har Tyrkia forpliktet seg til å støtte opp om akademisk frihet, en frihet vi er bekymret for er under press etter de siste tids hendelser. I 2014 undertegnet Tyrkia og EU en avtale som sikrer Tyrkia deltakelse i EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020. Tyrkia har også tidligere deltatt i EUs forskningsprogrammer og har siden 2003 inngått i rundt 950 forskingsprosjekter og har mottatt nær 200 million euro i samlet forskningsstøtte.

Deltakelse i EUs forskningsprogrammer er naturlig nok av stor verdi for Tyrkia, men forplikter samtidig landet til å opptre i samsvar med grunnleggende akademiske verdier. EU må dermed forventes å ha relativt stor innflytelse ovenfor tyrkiske myndigheter når det gjelder den akademiske friheten i landet.

Deltakelse i EUs programmer for forskning er naturlig nok av stor verdi for Tyrkia, men forplikter samtidig landet til å opptre i samsvar med grunnleggende akademiske
verdier.

Mari Sundli Tveit og Dag Rune Olsen

Parallelt med vårt brev til Erna Solberg sendte rektorene derfor også en henvendelse til European University Association (EUA), hvor vi ber om at saken tas opp med EU-kommisjonen. EUA har i ettertid vært i kontakt med det tyrkiske utdanningsrådet (YÖK) og berammet et møte mellom YÖK og EUA, i Brussel, i midten av september. EUA ønsker å ta innspill fra dette møtet med i den videre dialogen med Carlos Moedas, EU-kommisjonær for forskning, science og innovasjon og Tibor Navracsics, EU-kommisjonær for utdanning, kultur, ungdom og sport.

Også presidenten i Academia Europaea (AE), professor Sierd Cloetingh, er orientert om vår henvendelse til EUA og er oppfordret til å ta saken opp med EU-kommisjonær Moedas. AE rådgir EU-kommisjonen i forskningsspørsmål gjennom den nylige opprettede «science advice mechanism» (SAM) og er derfor i posisjon til å ta opp den bekymringsfulle situasjonen med kommisjonen.     

Det er fortsatt all grunn til å være bekymret for den akademiske friheten i Tyrkia. Det er derfor gledelig at det nå er berammet et møte mellom EUA og YÖK, samt dialog med kommisjonen. «Må følge nøye med på Tyrkia», er overskriften til utenriksministeren og kunnskapsministeren sitt svar på rektorbrevet. Vi er skjønt enig og vil følge dialogen og prosessen tett – og håper at EU-kommisjonærene vil bruke sin innflytelse dersom nødvendig.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS