null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

HiOA er to år. Hva ligger foran oss?

Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø har skrevet blogg om de to årene som har gått etter fusjonen, og ser framover for høgskolen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snart er det gått to år siden fusjonen. Organisasjonsstruktur, teknisk  infrastruktur, forskrifter og retningslinjer er utarbeidet. Det har vært lagt ned et enormt arbeid i tillegg til at driften har gått som normalt. Vi hadde målsetting om at studentene skulle merke minst mulig til fusjonen. Det har vi også klart, takket være dyktige medarbeidere som brenner for studentenes lærings- og studiemiljø.

Hva ligger foran oss nå? Jeg er medlem i styret i UHR – Universitets og høgskolerådet. Nasjonal og internasjonal utdannings- og forskningspolitikk står på dagsorden. Rammebetingelsene for universiteter og høgskoler i Norge er et hett tema. Ny forskningsmelding er lagt fram. I stor grad er den en videreføring av forrige melding. Det er bra for oss siden særlig tre av de fem nasjonale målene for forskning er høyrelevante for den virksomheten vi allerede driver. Her er de fem:

  • løsninger på globale utfordringer, særlig innenfor miljø, klima, hav, matsikkerhet og energi
  • god helse, mindre sosiale helseforskjeller og helsetjenester av høy kvalitet
  • forskningsbasert velferdspolitikk og profesjonsutøvelse i velferdstjenestene
  • et kunnskapsbasert næringsliv i hele landet
  • næringsutvikling innenfor områdene mat, marin, maritim, reiseliv, energi, miljø, bioteknologi, IKT og nye materialer/nanoteknologi.

Det skal utarbeides en langtidsplan for forskning. Det er et spennende og viktig arbeid som er i startfasen. Jeg er foreslått som UHR-styrets representant inn i arbeidsgruppen. Det gir muligheter for påvirkning og innebærer at jeg trenger input fra tilsatte ved HiOA og andre, i arbeidet. Forskningsmeldingen framhever også viktigheten av god sammenheng mellom utdanning og forskning, og statsråden har tillyst ei utdanningsmelding. Det ser vi fram til.

Både regjeringen og flere av partiene i opposisjon har signalisert behovet for å evaluere finansieringsmodellene for sektoren. Ved forrige evaluering ble resultatet en videreføring av modellen, men med et nytt insitament: strategiske midler til samarbeid, arbeidsdeling og konsentrasjon. Det må nok sterkere lut til for at Norge skal kunne hevde seg i toppen internasjonalt. Og en titt i Database for høyere utdanning (DBH) viser at det fortsatt er mange institusjoner som har noenlunde lik studieportefølje med mange mastergradsutdanninger med relativt få studenter..

Hvor er vi etter fusjonen? Hva betyr dette for oss? De nasjonale målene for forskning gir oss en unik mulighet til å kunne posisjonere oss for tilslag på eksterne forskningsmidler.

Vi er i ferd med å gjennomgå studieporteføljen, og kvalitetssikringssystemet er under implementering. Strukturelt er det vel riktig å si at organisasjonen har satt seg. Kulturelt gjenstår det mye, og kulturutredningen gir mange gode råd som vi vil lytte til. Økt brukerdialog og tjenesteorientering av de administrative oppgavene er på agendaen. Dette er et krevende endringsarbeid, for når det kommer til stykket vil vel de fleste av oss helst gjøre som vi alltid har gjort, samtidig som det klages på byråkrati og at for stor andel av budsjettet går til administrasjon. Her trenger jeg hjelp til både god brukerdialog og forståelse for de endringene som kommer, for å komme dit vi vil.

(Først publisert som innlegg på direktørens blogg).

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS